Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!

Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!
Merkür'de Gündoğumu (Stable Diffusion ile üretildi.)
2 dakika
2,649
Tüm Reklamları Kapat

Merkür; günberide 46.001.200 km, günötede ise 69.816.900 km ile Güneş'e en yakın ve en küçük olan gezegendir. Güneş'e çok yakın olmasından ötürü, Kepler Yasaları gereği, Güneş Sistemi'ndeki en hızlı gezegendir. Yok denecek kadar ince bir atmosfere sahip olduğundan Merkür'de çok büyük sıcaklık dalgalanmaları yaşanmaktadır.

Merkür aynı zamanda birçok ilginç özelliğiyle de bilinmektedir. Örneğin; Güneş sistemindeki diğer gezegenlere göre neredeyse dik bir şekilde dönmektedir: Merkür'ün eksen eğikliği yaklaşık olarak bir derecenin 1/30'i kadardır. Bir başka ilginç özelliği ise, bugüne kadar Merkür'ü yalnızca iki uzay aracının ziyaret etmiş olmasıdır. Yörüngesinin dengesizliği, Güneş'e çok yakın oluşu ve Merkür'e yapılacak bir yolculuğun çok fazla yakıt harcaması nedeniyle Merkür'ün araştırılması zor bir gezegen olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat bunlara ek olarak, Merkür'ün ilginç bir özelliği daha bulunmaktadır: Merkür, güne iki kez merhaba diyebilir!

Tüm Reklamları Kapat

Merkür'de İki Defa Doğan Gün!

Eğer günberiden dört gün önceki ve sonraki dört gün boyunca Merkür yüzeyinde bir gözlemci olsaydık, Güneş sistemindeki en harika manzaralardan birine şahit olabilirdik. Önce Güneş'in ufkun doğusundan yükseldiğini, ardından gökyüzünde duraklıyor gibi olduğunu ve sonra da batmaya başladığını görürdük. Daha sonraysa Güneş'in ikinci kez doğuşuna şahit olurduk.

Merkür'de Güneş'in ard arda iki kez doğuşu
I Want Ice Water

Bu olaya sebep olan şeyse Merkür'ün oldukça ilginç bir yörüngeye sahip olmasıdır. Günöte noktasındayken Güneş'e olan uzaklığı, günberideki uzaklığının yaklaşık 1.5 katıdır. Bu uzaklık farkı nedeniyle günberi noktasında iken Merkür'ün yörünge hızı kendi ekseni etrafındaki dönüş hızını aşar.

Güneş'ten bakıldığında Merkür sağ taraftaki haliyle görünür. Güneş ve kendi ekseni etrafındaki tuhaf dönüşü sebebiyle günberi noktasında sanki dönmüyor gibi görünmektedir.
I want ice water

Merkür, Güneş etrafındaki her 2 turuna karşılık kendi ekseni etrafında 3 tur dönmektedir. Bu durumun sebebi de Merkür'ün yörünge özellikleridir. Merkür'de 1 yıl yaklaşık 88 Dünya günü sürer. Sidereal günü (gezegenin herhangi uzak bir yıldıza göre kendi çevresinde 1 turu tamamlaması için geçen süre) 59 Dünya günüdür. Bir güneş günü (gezegen üzerinde o an Güneş'e dönük olan bir noktanın tekrardan Güneş önündeki aynı konumuna gelene kadar geçen süre) ise 176 Dünya günüdür; yani yaklaşık olarak 2 Merkür yılından biraz fazladır.

Sonuç olarak bu iki faktörün aynı andaki etkisi nedeniyle Merkür, Güneş etrafındaki yörüngesi boyunca, yılda 8 gün süresince güne iki kez merhaba diyebiliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
60
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • İnanılmaz 19
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • I. Mak. On Mercury's Double Sunrises.... (2 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: I Want Ice Water | Arşiv Bağlantısı
  • D. Kiritharan. Mercury Sometimes Has A Double Sunrise Due To Its Slow Rotation Around Its Own Axis And Its Uneven Orbithal Path Around The Sun. (27 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: Fantastic Facts | Arşiv Bağlantısı
  • C. Crow, et al. Sunrise On Mercury. (5 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: Math.lsu | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Merkürdür.

Merkür'de 1 yıl yaklaşık 88 Dünya günü sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 22:19:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13557

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Üzücek, et al. Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!. (24 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13557
Üzücek, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, December 24). Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13557
M. Üzücek, et al. “Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/13557.
Üzücek, Melike. Bakırcı, Çağrı Mert. “Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 24, 2022. https://evrimagaci.org/s/13557.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close