Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?

3 dakika
153,091
Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu? YouTube
Tüm Reklamları Kapat

Gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biri olarak kabul edilen Michael Jackson ile ilgili söylenebilecek çok fazla şey var. Ancak bizi en çok ilgilendiren mesele, özellikle Smooth Criminal isimli efsane parçasının performanslarında yaptığı "anti-kütleçekimi eğimi hareketi" olarak bilinen, sahnede öne doğru eğildiği ve düşmeden oldukça eğik bir pozisyona kadar varabildiği dans figürüdür. Bir örneği fotoğrafta görülmektedir. 

Michael Jackson
Michael Jackson
YouTube

Normalde bir cismin eğildiği tarafa doğru devrilip devrilmeyeceği, çok basit bir fiziksel dengeyle belirlenir: eğer ki cismin ağırlık/kütle merkezinin yere doğru olan kuvveti, eğildiği tarafta yere temas eden kenarının ötesine etki edebilecek kadar öne gelecek olursa, cisim devrilir. İlk etapta anlaması biraz zor olabilse de, aşağıdaki grafik bunu net bir şekilde göstermektedir:

Eğer ki ağırlık merkezi, cismin yerdeki izdüşüm alanının içerisinde kalırsa, cisim devrilmez (üzerine başka bir kuvvetin etki etmediği varsayılırsa). Görselde, kutunun ağırlık merkezinde toplandığı varsayılan ağırlık kuvveti, "pivot" olarak da bilinen, cismin etrafında döneceği kenarın dışına çıktığı anda, cisim devrilir. Bunun sebebi, kuvvetin cismin devrilmesini destekleyecek şekilde bir dönme kuvveti (moment) yaratmasıdır.
Eğer ki ağırlık merkezi, cismin yerdeki izdüşüm alanının içerisinde kalırsa, cisim devrilmez (üzerine başka bir kuvvetin etki etmediği varsayılırsa). Görselde, kutunun ağırlık merkezinde toplandığı varsayılan ağırlık kuvveti, "pivot" olarak da bilinen, cismin etrafında döneceği kenarın dışına çıktığı anda, cisim devrilir. Bunun sebebi, kuvvetin cismin devrilmesini destekleyecek şekilde bir dönme kuvveti (moment) yaratmasıdır.
Reddit

Örneğin Michael Jackson'ın az sonra açıklayacağımız hilesini kullanmayacak olursanız, kabaca beliniz/göbeğiniz hizasında, vücut eksenininizin ortasında bulunduğu varsayılan ağırlık/kütle merkeziniz, kabaca ayak parmaklarınızın hizasını geçecek kadar öne eğildiğinizde, devrilirsiniz. 

Tüm Reklamları Kapat

Tabii iki ayakta yürüyebilecek şekilde evrimleştiğimizden, ayak parmaklarımızdaki kaslar bu devrilmeyi dengeleyici, ters bir moment (dönme kuvveti) uygulayabilmektedir. Örneğin Michael Jackson'ın yaptığı gibi iki ayağınız birbirine yapışıkken ve dimdik şekilde duruyorken, kendinizi hafifçe öne eğerseniz, ayak parmaklarınızın anında kasılarak, dönmeyi durduracak şekilde yere kuvvet uyguladığını hissedersiniz. Böylece beyniniz düşmenize engel olmaya çalışır. Fakat eğer ki başparmaklarınızı uyuşturabilseydik, ağırlık merkeziniz, ayaklarınızın tabanının oluşturduğu alanın baş parmaklarınızın ucundaki kenarı (hizayı) geçtiği anda, durdurulamaz bir şekilde devrilirdiniz. Fakat Michael Jackson eğildiğinde, kütle merkezi bırakın ayak parmaklarının uçlarını geçmeyi, bunun onlarca santimetre önüne geçebilmektedir! Sağduyu nedeniyle de tahmin edebileceğiniz gibi, fotoğraftaki kadar ileri eğilen birinin düşmemesi fiziksel olarak imkansızdır. Bunu devrilmeden (ve açıkça, parmaklarıyla dengeleyebileceği seviyenin ötesine geçebilecek kadar) nasıl yapmaktadır?

Hilenin Sırrı

Jackson, bunun için basit ama zekice bir hile kullanmaktadır. Sahne performansları sırasında, bu hareketin yapılacağı zaman, sahne düzenleme ekibinden kişiler, sahnenin altından üzerine sağlam çiviler çakılmış bir tahtayı özel bir bölmeye yerleştirmektedirler. Bu çivi, Jackson ve ekibinin dans ettiği sahneden, dışarıdan görünmeyecek kadar ufak bir şekilde çıkmaktadır. Jackson ve ekibinin ayakkabılarının topuklarında, bu çivileri yakalayıp ona tutunabilecek V-şeklinde özel bir mekanizma vardır. Bu şovu tekrar tekrar çalışıp ezberlemiş olan ekip, tam zamanı geldiğinde ayakkabılarının topuklarını bu çivilere geçirirler ve öne doğru eğilirler. Böylece, başparmaklarının normalde yapamayacağı kadar yüksek bir dengeleme kuvvetine erişebilirler ve sorunsuzca, neredeyse 45 derece, hatta daha fazla öne eğilebilirler.

Ayakkabıların çalışma prensibi
Ayakkabıların çalışma prensibi

Aşağıdaki videonun 4. dakika 18. saniyesinden itibaren, sahne tabanından çıkan çivilerden ayakkabılarını kurtarışını görebilirsiniz:

Bu ayakkabılar ve teknik, Haziran 1992'de Michael Jackson tarafından ABD Patent Ofisi'nce patentlenmiştir! Tasarım, astronotların sıfır-kütleçekim alanlarında kullandıkları ayakkabılardan esinlenmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 26
  • İnanılmaz 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Wild. Michael Jackson's Patent. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Mashable | Arşiv Bağlantısı
  • S. LaMotte. How Michael Jackson's Tilt Defied Gravity. (22 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:27:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3000

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?. (18 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3000
Bakırcı, Ç. M. (2014, November 18). Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3000
Ç. M. Bakırcı. “Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Nov. 2014, https://evrimagaci.org/s/3000.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Michael Jackson, Öne Eğilirken Kütleçekimini Nasıl Yeniyordu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/3000.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close