Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mutluluk Nedir?

1 dakika
13,473
Mutluluk Nedir?
Tüm Reklamları Kapat

Egzersiz yaparak, kişisel gelişim kitapları okuyarak film izleyerek mutlu olmanın yollarını arayıp dururuz. Peki, mutlu olmanın tam olarak ne olduğunu biliyor muyuz?

Kyoto Üniversitesinden Wataru Sato ve ekibi bu soruyu nörolojik açıdan cevaplamakta başarılı oldular.

İnsanların, duyguları farklı şekillerde yaşadıkları bir gerçektir, örneğin bazı insanlar iltifat aldıklarında bu onları aynı durumdaki diğer insanlara göre çok daha mutlu edebilir. Psikologlar bu gibi duygusal faktörlerin ve yaşamdan alınan hazzın kişisel mutluluğu oluşturduğunu bulmuşlardı. Fakat bunun arkasındaki beyinsel mekanizma bugüne kadar belirsiz kalmıştı. Sato ve ekibinin araştırdığı şey ise tam olarak bu. Beyindeki mutluluk mekanizmasını anlayarak tarih boyunca Aristo gibi ünlü düşünürlerin sordukları “Mutluluk nedir?” sorusunun cevabına bir adım daha yakın olabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Sato ve ekibi, araştırmaya katılanların beyinlerini MRI ile taradıktan sonra katılımcılara genelde ne kadar mutlu oldukları, bir duyguyu ne denli yoğun hissettikleri ve hayatlarından memnun olup olmadıklarını soran ve onların mutluluk derecelerini ölçen bir test uyguladı.

Verilerin analizi, mutluluk testinde yüksek puan alan katılımcıların beyinlerindeki prekuneus (Beynin görüntü işleme lobunun önünde bulunan üst pariyetal altlobunun bir parçasıdır. Hafıza, görsel-konumsal işleme, benlik algısı ve bilinçten sorumludur.) bölgesindeki gri maddenin diğer katılımcılarınkine oranla daha fazla olduğunu gösterdi. Bir başka deyişle mutluluğu daha yoğun yaşayan insanlar, yani üzüntüyü daha az yaşayan insanlar daha büyük bir prekuneus bölgesine sahipler.

Yapılan diğer araştırmalar, meditasyonun prekuneus bölgesindeki gri maddeyi artırdığını gösteriyor. Mutluluğun prekuneus bölgesinden ileri geldiğini bilmek mutluluğumuzu bilimsel kaynaklara dayalı bir şekilde artırmamızı sağlayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/01/2025 06:13:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4539

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Vaka
Güve
Evrenin Genişlemesi
Covıd-19
Örümcek
Aminoasit
Habercilik
Kurbağa
Entropi
Sürüngen
Nöron Hücresi
Kimyasal Bağ
Ufo
Küresel
Astronot
Kuyruksuz Maymun
Kaygı
Tür
Nötron
Astrofotoğrafçılık
Ağız Sağlığı
Farmakoloji
Sanat
Kuantum Mekaniği
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. G. Eren, et al. Mutluluk Nedir?. (24 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 19 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4539
Eren, G. G., Bakırcı, Ç. M. (2016, September 24). Mutluluk Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 19, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4539
G. G. Eren, et al. “Mutluluk Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/4539.
Eren, Güniz Göze. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mutluluk Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 24, 2016. https://evrimagaci.org/s/4539.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close