Paylaşım Yap

Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir!

Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir! The Telegraph
3 dakika
3,268
Tüm Reklamları Kapat
Bazı insanlar bilimin sadece etrafımızdaki teknolojiden ibaret olduğunu sanıyorlar. HAYIR! Bilim, bundan çok daha derindir. Bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel metot; insan türünün, neyin güvenilir bir şekilde doğru olduğunu anlamak için geliştirmeyi başardığı tek felsefi yapıdır.

Sir Harry Kroto (Nobel Ödüllü İngiliz kimyager)

Harry Kroto her açıdan oldukça başarılı bir bilim insanı ve bir bilim filozofu. Sözünü ettiği nokta ise, bilimin kalbinde yatan çok değerli bir konu. Ne yazık ki, ülkemizde de "bilim" dendiğinde akla sadece "işe yarar teknoloji" geliyor. Bu, bilimle ilgili düşebileceğiniz en tehlikeli hatalardan bir tanesidir. MIT ve Berkeley Üniversitesi'nde lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamış olan Texas Tech Üniversitesi biyologlarından Lewis Irving Held, ABD'nin bilim konusunda son birkaç on yıldır, normalde başarabileceğinden çok daha az ilerleyebilmiş olmasını, 1960'lardan sonra "işe yarar bilim üretelim" mantığı olduğunun altını çizmektedir.

İşe yaramaz bilim diye bir şey yoktur. Bilimin, bilginin, öğrenmenin her türlüsü mutlak olarak faydalıdır veya faydalı kılınabilir. Ancak devletler bilimi bir amaç değil, araç olarak görmeye başladıkça, toplumun bilim algısı da çarpık bir şekilde şekillenmektedir. Bu da, bir toplumdaki gerilemenin en net göstergelerinden birisidir. 

Tüm Reklamları Kapat

"Bilim uzun ve çetin bir yoldur çocuklar. Bilimi yarı yolda bırakmayın, olur mu çocuklar? Oppenheimer gibi hissediyorsanız, bırakın yüksek binaları başkası yapsın, büyük barajlarda başkası çalışsın. Bazılarına çok uzaklardan bile görünen yüksek yapılar kurmak çekici gelecektir. Bırakınız bu işleri öyleleri yapsın. Bazıları da insanları çalıştırmak, büyük teşebbüsleri idare etmek ihtirası ile yanarak kuvvetli olmak isteyeceklerdir. Bırakınız parayla da onlar uğraşsın. Sizin kuvvetli olmak gibi bir derdiniz yoksa, siz de Leonardo Da Vinci gibi 'Kuvvet nedir?' diye merak ediyorsanız buyrun sizleri Mekanik kürsüsüne beklerim. Çünkü bazılarına göre 'Kuvvet' para ile organizasyonun çarpımına eşittir; bize göre de kuvvet ivme ve kütleyi ilgilendiren bir büyüklüktür. Bu iki formülü birbiriyle karıştırmayın olur mu çocuklar? Kürsü ile ticarethaneyi birbirine karıştırmayın olur mu çocuklar?" Prof. Dr. Mustafa İnan (TÜBİTAK kurucularından, 1957-1959 yılları arasında İTÜ Rektörü, bilim savunucusu, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli İnşaat Mühendisleri'nden biri)

Bilim sadece top, tüfek, silah üretmek için yapılmaz. Ne yazık ki bilimsel gelişmelerin kaçınılmaz sonuçlarından birisi "savunma sanayisi" maske adı altında geçen "katliam ve saldırı sanayisi"dir. Bunu önlemenin şu etapta ne yazık ki kolay ve etkili bir yolu yok. Fakat bilimi sadece buna indirgemeye çalışmak, bilimi silah üretimi için kullanmaktan bile berbat bir hatadır. Zira bilim insanlarının merakı, kuşkusu, araştırma güdüsü sayesinde, bir kelebeğin kanatlarında keşfedilen bir kimyasal, yarın meme kanserini tamamen gezegenden silmemize yarayacak bir ilacın önünü açabilir. Okyanusun derinliklerinde yaşayan bir canlının gözlerindeki koni reseptörleri, yarın Hubble'ı "komik bir oyuncak" kılabilecek yepyeni teleskopların önünü açabilir. Doğaya bakıp evrimi anlamak, mühendislikte yepyeni çözüm yollarını mümkün kılabilir.

Dolayısıyla bilim sadece etrafımızdaki ve ceplerimizdeki, tanklarımızın toplarındaki, uçaklarımızın kanatlarındaki bilgiler değildir. Bilim, doğayı anlama ve anlamlandırma sanatıdır. Bilim, Sir Kroto'nun da altını çizdiği gibi, gerçeği avuçlarımız içerisinde tutabilmemiz konusunda bildiğimiz yegane ve alternatifsiz yöntemdir. Bilim, bizi gerçeğe ulaştırabilecek tek felsefe türüdür. Bu gerçeğin üzerini örtmeye çalışanlarla mutlaka, inatla ve sonuna kadar mücadele etmelidir.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:53:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3271

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir!. (13 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3271
Bakırcı, Ç. M. (2015, February 13). Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3271
Ç. M. Bakırcı. “Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3271.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim ve Teknoloji, Sadece Top ve Tüfekten İbaret Değildir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 13, 2015. https://evrimagaci.org/s/3271.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close