Kuyrukluyıldız-Gezegen Çarpışmaları, Aminoasitlerin Kendiliğinden Oluşmasını Sağlıyor!
Bilim insanları, aminoasit gibi hayatın temel yapıtaşlarını üreten bir kozmik fabrika keşfettiler.
Imperial College London'dan bir araştırma ekibi, Kent Üniversitesi ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, beraberce yaptıkları bir çalışmada buzlu bir kuyruklu yıldızın bir gezegene çarptığında aminoasitin oluşabileceğini keşfetti. Bu üretim, aynı zamanda tamamen kaya olan kuru bir meteorit buzlu bir gezegene çarparsa da gerçekleşebilir.
Keşif, aynı zamanda Dünya 4,5 ve 3,8 milyar yıl önceki aralıklarda meteor ve kuyruklu yıldız bombardımanından sonra hayatın nasıl başladığı ile ilgili bulmacanın parçalarını öğrenmek için bir seçenek sunuyor.
Araştırma Nature Geoscience dergisinde yayımlandı. Araştırmanın yazarlarından biri olan, Imperial College London Yer Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Zita Martins şöyle diyor:
Çalışmalarımız gösteriyor ki yaşamın temel yapıtaşları Güneş Sistemi’nde herhangi bir yerde, hatta belki daha da ötesinde oluşabiliyor. Ama bu yapıtaşları, yaşamın geliştirebilmesi için gerekli koşullara ihtiyaç duyuyor. Heyecan verici olan ise, çalışmalarımızın yapıtaşlarının Güneş Sistemi’nde farklı bir yerinde oluşarak gezegenimizde yaşamın nasıl kök saldığına daha geniş bir bakış açısı sunuyor olması.
Aynı zamanda araştırmanın diğer yazarlarından olan Kent Üniversitesi'nden Dr. Mark Price ekliyor:
Bu keşif bize su veya karbondioksit buzu gibi çok basit moleküllerden, aminoasitler gibi karmaşık moleküllerin oluşabilmesini sağlayan doğal ve çok basit bir mekanizmanın varlığını gösteriyor. Bu, hayatın başlangıcı ile ilgili ilk basamak. Bir sonraki basamak ise, aminoasitin protein gibi daha karmaşık yapılara nasıl dönüştüğüdür.
Araştırmacılar, Enceladus ve Europa gibi yüzeylerinde bolca buzun bulunduğu yerlerin, meteor çarpışmalarında aminoasitin nasıl oluşmasını mümkün kılacak harika ortamlar olduğunu söylüyorlar. Çalışmaları, hayatın izlerine yönelik araşyışımız için yaptığımız uzay görevlerine yeni bir yön çiziyor.
Araştırmacılara göre; bir kuyruklu yıldız gezegene çarptığında aminoasitlerin oluşmasını sağlayacak molekülleri oluşturan bir şok dalgası oluşturuyor. Çarpışma aynı zamanda bu moleküllerin aminoasitlere dönüşebilmesini sağlayacak ısıyı da üretiyor.
Ekip, bir kuyrukluyıldız çarpmasını modellemek için yüksek hızlı biri silahla yaptıkları atış denemeleriyle bu sonuçlara ulaştılar. Kent Üniversitesi'nde bulunan bu silah, sıkışmış gaz kullanarak saniyede 7.15 kilometreye varan hızlarda cisimleri fırlatabiliyor. Araştırmacılar, bu silahla kuyrukluyıldızların yapısına benzer buz karışımlarına ateş ediyorlar. Çarpışmanın etkisiyle glisin ile birlikte hem sağ elli, hem sol elli alanin aminoasitleri kendiliğinden oluştu.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 14
- 9
- 7
- 7
- 5
- 5
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- Z. Martins, et al. (2013). Shock Synthesis Of Amino Acids From Impacting Cometary And Icy Planet Surface Analogues. Nature Geoscience, sf: 1045-1049. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:13:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3059
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.