Kuzey Kutbu Giderek Kararıyor ve Bu, Dünya'yı Daha da Fazla Isıtıyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yeni bir çalışma, kuzey kutbunun her gün daha fazla eriyen buzullar yüzünden eskisi gibi parlak ve beyaz olmadığını ve bunun da dünya çapında bir problem olduğunu söylüyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; daha fazla koyuluk yüzünden, daha az güneş ısısı uzaya geri dönüyor. Böylece, bütün Dünya beklenenden fazla enerjiyi absorbe ediyor. Kaliforniya’da bulunan Scripps Institution of Oceanography’den iklim bilimcisi ve araştırmanın lideri Ian Eiseman, ekstra emilen o enerjinin çok büyük, o kadar ki karbon dioksitin ısı yakalama etkisinin dörtte birine eşdeğer olduğunu belirtiyor.
Eisenman; uzaya geri dönen güneş ışığını ölçerek, 1979 - 2011 yılları arasında kuzey kutbunun %8 daha fazla karardığını buldu. Bir röportajında ise "Basitçe bu, daha çok ısınma anlamına geliyor." dedi.
Kuzey Kutup Bölgesi, yazları eriyip küçülen ve sonbaharda tekrar büyümeye başlayan, çoğunluğu suyun üstünde olan bir buz bölgesi. 1979 yılından beri ise her yıl yaşadığı en büyük erimeden sonra, yaklaşık olarak 90,650 kilometre kare (ABD’nin Maine eyaleti kadar) küçülüyor. Eisenman’in belirttiğine göre kar kaplı buzullar, eridiklerinde yerini alan ve daha koyu olan okyanuslardan birkaç kat daha fazla ısıyı uzaya yansıtıyor.
Araştırma ekibinde bulunmayan, Geological Survery of Denmark and Greenland’ten Jason Box, yazın gittikçe daha fazla güneş ışını okyanusa düşüp onu ısıttığı için, sonbahar döneminde buzun tekrar oluşma süresinin gittikçe uzadığını belirtiyor.
Önceki araştırmalar bilgisayar simülasyonları kullanırken Eisenman ve takımının, güneş ışını yansıması ve bulutların kapadığı alanları ölçmek için yörüngedeki uyduların ölçümlerini kullanması ise bu alanda bir ilk. Eisenman, bu çalışma sonrası elde edilen verilerin eskiden tahmin edilenden 2/3 kat daha fazla kararma olduğunu gösterdiği belirtiyor.
Araştırmanın bir parçası olmayan Jason Box ve Colorado Üniversitesi’nden buz bilimi çalışan Waleed Abdalati ise bu çalışmanın Dünya’da ne kadar ısının hapsedildiğinin anlaşılması için önemli bir rolü olduğunu söylüyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
- K. Pistone, et al. Observational Determination Of Albedo Decrease Caused By Vanishing Arctic Sea Ice. Proceedings of the National Academy of Sciences. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:14:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2001
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Phys.org. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.