Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?

Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?
2 dakika
9,094
Tüm Reklamları Kapat

Kulaklıklarınızı çantanızdan her çıkarışınızda onları düğümlenmiş halde bulmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu söylememize gerek yoktur. Bunu herkes bilir...

Fakat muhtemelen farkında olmadığınız şey, bilim insanlarının bu sinir bozucu konunun fiziği üzerinde çalışmış olduğudur. Kelli felli bilim insanları, kulaklık gibi "iplerin" düğümlenmesine yol açan etkenleri tanımlamayı başarmışlardır! Anlaşılan o ki, her şey kablonun uzunluğunda bitiyor. Ve kulaklığın maruz kaldığı "sallanma" miktarında...

Bilim insanlarının gösterdiği üzere, bu iki unsurun birbirine bağlı olarak değişimi incelendiğinde, kulaklıkların düğümlenme ihtimalini gösteren bir eğri karşımıza çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Jim Edwards, Business Insider'daki yazısında, 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesi San Diego Fizik Bölümünden Dorian M. Raymer ve Douglas E. Smith tarafından yayınlanan ve "Sallanan Bir İpin Kendiliğinden Düğümlenmesi" başlığına sahip olan bir makalenin bunu kanıtladığını yazıyor:

Uzunluğu 46 santimetreden daha kısa olan bir kablonun, dönen bir kutu içerisine bir süreliğine kapatıldığında, neredeyse hiçbir zaman kendi kendine düğümlenmeyeceği ortaya çıktı. Fakat 46 santimetre ile 150 santimetre arasında, bir düğümlenmenin oluşma olasılığı çarpıcı şekilde artıyor. Bundan daha uzun bir kabloda ise düğümlenmenin oluşma olasılığı yüzde 50'ye varıyor, sonrasındaysa artış yavaşlıyor. Bir düğümün oluşma olasılığı o noktadan sonra pek artmıyor, çünkü kablo, kendisini kutunun şekli içine hapsediyor ve böylece ilave düğümlerin oluşması önleniyor.

Raymer ve Smith bunu kanıtlamak için 3.415 ayrı deneme gerçekleştirdi! Sonucunda bu grafiği elde ettiler:

Sol tarafta düğümlenme ihtimali, alt tarafta ise kablo uzunluğu görülüyor. Grafik, basit bir sigmoid fonksiyonunu takip ediyor.
Sol tarafta düğümlenme ihtimali, alt tarafta ise kablo uzunluğu görülüyor. Grafik, basit bir sigmoid fonksiyonunu takip ediyor.

Ne yazık ki bu grafik, piyasadaki birçok kulaklığın düğümlenmeye tam da uygun uzunlukta bulunduğunu gösteriyor. Bu da, kulaklıklarınızı ne zaman çantanıza koysanız, düğümlü halde bulma ihtimalinizin yüzde 50 civarında olması anlamına geliyor. Hatta kulaklığın sahip olduğu Y-şeklini dikkate alacak olursak, bu ihtimal muhtemelen daha da fazladır; ancak, bu araştırmada bu etken hesaba katılmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Buna rağmen hepsinin belki de en ilginç kısmı, çalışmanın, fiziğin bir sonucu olarak kulaklıkların kendiliğinden düğümlenmelerini göstermek için şematik bir çizim de koymuş olmasıdır. Yani kulaklıkları ne kadar düzenli yerleştirdiğinizin ne yazık ki herhangi bir önemi bulunmuyor.

Kulaklıklarınızın neden veya nasıl düğümlendiğini öğrenmek, bu sorunu muhtemelen daha az sinir bozucu yapmayacaktır; ama bir dahaki sefer düğümlenmiş bir kulaklık görürseniz... Artık o hale nasıl geldiğini biliyorsunuz!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Güldürdü 10
  • Grrr... *@$# 5
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • D. M. Raymer, et al. (2007). Spontaneous Knotting Of An Agitated String. PNAS, sf: 16432-16437. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 06:42:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4701

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Alert, et al. Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?. (18 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4701
Alert, S., Zaloğlu, O., Öztürk, O. (2016, November 18). Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4701
S. Alert, et al. “Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?.” Edited by Osman Öztürk. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 18 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4701.
Alert, Science. Zaloğlu, Ozan. Öztürk, Osman. “Kulaklıklarınızın Sürekli Birbirine Dolanması ve Düğümlenmesinin Bilimsel Nedeni Ne?.” Edited by Osman Öztürk. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, November 18, 2016. https://evrimagaci.org/s/4701.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close