Moleküler Evrim: Moleküller de Evrim Geçirir!
Evrimsel biyoloji emekleme dönemlerindeyken, esasında canlılığın başlangıcı veya biyokimyasallarla ilgili pek bir açıklama yapmamakta, ilgi alanı dışında tutmuştur. Ancak bilimde devir açan Evrim Kuramı, kısa bir sürede o kadar güçlenmiştir ki, Biyokimya ile karşılıklı etkileşime girmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunun sonucunda da, canlılığın cansızlıktan evrimleştiği gerçeği ortaya çıkarılmıştır.
Esasında Dünya'yı oluşturan temel elementler ile canlılığı oluşturan temel elementler, derişim (kompozisyon) bakımından birbirlerinden farklıdır. Dünya'nın kabuğunu temel olarak şu elementler oluşturur:
- Oksijen
- Silikon
- Alüminyum
- Sodyum
Öte yandan canlılığı oluşturan temel kimyasallar şu şekildedir:
- Oksijen
- Karbon
- Azot
- Hidrojen
- Fosfor
- Kükürt
Bunlar haricinde, canlılık içerisinde şu iyonlara sıklıkla rastlanır -ki bunlar doğada da bolca bulunur:
- Sodyum
- Potasyum
- Magnezyum
- Kalsiyum
- Klor
Bunlar haricinde, canlılık içerisinde çok az miktarda da olsa şu elementlere de rastlarız:
- Mangan
- Demir
- Kobalt
- Bakır
- Çinko
- Bor
- Alüminyum
- Vanadyum
- Molibdenum
- İyodin
- Silikon
Ancak bunlar arasında, sadece ilk grup, tüm canlılık moleküllerinin, yani canlılığa neden olan moleküllerin yüzde 99'undan fazlasını oluşturmaktadır.
Bunun tek bir anlamı olabilir: Bazı elementlerin ve bu elementlerin biyokimyasal özelliklerinden doğan davranışların, doğada daha ciddi avantajları bulunmaktadır. Yani belli tip kimyasallar, bugün "canlılık" olarak nitelediğimiz olgunun özelliklerini gerçekleştirmeye daha uygunken, diğerlerinde bu uygunluk bulunmaz. Bu sebeple, milyonlarca ve milyarlarca yıl süren deneme-yanılma süreci içerisinde, sadece en adaptif biyokimyasal yapıya sahip element ve moleküller canlılığın bünyesi içerisinde varlığını korumuş ve bugünlere kadar gelebilmiştir.
Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için abiyogenez yazı dizimizi okumanızı tavsiye ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 5
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. L. Lehninger. (1982). Principles Of Biochemistry. ISBN: B000V79UTY. Yayınevi: Worth Publishers.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:02:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/978
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.