Moleküler Filament, Genç Güneş Sistemi'ni Süpernova'dan Korumuş Olabilir!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Daha önceden yapılan ve meteoritlerde bulunan izotop oranlarını inceleyen araştırmalar, Güneş ve Güneş Sistemi henüz oluşmaktayken yakınlarında bir süpernova yaşandığına halihazırda işaret etmekteydi. Ancak böylesine yakın bir mesafede meydana gelen bir süpernovadan yayılacak şok dalgaları, yeni oluşmaya başlayan Güneş Sistemi'ni muhtemelen yok ederdi.
Yeni hesaplamalar, Güneş Sistemi'nin "doğum kozası" olan moleküler gaz filamentinin, genç Güneş Sistemi'ni yakındaki süpernova patlamasından koruyan bir kalkan görevi görerek meteorlarda izotopların bulunmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
İlkel göktaşları, Güneş'in ve gezegenlerin oluştuğu dönemdeki koşullar hakkında bilgiler içerir. Göktaşı bileşenleri bize, düzensiz dağılmış radyoaktif alüminyum izotopunun konsantrasyonunu gösteriyor. Bu çeşitlilik, Güneş Sistemi oluşmaya başladıktan kısa süre sonra ek bir radyoaktif alüminyum miktarının ortaya çıktığına işaret ediyor. Bu yeni radyoaktif izotop püskürmesini en iyi açıklayan tahmin, yakınlarda bir süpernova gerçekleşmiş olması. Ancak, göktaşlarında tespit edilen miktarda izotop püskürtecek kadar yakın bir süpernova, aynı zamanda yeni oluşan Güneş Sistemi'ni parçalayacak kadar güçlü bir patlama dalgası da yaratırdı.
Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden Doris Arzoumanian liderliğindeki bir ekip, Güneş Sistemi'nin süpernova şokunu atlatarak nasıl ölçülen izotop miktarını elde ettiğine dair yeni bir hipotez öne sürdü.
Yıldızlar, dev moleküler gaz bulutlarının içinde küme adı verilen büyük gruplar halinde oluşur. Bu moleküler bulutlar filamentler içerir. Güneş gibi küçük yıldızlar genellikle filamentler boyunca oluşurken, süpernovayla patlayacak kadar büyük yıldızlar genelde çoklu filamentlerin kesiştiği yerlerde oluşmaya başlar.
Ekibin hesaplamaları, Güneş'in yoğun bir moleküler gaz filamenti boyunca oluştuğunu ve yakındaki bir filament merkezinde bir süpernova patladığını varsayarsak patlama dalgasının yeni oluşan Güneş Sistemi etrafındaki yoğun filamenti parçalamasının en az 300.000 yıl süreceğini gösterdi.
Bu da demek oluyor ki radyoaktif izotoplarla dolu göktaşı bileşenleri, yoğun filament içinde Güneş Sistemi'nin oluşumunun yaklaşık ilk 100.000 yılında oluşmuştur. Ana filament, genç Güneş'i korumak için bir kalkan görevi görerek süpernova patlama dalgasından radyoaktif izotopların yakalanmasına ve bunların hala oluşmakta olan Güneş Sistemi'ne yönlendirilmesine yardımcı olmuş olabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- National Institutes of Natural Sciences. Molecular Filament Shielded Young Solar System From Supernova. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: National Institutes of Natural Sciences | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 14:15:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15326
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.