Mide Asidi, Mukozası ve Yenilenme
Midemiz, oldukça ilginç bir ortama ev sahipliği yapmaktadır. Her ne kadar çoğumuz onu doyurmak haricinde midemizle pek ilgilenmesek de, bu ilginç organımızı daha yakından tanımanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
İlk olarak, hepimizin ilkokul sıralarından itibaren bildiği gibi, midemiz asidik bir yapıdadır. Hidroklorik asit nedeniyle midemizin sahip olduğu asidite düzeyi azımsanacak bir boyutta değildir: Midemizdeki asit, bir traş bıçağını bile eritebilecek kadar güçlüdür! Tabii bunu asla denememenizi tavsiye ediyoruz; çünkü midemizdek hidroklorik asit bu kadar yoğun konsantrasyonda bulunmaz. Bu sebeple bir metal yutacak olursanız, mideniz bunu sadece kısmen eritebilecektir. O sırada da epey bir zarar görecektir.
Midemizde bulunan hidroklorik asit, daha çok yediğimiz gıdaların içeriklerini parçalamak için ve zararlı olabilecek bakterileri ve mantarları öldürmek için faydalıdır.
Mide Dokusu Bu Asiditeye Nasıl Dayanıyor?
pH'ı zaman zaman 1'e kadar düşebilen (aşırı asidik) midemiz, bir organ olarak bu yüksek asiditeye nasıl dayanabilir? Cevabı, midemizin iç duvarını oluşturan dokuda ve salgıladığı mukozada gizlidir.
Midemizin iç duvarını oluşturan doku, esasında sürekli olarak erimekte ve ölmektedir. Ancak sağlıklı bir bireyde, bu doku her 3-4 günde bir yenilendiğinden, asit organ olarak midenize zarar veremez.
Ancak en nihayetinde evrimsel süreçte ortaya çıkmış bu organ, diğer hiçbir yapı gibi kusursuz değildir. Zaman geçtikçe, yaşlandıkça ve çeşitli hastalıkların var olması durumunda midenin yenilenme hızı düşebilir veya tamamen aksayabilir. Bu durumda, aşırı asidik olan mide sıvısı, mideyi delmeye başlar. İşte bu durumda, ülser adı verilen hasarlı dokular oluşmaya ve sağlık kalitesi ciddi miktarda düşmeye başlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 7
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Gastric Acid. (9 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- NIDDK. Your Digestive System & How It Works. (14 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2019. Alındığı Yer: NIDDK | Arşiv Bağlantısı
- W. K. Purves. Why Don't Our Digestive Acids Corrode Our Stomach Linings?. (13 Kasım 2001). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2019. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:34:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1497
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.