Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Maymunların Mizahı Olabilir mi?

Maymunların Mizahı Olabilir mi? ScienceNews
2 dakika
813
Tüm Reklamları Kapat

Bebekler sekiz aylıkken bile başkalarına şakacı bir şekilde sataşır. Bu davranış için dil gerekli olmadığından bilim insanları insan harici hayvanlarda da benzer davranışların olabileceğini düşünüyor.

Şaka yapmak, insan etkileşiminin önemli bir parçasıdır ve sosyal zekaya, gelecekteki eylemleri tahmin etme yeteneğine ve başkalarının beklentilerinin ihlal edildiğini fark etme ve takdir etme becerisine dayanır. İnsanlarda şakacı sataşmanın ilk biçimleri, bebekler ilk kelimelerini söylemeden önce, yaklaşık sekiz aylıkken ortaya çıkar. Bebekler ebeveynlerine şakacı bir şekilde nesneler sunup geri çekerek "alay" edebilirler. Bu, kışkırtıcı uyumsuzluk olarak da adlandırılır.

Bilişsel biyologlar ve primatologlardan oluşan bir ekip, dört büyük maymun türünde şakacı alaycılığı yakalamayı başardı. Maymunların alaycılığı da tıpkı insanlar gibi kışkırtıcı, ısrarcı ve sürpriz ve oyun unsurları içeriyor. Araştırmacılar, bu davranışları göz önünde bulundurarak mizah için gerekli ön koşulların en az 13 milyon yıl önce evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor. Isabelle Laumer şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Büyük maymunlar; bizimle yakın akraba oldukları, sosyal oyunlara katıldıkları, kahkaha attıkları ve başkalarının beklentilerine dair nispeten sofistike anlayışlar sergiledikleri için şakacı sataşmalar için mükemmel adaylardır.

Ekip; alay edenin eylemlerini, bedensel hareketlerini, yüz ifadelerini ve alay edilen hedeflerin buna nasıl karşılık verdiğini gözlemledi ve davranışın belirli bir hedefe yönelik olduğunu, alaycıların hedeften bir yanıt beklediğine dair kanıt arayarak alaycının niyetini değerlendirdi.

Ekip, değerlendirme sonucunda orangutan, şempanze, bonobo ve gorillerin sıklıkla kasıtlı olarak yaptığı 18 farklı sataşma davranışı tespit etti. Bu davranışların çoğunun bir tepkiyi kışkırtmak ya da en azından hedefin dikkatini çekmek için kullanıldığı görülmüştür. Erica Cartmill şöyle anlatıyor:

Alaycıların hedefin görüş alanında kalan bir nesneyi tekrar tekrar sallaması, ona vurması veya dürtmesi, yüzüne yakından bakması, hareketlerini bozması, saçını çekmesi veya hedefi görmezden gelmesi davranışlar oldukça yaygındı.

Cartmill büyük maymunlarda şakacı sataşmanın genellikle tek taraflı olduğunu, etkileşimin genellikle sataşan taraftan geldiğini ve nadiren karşılık geldiğini belirtiyor. Maymunlar şakacı sataşmayı çoğunlukla rahat olduklarında yapıyorlardı. Laumer şöyle açıklıyor:

Çocuklardaki sataşmaya benzer şekilde maymunlardaki şakacı sataşma da tek taraflı kışkırtma, sataşanın sataşma eyleminden hemen sonra hedefin yüzüne baktığı tepki bekleme, tekrarlama ve sürpriz unsurlarını içeriyor.

Araştırmacılar, Jane Goodall ve diğer saha primatologlarının yıllar önce şempanzelerde benzer davranışları gözlemlediklerini ancak bu yeni çalışmanın şakacı sataşmayı sistematik olarak inceleyen ilk çalışma olduğunu belirttiler. Laumer, şöyle anlatıyor:

Çalışmamızın, bu çok yönlü davranışın evrimini daha iyi anlamak için diğer araştırmacılara ilham vereceğini umuyoruz. Ayrıca bu çalışmanın, en yakın akrabalarımızla paylaştığımız benzerlikler ve nesli tükenmekte olan bu hayvanları korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmasını da ümit ediyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 15
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:18:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16905

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Maymunların Mizahı Olabilir mi?. (16 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16905
Derin, U. (2024, February 16). Maymunların Mizahı Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16905
U. Derin. “Maymunların Mizahı Olabilir mi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 16 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16905.
Derin, Ufuk. “Maymunların Mizahı Olabilir mi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 16, 2024. https://evrimagaci.org/s/16905.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close