Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır?

4 dakika
24,581
Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır? Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bir meyvenin tüm vitamini kabuğunda yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla kabukların yenmesi gerekir. Kabuklarıyla yemeyeceksen, hiç yeme daha iyi.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Birçok meyvenin kabuk bölgesinde de vitamin bulunduğu doğrudur. Ancak neredeyse hiçbir meyvede, meyveden edinilecek vitaminlerin çoğu veya büyük bir kısmı veya tamamı kabukta bulunmaz, bu bir mittir. Hatta birçok meyve için, kabuğun yenmemesi alınacak vitamin değerlerini dikkate değer bir biçimde değiştirmeyecektir. Dolayısıyla, eğer ki bir birey, bir meyvenin kabuklarını beğenmiyorsa (ancak kabukların olmadığı durumda meyveyi yiyecekse), kişinin bu şekilde yemesine müdahale edilmemelidir. Zira muhtemelen meyvenin hiç yenmemesinden kat kat iyi olacaktır. İlla eşit derecede vitamin alınması isteniyorsa, o meyveden kabuksuz olarak biraz daha fazla yenerek aradaki fark kolaylıkla kapatılabilir. 

İddianın Kökeni

İnsanlar kabuğu atılan bir meyvenin vitaminlerini azalttığını veya meyveden alınan besinleri egale ettiğini düşünürler. Bu düşüncenin abartılması, meyve kabuklarına gereğinden fazla bir önem verilmesiyle sonuçlanmıştır.

Bilgiler

Meyvelerin en dıştaki, koruyucu kabuklarına epikarp adı verilir. Eğer ki epikarp, turunçgillerdeki gibi kalın bir kabuk tabakası halindeyse buna hesperidyum adı verilir. Genellikle bu kabuk içerisinde bitkinin yağ bezleri ve pigmentleri bulunur. Bu sayede meyve, etrafına koku ve renk saçarak tozlaşmayı sağlayacak böcekleri bitkiye doğru çekebilir. Genellikle meyve kabukları içerisinde insanlar tarafından sindirilemeyen selüloz bulunır; ancak bunun haricinde önemli yağlar, parafin mum, steroidler, triterpenoidler, yağ asitleri, pigmentler (karotenoidler, klorofiller ve flavonoidler), limonen gibi acı kimyasallar ve enzimler bulunur. Bunlar haricinde bol miktarda vitamini de barındırırlar.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, hangi meyveleri kabuklarıyla yiyip, hangilerini yemeyeceklerini genellikle kabuğun tadına; ancak daha önemli olarak kabuğun kalınlığına göre belirlerler. Muz, limon, ananas, portakal ve greyfurt gibi bitkilerin kalın kabuklarını neredeyse hiçbir zaman yemeyiz; ancak üzüm ve çilek gibi meyvelerin ince kabuklarını neredeyse her zaman yeriz. Elma ve armut gibi orta kalınlıktaki kabuklara sahip meyveleri ise bireyin isteğine göre kimi zaman soyarız, kimi zamansa soymayız. Zaten genelde tartışmayı çıkaran da bu tür meyvelerdir.

Örnek olarak, ABD Tarım Bakanlığı'ndan alınan veriler ışığında, kabuklu ve kabuksuz birer elmanın içerik değerlerini inceleyebiliriz (büyük bir kırmızı elma baz alınmaktadır): kabukları soyulan bir elmanın, soyulmayan bir elmaya göre su oranı %1.8, enerji oranı %10, yağ oranı %26, karbonhidrat oranı %10, fiber oranı %48, şeker oranı %5, kalsiyum oranı %15, demir oranı %44, magnezyum oranı %18, potasyum oranı %19, sodyum oranı %100, C vitamini oranı %17, niyasin oranı %3, folat oranı %100, A vitamini oranı %35, E vitamini oranı %72, K vitamini oranı %73, yağ asidi oranı %27 dolaylarında azalır. Görülebileceği gibi en ciddi düşüşler, tam da miti destekler şekilde vitaminlerdedir (ve folat ile sodyumdadır); diğer besin içeriklerindeki azalma miktarı önemsiz sayılacak düzeydedir. Örneğin protein, fosfor, çinko, tiyamin, riboflavin gibi kimyasalların neredeyse tamamı etli kısımda bulunur. 

Az önce sözünü ettiğimiz vitaminlerin azalma oranları sizi şaşırtmasın. Çünkü sadece bu oranlardaki azalma değil, aynı zamanda bu vitaminlerin elma ile günlük diyet dahilinde ne kadarlık bir kısmının karşılanabileceği de önemlidir. Örneğin A Vitamini'ndeki düşüş%35'tir ve dikkate değer bir düşüştür. Ne var ki 19-50 yaş arasındaki bir bireyin günlük A Vitamini ihtiyacı ortalama 800 RAE (retinol aktivite eşdeğeri) dolaylarındadır. Bir büyük kırmızı elmada ise sadece 4-7 RAE A Vitamini bulunur. Dolayısıyla kabuğu soyulmamış bir elmadaki 7 RAE değerinin 4 RAE'ye düşmesi "büyük" gözükse de, iki durumda da elma, A Vitamini için yeterli bir kaynak değildir. Benzer şekilde, E Vitamini'ndeki düşüş %72 gibi devasa bir düşüştür. Ancak 14 yaşından büyük birinin alması gereken günlük E Vitamini miktarı 15 miligram civarındadır. Kabuğu soyulmamış bir elmada ise sadece 0.4 miligram E Vitamini bulunur. Dolayısıyla, kabuğun soyulması sonucu %72'lik düşüş herhangi bir anlam ifade etmez; elma, zaten iyi bir E Vitamini kaynağı değildir. Keza vitamin harici besinler için de aynı durum geçerlidir: 19 yaşından büyük bir bireyin günlük folat ihtiyacı 400 mikrogram civarındadır, elmanın sadece kabuğunda bulunan folat ise 7 mikrogram dolayındadır. Yine sodyum için de benzer bir durum geçerlidir: sodyum, elmanın sadece kabuğunda bulunur; ancak ortalama bir bireyin günlük sodyum ihtiyacı 2300 miligram iken, elma kabuğunda sadece 2 miligram sodyum bulunur. Tüm bunlardan görülebileceği üzere, en azından elma gibi sıklıkla "Kabuğunu da ye!" baskısı altında kalınan bir meyvenin kabuğunu yememekle, dikkate değer bir kaybımız olmamaktadır. Dediğimiz gibi, illa kabuklu elma düzeyinde besin alınmak isteniyorsa, 1 yerine 2 adet elma yenilebilir.

Meyvelerin kabuklarında da elbette ki besin maddeleri bulunmaktadır. Ancak bu kabukların yenmesi, iddia edildiği kadar elzem değildir. Bir meyvedeki hiçbir besin maddesi, tamamen ya da ezici bir çoğunluk ile kabukta bulunmaz. Kabuktan alınacak besinler, çok iyi bir ihtimalle meyvenin etli kısmında da bulunacaktır. Kabuğun soyulması sonucu bu besin değerlerinin bir miktar azalması hiç önemli değildir. Eğer ki kabuklu yemek birisine zor geliyorsa, sırf kabukları da yensin diye o meyveden tiksindirmek, bireye yapılabilecek en kötü yaptırımlardan biri olacaktır. Özellikle çocukların bu şekilde meyvelerden uzaklaştırılmasının önüne geçilmesi gerekir. Bırakınız kabuklarını yemesinler; ancak meyveleri yesinler. Bu, onlar için hiç meyve yememelerinden ya da uzun yıllar bir meyveden nefret etmelerinden kat kat iyi olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Bilim Budur! 16
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center. Food Composition Databases. (24 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2018. Alındığı Yer: USDA | Arşiv Bağlantısı
  • Office of Dietary Supplements. Vitamin E. (2 Mart 2018). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2018. Alındığı Yer: National Institutes of Health | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 07:54:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1838

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır?. (4 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1838
Bakırcı, Ç. M. (2014, January 04). Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1838
Ç. M. Bakırcı. “Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1838.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Meyvelerin Vitamini Kabuğunda Mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 04, 2014. https://evrimagaci.org/s/1838.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close