Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir?

2 dakika
196,263
Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir? Time
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Fotoğrafta gördüğünüz, bir vahşi kurt sürüsüdür. En öndeki üçü yaşlı ve hasta olanlardır. Tüm sürünün hızını belirleyenler onlardır. Eğer tam tersi olsaydı, arkada kalırlardı ve sürüyle araları açılırdı. Eğer bir saldırı olsa, kurban edilirlerdi. Hemen ardındaki beş tanesi, daha güçlü olanlar. Diğerleri sürünün merkezinde. Onlardan sonra da, sürünün en güçlü beş bireyi geliyor. En sondaki ise, alfa erkeği. Sürünün en gerisinden gelip, her şeyi kontrol ediyor. O pozisyonda kalarak, sürüde olan biten her şeyi görebiliyor, gidilmesi gereken yöne karar verebiliyor. Gözünü sürüden ayırmamış oluyor. İşte lider olmak budur. Liderlik, önden gitmeyi şart koşmaz. Kimi zaman arkada kalmayı gerektirir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Bu mit her ne kadar ekip çalışması ve liderlik ile ilgili ilham verici bir hikaye olsa da, tamamen hatalıdır. Alfa erkekleri sürünün en arkasında kalmazlar. Sürünün en önünde yaşlı ve hasta kurtlar bulunmaz. 

İddianın Kökeni

Bu fotoğraf, BBC'den David Attenborough tarafından 2011 yılında hazırlanan "Donmuş Gezegen" (Frozen Planet) belgeseli çekimleri sırasında Chadden Hunter'ın objektifine takılmış bir karedir. Fotoğrafta, Kaanada'nın Wood Buffalo Ulusal Parkı'nda -40 derecede bizon avına çıkmış olan 25 gri kurt görülmektedir.

Bilgiler

Bu sürünün alfası konumunda olan kurt, bir erkek değil, dişidir. Alfa dişisi, sürünün en önündedir ve karla kaplı alanda, yolu açar. Diğer kurtların onu tek sıra halinde takip etme nedeni, enerji korunumudur. Tek bir kurt yolu açar, diğer 24'ü açılan o yolda ilerler.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, bir kurda "alfa" demenin çok bir anlamı da bulunmaz; çünkü bu, hiyerarşi içinde baskınlığı vurgulamak için söylenir. Ancak doğal kurt sürülerinde, erkek veya dişi alfaların tek özelliği, çiftleşen birey olmalarıdır. Yani sürünün ebeveyni konumundadırlar. Kurtlar arasında liderlik kavgası çok nadiren yaşanır veya hiç yaşanmaz. Dolayısıyla bir kurda "alfa" demek, bir insan annesine veya babasına "alfa" demekten farksızdır. Tüm ebeveynler yavrularına karşı baskın (dominant) olacaktır; dolayısıyla onlara "alfa" demek hiçbir ek bilgi vermez. Çok eşli türlerde alfa, beta ve omega erkekler veya dişilerden bahsetmek mümkündür; ancak kurtlar (ve genel olarak köpekgiller) gibi genellikle tek eşli olan türlerde bu kullanım giderek azalmaktadır.

Normalde kurt sürüleri bu kadar düzenli ve büyük değildir. Çoğu kurt sürüsü sadece 8-10 bireyden oluşur ve genellikle bizon gibi dev avları avlamazlar; çünkü bir bizon, bir kurdun 10 katı büyüklüktedir. Ancak eğer ki grup büyürse, o zaman bizon gibi daha iri avlara da saldırabilirler. 

Fotoğraftaki gibi kurt sürülerinin bir diğer hayvanın saldırısına karşı önlem alması gerekmez; zira kurtlar, besin zincirinin en üst seviyesinde yer alırlar. Doğal hiçbir avcıları yoktur. Sadece nadiren diğer kurtlarla alan kazanma mücadelesine girerler; ancak bu da, neredeyse hiçbir zaman ani bir saldırı ile başlamaz. Avcı olmayan en büyük iki sorun insanlar nedeniyle meydana gelen yaşam alanı tahribatı ve ayılardır. Ayılar, kurtları avlamasalar da, onlara saldırabilirler. Buna rağmen, ayılar bile sadece kurt yavrularına saldırmayı seçmektedirler; zira kurt sürüsü, ayılara göre çok daha çevik ve zekidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 102
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 23
  • Muhteşem! 22
  • Bilim Budur! 17
  • İnanılmaz 13
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Güldürdü 4
  • Umut Verici! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 10:01:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5347

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir?. (11 Mart 2018). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5347
Bakırcı, Ç. M. (2018, March 11). Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5347
Ç. M. Bakırcı. “Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Mar. 2018, https://evrimagaci.org/s/5347.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kurt Sürüsünün Lideri En Arkadan mı Gelir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 11, 2018. https://evrimagaci.org/s/5347.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close