Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?
Eskiden dertler çoktu: avcılar, beslenme, hastalıklar, grup içi çatışmalar, iklim, hava durumu, doğa olayları ve daha nicesi...
Değiştik, geliştik, evrimleştik... Ancak dertlerimiz pek de azalmadı. Sadece biçim değiştirdiler. Bugün hava durumu dolayısıyla çok az insan hayatını kaybediyor. Ya da avcılarından kaçamadığı için ölen bir insanı duymamız pek mümkün değil. Fakat modern çağdaki ölüm kaynakları çok daha farklı, çok daha "orijinal"... Uyuşturucular, modern araçlar (tren, araba, uçak, vs.), boğulma, merdivenden ve binalardan düşme, elektrik akımına kapılma ve daha nicesi... Tabii ki sıradan bir hayvan türü olarak, diğer hayvanların mücadele etmek zorunda oldukları şeylerin bir kısmıyla halen mücadele ediyoruz: çeşitli hastalıklar, çeşitli zehirli hayvanlar ve bitkiler, vb. bunun örnekleri... Yine de modern çağda yaşayan insanları öldürebilecek bazı şeyler, doğadaki herhangi bir canlının hayal edemeyeceği kadar çeşitli.
Üstelik dişiler ile erkekler arasında aynı kaynakların öldürücü etkisi de farklı olabiliyor. Etologlar (hayvan davranış bilimcileri) ve psikologlar bunu çoğu zaman erkeklerin daha fazla risk alan, daha korkusuz, daha cesur yapılı olmaları (veya en azından kültürün onları bu yöne itmeleri) olmasıyla açıklıyor. Birçok kültürdeki "erkek" algısına bakıldığında, bunun anlaşılır olduğunu görmek mümkün. Hastalık gibi elde olmayan sebepler haricindeki ölümlerin çoğu ya adrenalin tutkusu, ya kendini ispatlama merakından kaynaklanıyor. Örneğin PADI istatistiklerine göre Dünya'da dalış sporuyla uğraşan insanların %70 civarı erkektir. 1990 yılından bugüne köpekbalığı saldırılarına uğrayanların %90'ı erkektir. Elbette tüm köpekbalığı saldırıları dalgıçlara yönelik olmamıştır; ancak aradaki ilişkiyi görmek çok da zor değildir.
Bu infografikte, modern çağda yaşayan insanları yıllık olarak öldüren çeşitli kaynakları göreceğiz. Ayrıca görselde erkek ve dişi ölümleri de gösterildiği için, cinsiyetlerin hayatta kalma oranlarına dair de fikir elde edebileceğiz.
Umarız faydalı olur.
Görsel Çeviri ve Düzenleme: Mehmet Onurcan Kaya
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 09:57:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3818
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.