Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz?

Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz? School Specialty
2 dakika
4,370
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Matematik kaygısı, öğrencilerin matematiksel görevlere katılırken yaşayabilecekleri korku, endişe ve gerginlik duygusudur. Güney Avusturalya Üniversitesi'nin, Avusturalya Eğitim Araştırmaları Konseyi ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği bir çalışma, kaygının matematik öğrenme üzerindeki etkisini ve öğrencinin özgüveni ile matematik öğrenebilmesi arasındaki bağı araştırdı.

OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA'nın 2012 sınavına katılan 15 yaşındaki 4295 Avusturalyalı öğrenci üzerinde yapılan çalışmanın odak noktası matematik öğrenmeyi etkileyen psikolojik faktörlerdi. Buna göre; öğrencilerin matematik öğrenme motivasyonu (matematiğin gelecek için önemli ve yararlı olduğu inancı), matematik benlik kavramı (matematik yapabilme becerisine olan inanç), matematik kaygısı (matematik yaparken kendini iyi hissetme), azim (zor problemler üzerinde çalışmaya devam etme istekleri), matematik öz-yeterliği (matematik problemlerini başarılı bir şekilde çözebileceklerine olan inançları) ve matematik okuryazarlığı (matematiği gerçek dünyaya uygulama yeteneği) becerileri değerlendirildi.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Matematik Karşısında Kaygılı, Gergin ve Çaresiz!

Araştırmada, görüşülen Avusturalyalı ortaöğretim öğrencilerinin üçte biri matematik ile uğraşırken kaygılı, gergin veya çaresiz hissettiklerini ifade ediyordu. Araştırmanın yöneticisi F. Gabriel, matematik kaygısının, özellikle lise ve yükseköğretim seviyelerinde öğrencilerin gelecek tercihlerini etkileyen en büyük engellerden biri olduğunu belirtiyor. Gabriel, şöyle anlatıyor:

Birçoğumuz geçmişte bir tür matematik kaygısı hissettik; panik veya endişe hissi, başarısızlık duygusu ve hatta daha hızlı bir kalp atış hızı. Ancak bunlar genel olarak stresle ilişkilendirildi.

Matematik kaygısı, tıpkı diğer durumlarda yaşanan stres gibi duygusal bir tepkidir. Öğrenciler matematik kaygısı yaşadıklarında, matematik sorularında acele etme, odaklanamama veya kolayca pes etme eğiliminde olurlar. Tahmin edileceği gibi, bu tepkiler birleşerek düşük matematik başarısına ve matematik dersinden kaçışa sebep olur.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, bu döngüyü kırmak için, özellikle yeni bir matematik kavramına başlamadan önce öğrencilerin matematik güvenini oluşturmak gerektiği sonucuna ulaşıyor. Böylelikle öğrencilerin öğrendiklerini anlama, konuyu takip etme ve kendi öğrenmesini kontrol etme becerisi oluşabiliyor.

Eski Başarıyı Hatırlat!

Bunu sağlamak için ise öğrenciye daha önce çözdüğü zor bir matematik sorusunun ya da bir matematik başarısının hatırlatılması; sahip olduğu yeteneklere güvenmesinin sağlanması gerekiyor. Gabriel, şöyle diyor:

Araştırmamız bu psikolojik değişkenlerin birbirleri üzerinde domino etkisi olduğunu gösteriyor. Uyguladığımız yapısal eşitlik modellemesi verileri düşük motivasyon ve benlik kavramının matematik kaygısına yol açacağını ve bunun da öğrencinin azim, öz yeterlilik ve nihayetinde matematik başarısını etkilediğini gösteriyor.

Burada uygulanan modele biraz açıklık getirmemiz gerekiyor: Yapısal eşitlik modellemesi, doğrudan ve dolaylı olarak gözlemlenen (gizli) değişkenler arasındaki karmaşık ilişkileri modellemek için kullanılan çok değişkenli bir istatistiksel çerçevedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sonuç olarak, bir öğrencinin geçmiş başarılarının hatırlatılması matematik öğrenmeye karşı hissedebileceği olumsuz ve duygusal inançları kırabilir ve öğrencinin matematiğe karşı özgüvenini yükselterek başarısını arttırabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Umut Verici! 9
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Üzücü! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 03:04:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9795

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. S. Australia, et al. Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz?. (13 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9795
Australia, U. o. S., Ağacı, E., Göçmen, A. (2021, January 13). Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9795
U. o. S. Australia, et al. “Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, 13 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9795.
Australia, University of South. Ağacı, Evrim. Göçmen, Aylin. “Matematik Kaygısı Nedir? Çocuklarımızın Matematik Kaygısını Nasıl En Aza İndirebiliriz?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, January 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/9795.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close