Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!

Farklı Hayvanların Zekasını Kıyaslamak Zor Olsa da, Kuzgun Zekası Gerçekten Sıra Dışı!

3 dakika
5,048
Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!
Podcast
5:14
Altay Kenger
Seslendiren
21
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Muhtemelen kuzgunların ne kadar zeki olduğunu duymuşsunuzdur. Laboratuvarda, yiyecek elde etmek için oldukça kompleks görevleri yerine getirmeyi başarabilir, evcil hayvanlar olarak ise, insan konuşmasını bir papağan kadar iyi taklit edebilirler. Güncel araştırmalar ise kuzgunların farkında olduğunuzdan çok daha zeki olduklarını gösteriyor. İş önceden plan yapmaya geldiğinde, kuzgunlar, insanların en yakın akrabası olan maymunlar kadar, hatta bazı durumlarda daha iyi bir performans sergilemekte. 

Bir Kuzgun Asla Unutmaz!

Kuzgunlar; karga, alakarga, saksağan ve göknar kargası gibi kuşları içeren kargagiller familyasının bir üyesidir. Bu kuşların her biri tam bir zeka küpü olduğunu ispatlamıştır. Kargalar yıllar boyunca yüzünüzü, göknar kargaları ise yiyecek sakladıkları binlerce farklı yeri hatırlayabilir. Biz muhtemelen aynı şeyleri yapmakta sorun yaşardık.

Kuzgunlar, birçok karmaşık adımdan oluşan, ipe bağlı yemi almak üzerine tasarlanmış bulmacaları kolaylıkla ilk denemede çözebilmekteler. Ayrıca biyologların yuvalarına tırmanmalarını engellemek için onlara taş fırlatmış, kunduz leşlerinin yanında ölü taklidi yaparak diğer kuşları besinlerinin yanından korkutup kaçırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

2017 yılının Temmuz ayında Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar kuzgunların da önceden plan yapabildiğini gösterdi. Bu, daha önce sadece insanlar ve büyük insansı maymunlarda gözlemlenmiş bir beceri. Araştırmacılar ilk deneylerinde, kuzgunları içinde ödül olarak yiyecek bulacakları bir kutuyu açmak amacıyla alet kullanmaları için eğittiler. Sonrasında, kuzgunları bu alet olmadan kutuyla yalnız bıraktılar ve kutuyu kafesin içinden çıkarmadan önce biraz beklediler. Bir saat sonra, kuzgunlara aletin yanı sıra türlü nesneler verdiler. Kutunun ortamda olmayışına rağmen neredeyse bütün kuzgunlar doğru aleti seçmeyi başardı ve 15 dakika sonra geri verilen kutuyu başarıyla açtı. Kuzgunlar alet kullanımı konusunda bir primatın becerisine sahip olmasalar da bu durumda bir maymun ile eşit düzeyde başarı gösterdiler.

Daha sonra, araştırmacılar takas ve öngörü ile ilgili iki deney gerçekleştirdiler. Kuzgunlara, daha sonra ödül için takas edebilecekleri bir nesne verildiğinde takası planlamakta maymunlardan daha hassas davrandılar. Öngörü deneyinde, kuzgunlara içinde kutu açmak için kullandıkları aletin yanı sıra farklı nesneler ve hazır bir ödül verdiler. Kuzgunlar genellikle kutu açmak için kullandıkları aleti almayı tercih ettiler çünkü bu onları kutunun içindeki ödüle götürüyordu. Bu durum, maymunlara rakip olabilecek seviyede bir kendine hakim olabilme becerisine işaret ediyor. Biz insanlarınkine rakip olabileceği kesin.

Kuşlar ve Maymunlar, Elmayla Armut Gibi...

Bilim insanları; primat türlerinin bir zamanlar insanlara özgü olduğu düşünülen, karmaşık görevleri yerine getirmesini mantıklı buluyorlar. Evrimleşme sürecimiz çoğunlukla paraleldi ve yakın zamanlı sayılabilecek bir ataya sahibiz. Bu yüzden beyinlerimizin bir çok ortak noktası var. Ancak, insanlarla büyük insansı maymunlar arasındaki son ortak ata yaklaşık yedi milyon yıl önce yaşamışken, kuzgunlar ve büyük insansı maymunların son atası 300 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşadı. Bu durum, beyin gücünün bu ileri düzey yeteneklerinin, kuşlarda ve maymunlarda ayrı olarak evrimleştiğini gösteriyor olabilir.

Dahası, bu bulgular kuşların beyni konusunda anlayışımızın yeni gelişmekte olduğunu da göstermektedir. Örneğin, bir ayna karşısında kendimizi tanıyabilmek için neokortekse ihtiyacımız olduğunu düşünüyorduk. Neokorteks; memelilere özgü, dörtte birini oluşturduğu insan beyninin en dışındaki, kırışık doku tabakasıdır. Ancak, neokorteksleri olmamasına rağmen saksağanlar da kendilerini ayna karşısında tanıyabilir. Eğer kuşlar üst düzey düşünmeyi primat atalarımızdan bağımsız olarak geliştirdiyse, zekaları hakkında yorum yaparken beyinlerini insan beyniyle karşılaştırmak, bir çitanın hızını ne kadar hızlı yüzdüğüne göre değerlendirmek kadar yanlış olur. 

Teşekkür: Bu yazının çevirisini mümkün kılan Ayça İrem Küpeli'ye teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • İnanılmaz 12
  • Muhteşem! 11
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Curiosity | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 05:06:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5271

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Einstein
Siyah
Eğilim
Doku
Hastalık Kontrolü
Lipit
Su Ayısı
Avrupa
Evrim Teorisi
Cinsiyet
Kuantum Fiziği
Ecza
Odontoloji
Dalga
Makine
Aşı
İngiltere
Sars Mers
Antik
Kalori
Acı
Evrim Tarihi
Yas
Teşhis
İmmünoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Curiosity, et al. Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!. (10 Aralık 2017). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5271
Curiosity, -., Kartal, D., Bakırcı, Ç. M. (2017, December 10). Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5271
-. Curiosity, et al. “Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Defne Kartal, Evrim Ağacı, 10 Dec. 2017, https://evrimagaci.org/s/5271.
Curiosity, ---. Kartal, Defne. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kuzgunlar da Maymunlar Kadar İyi Plan Yapabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Defne Kartal. Evrim Ağacı, December 10, 2017. https://evrimagaci.org/s/5271.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close