Merkür'de Güneş Bir Günde İki Kez Doğabiliyor!
Merkür; günberide 46.001.200 km, günötede ise 69.816.900 km ile Güneş'e en yakın ve en küçük olan gezegendir. Güneş'e çok yakın olmasından ötürü, Kepler Yasaları gereği, Güneş Sistemi'ndeki en hızlı gezegendir. Yok denecek kadar ince bir atmosfere sahip olduğundan Merkür'de çok büyük sıcaklık dalgalanmaları yaşanmaktadır.
Merkür aynı zamanda birçok ilginç özelliğiyle de bilinmektedir. Örneğin; Güneş sistemindeki diğer gezegenlere göre neredeyse dik bir şekilde dönmektedir: Merkür'ün eksen eğikliği yaklaşık olarak bir derecenin 1/30'i kadardır. Bir başka ilginç özelliği ise, bugüne kadar Merkür'ü yalnızca iki uzay aracının ziyaret etmiş olmasıdır. Yörüngesinin dengesizliği, Güneş'e çok yakın oluşu ve Merkür'e yapılacak bir yolculuğun çok fazla yakıt harcaması nedeniyle Merkür'ün araştırılması zor bir gezegen olduğunu söyleyebiliriz.
Fakat bunlara ek olarak, Merkür'ün ilginç bir özelliği daha bulunmaktadır: Merkür, güne iki kez merhaba diyebilir!
Merkür'de İki Defa Doğan Gün!
Eğer günberiden dört gün önceki ve sonraki dört gün boyunca Merkür yüzeyinde bir gözlemci olsaydık, Güneş sistemindeki en harika manzaralardan birine şahit olabilirdik. Önce Güneş'in ufkun doğusundan yükseldiğini, ardından gökyüzünde duraklıyor gibi olduğunu ve sonra da batmaya başladığını görürdük. Daha sonraysa Güneş'in ikinci kez doğuşuna şahit olurduk.
Bu olaya sebep olan şeyse Merkür'ün oldukça ilginç bir yörüngeye sahip olmasıdır. Günöte noktasındayken Güneş'e olan uzaklığı, günberideki uzaklığının yaklaşık 1.5 katıdır. Bu uzaklık farkı nedeniyle günberi noktasında iken Merkür'ün yörünge hızı kendi ekseni etrafındaki dönüş hızını aşar.
Merkür, Güneş etrafındaki her 2 turuna karşılık kendi ekseni etrafında 3 tur dönmektedir. Bu durumun sebebi de Merkür'ün yörünge özellikleridir. Merkür'de 1 yıl yaklaşık 88 Dünya günü sürer. Sidereal günü (gezegenin herhangi uzak bir yıldıza göre kendi çevresinde 1 turu tamamlaması için geçen süre) 59 Dünya günüdür. Bir güneş günü (gezegen üzerinde o an Güneş'e dönük olan bir noktanın tekrardan Güneş önündeki aynı konumuna gelene kadar geçen süre) ise 176 Dünya günüdür; yani yaklaşık olarak 2 Merkür yılından biraz fazladır.
Sonuç olarak bu iki faktörün aynı andaki etkisi nedeniyle Merkür, Güneş etrafındaki yörüngesi boyunca, yılda 8 gün süresince güne iki kez merhaba diyebiliyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 19
- 7
- 5
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- I. Mak. On Mercury's Double Sunrises.... (2 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: I Want Ice Water | Arşiv Bağlantısı
- D. Kiritharan. Mercury Sometimes Has A Double Sunrise Due To Its Slow Rotation Around Its Own Axis And Its Uneven Orbithal Path Around The Sun. (27 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: Fantastic Facts | Arşiv Bağlantısı
- C. Crow, et al. Sunrise On Mercury. (5 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: Math.lsu | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:18:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13557
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.