Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!

2 dakika
805
Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuzey Kutbu önümüzdeki birkaç yıl sonraki yaz aylarında "buzsuz" hâle gelebilir. Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, Kuzey Kutbu'nun buzsuzlaşacağını öne süren önceki çalışmaların tarihini 10 yıl geriye atıyor. Burada bahsettiğimiz buz, her kış donan ancak yazın eriyen mevsimsel deniz buzudur. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle yaz mevsimindeki deniz buzu miktarının her geçen yıl azaldığını biliyoruz. Bilim insanlarının Kuzey Kutbu için "buzsuz yaz yılı" olarak adlandırdıkları bu durum, 621.200 kilometre kareden daha az deniz buzu olduğunda gerçekleşecek.

Colorado Üniversitesi'nden Alexandra Jahn, buzsuz koşulların erken bir tarihte ortaya çıkabileceğini ve sera gazı emisyonlarının deniz buzu kaybına katkıda bulunan ana etken olduğunu belirtiyor. Çalışma, Kuzey Buz Denizi'nin gelecekteki tüm emisyon senaryoları altında 2020'lerden 2030'lara kadar Ağustos sonu veya Eylül başında buzsuz hâle gelebileceğini öngörüyor.

Deniz Buzu Nedir? Neden Önemlidir?

Deniz buzu, her yaz eriyen ve ardından her kış yeniden donan donmuş okyanus suyudur. Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu yıllardır azaltmakta, özellikle Eylül ayında en düşük seviyesini görmektedir. Daha önceki araştırmalar, yüksek sera gazı emisyonlarının hız kesmeden devam etmesi halinde yüzyılın sonlarına doğru neredeyse hiç deniz buzu kalmayacağını öngörüyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz buzu Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki topluluklar ile kutup ayıları ve morslar gibi yaban hayvanlarının hayatını etkilemekte ve atmosfer ile okyanus dolaşımını etkileyerek gezegenin sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Jahn, şöyle anlatıyor:

Deniz buzu örtüsünün azalması, avlanmak için deniz buzuna bağımlı olan kutup ayıları gibi buza adapte olmuş türlerin hayatta kalmasını tehdit ediyor. Dolayısıyla buzsuz koşullar ne kadar uzun sürerse, kutup ayılarının hayatta kalması da o kadar fazla tehdit altına girer. Kuzey Kutbu'nda yaşayan insanlar için deniz buzunun azalması, donmuş Kuzey Buz Denizi üzerindeki seyahatlerini etkilemenin yanı sıra, daha geniş açık su alanları dalga yüksekliklerinde artışa yol açtığı için deniz kenarındaki köyleri tehdit edebilecek kıyı erozyonunu da etkiliyor.

Bilim insanları Kuzey Kutbu'nda olanın Kuzey Kutbu'nda kalmadığını söylüyor. Jahn çalışmaların Kuzey Kutbu'ndaki yazdaki deniz buzu kaybının ABD'deki hava durumunu etkileme ve ABD'nin batısındaki orman yangını risklerini artırma potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini bildiriyor.

Bizi Neler Bekliyor?

Yeni çalışmada yer almayan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Walt Meier, çalışmanın metodolojisinin sağlam olduğunu belirtse de "modellerde hâlâ belirsizlikler ve gelecekteki deniz buzu koşullarını nasıl tahmin ettikleri konusunda potansiyel önyargılar olduğunu vurguluyor. Meier ayrıca Kuzey Kutbu'nun bu on yıl içinde buzsuz olması mümkün olsa da, bunun muhtemel olmadığını da söylüyor:

Her türlü projeksiyon, özellikle de belirli bir yıl, buzsuz koşulların tahmininde oldukça yüksek belirsizliğe sahip olacaktır. 2030'ların ortalarından sonlarına kadar, en azından bir yılın buzsuz bir duruma ulaşması daha makul.

Araştırmaya göre, dünya mevcut emisyon rotasında devam ederse, Kuzey Kutbu sadece yaz sonu ve sonbahar başında Ağustos'tan Ekim'e kadar buzsuz hale gelebilir. Ancak en yüksek emisyon senaryosuna göre, Kuzey Kutbu bu yüzyılın sonlarına doğru dokuz aya kadar buzsuz kalabilir. Jahn şöyle anlatıyor:

Kuzey Kutbu, yazın beyaz olmak yerine mavi bir şekle bürünebilir. Buzsuz koşullar kaçınılmaz olsa bile uzun süreli buzsuz koşullardan kaçınmak için emisyonlarımızı mümkün olduğunca düşük tutmamız gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 7
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:40:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17114

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!. (13 Mart 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17114
Derin, U. (2024, March 13). Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17114
U. Derin. “Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 13 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17114.
Derin, Ufuk. “Kuzey Kutbu Önümüzdeki On Yıl İçinde Buzsuz Hâle Gelebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, March 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/17114.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close