Kusursuz Açılış: Bilardoda Olabilecek En Başarılı Açılış Simülasyonla Belirlendi!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Aşağıdaki simülasyonda, bilardo sporu dahilinde yapılabilecek kusursuz açılış vuruşunun analizini görüyorsunuz. Bu vuruş, eğer ki beyaz topun %100 ortasına vurulabilecek olursa ve masanın %100 pürüzsüz olduğu düşünülürse elde edebileceğiniz vuruştur.
Bu analizde yapılan varsayımlar ise şöyle:
- Tüm toplar kusursuz seviyede elastiktir.
- Tüm toplar kusursuz seviyede somut ve serttir.
- Her topun kütlesi eşit ve 1 birimdir ve yarıçapı da 1 birimdir (birimler fark etmiyor).
- Beyaz topun ilk hızı 10 birimdir.
- Birbirinden 2 birim mesafeden daha uzak olan toplar arasındaki kuvvet sıfırdır. Eğer 2 birimden azsa, 1011×(2−d)3/210^{11}\times(2-d)^{3/2} ile hesaplanır. "d", mesafeyi göstermektedir. Dolayısıyla eğer toplar birbirine tam olarak bastırılırsa, kuvvet çok fazla artmaktadır.
Bu açılış sırasındaki tüm çarpışmalar 2∗10−72*10^{-7} birim zamanda gerçekleşmektedir. En yüksek momentum, üçgenin kenarları boyunca gözlenmektedir. Çarpışmanın tüm basamaklarının analizi aşağıda gösterilmektedir:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: MathOverflow | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:52:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2750
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in MathOverflow. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.