Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küçük sinekkapan (Ficedula parva)

2 dakika
328
Küçük sinekkapan (Ficedula parva) Furkan EREN
Sakarya Nehri'nin Kenarında Arazi Sırasında Çekilmiştir
Tüm Reklamları Kapat
Küçük sinekkapan
  • Bilimsel Adı Ficedula parva
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Küçük sinekkapan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Red-breasted Flycatcher
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Sakarya nehrinde arazi sırasında gözlemledik. Bu alanda yaprak döken ağaçlar oldukça fazla olduğundan bol miktarda ötücü tür vardı. Ağaçta fark ettik, küçük bir tür olması ve göz çevresinde bulunan halkası dikkat çekmişti. Daha sonra benekli sinekkapanı da fotoğraflayarak günü iki sinekkapan türünü aynı anda gözlemleyerek kapatmıştık.

Tanım ve Genel Bilgiler

Küçük sinekkapan 11,5 cm'lik bir boya ve 8,5-11,5 gram ağırlığa sahiptir. Erişkin erkek bireylerinin gerdanında kızıl tonda renklenme bulunur. Elbette kızılgerdan (Erithacus rubecula) kadar belirgin ve geniş turuncu tonlarında değildir. Arazi esnasında göz ile bakarken kızılgerdan ile karıştırılabilirler fakat kızılgerdan daha büyük bir boyuta sahiptir. Boyut, ilk bakışta erişkin erkek bir küçük sinekkapan ile kızılgerdan arasında görebileceğiniz en belirgin farklardan biridir. Göğüs bölgesindeki renklenme genç bireylerde görülmez. Gözleri oldukça iridir ve göz çevresini saran beyaz bir halka mevcuttur. Dişi ve erkek bireylerin gaga ve ayaklarında gri renk hakimdir. Erkek bireyler kuşların genelinde olduğu gibi dişilere oranla daha varyasyon sahibidir. Bu da cinsel seçilimin en belirgin göstergelerinden biridir.

Küçük sinekkapan (Ficedula parva), Sakarya.
Küçük sinekkapan (Ficedula parva), Sakarya.
Furkan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Sinekkapangiller (Muscicapidae) ailesine ait bir kuş türüdür. Bu aile Türkiye'de 5 farklı tür ile temsil edilmektedir. 5 farklı türün içerisinde Ficedula ve Muscicapa cinsleri bulunmaktadır.

  • Kara sinekkapan (Ficedula hypoleuca)
  • Halkalı sinekkapan (Ficedula albicollis)
  • Alaca sinekkapan (Ficedula semitorquata)
  • Benekli sinekkapan (Muscicapa striata)
  • Küçük sinekkapan (Ficedula parva)

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Ağaçlık alanlarda, park ve bahçelerde, tatlı su kenarlarındaki yaprak döken ağaçların bulunduğu alanlarda üremektedirler. Göçleri esnasında açık arazilerde ve tarlalarda görülebilirler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN verilerine göre Asgari Endişe (LC) listesinde yer almaktadır. Türün varlığını devam ettirmesi açısından herhangi bir tehlike görülmemektedir.

Küçük sinekkapan (Ficedula parva), Sakarya.
Küçük sinekkapan (Ficedula parva), Sakarya.
Furkan Eren

Davranış ve Etoloji

Oldukça ürkek canlılardır. Gözlem sırasında yaklaşılması halinde rahatsız olacak ve ortamdan uzaklaşacaklardır. Avlarını uçarken yakalama da tüm sinekkapan türleri gibi oldukça başarılıdırlar. Adeta yarasa gibi uçarken uçan böcekler ile beslenirler.

Diyet ve Metabolizma

Beslenmede omurgasızları, uçan sinek ve arı gibi canlıları, kın kanatlılar başta olmak üzere böcek türlerini tercih ederler.

Etimoloji

Bilimsel adı Ficedula parva olan kuş Türkçe ''Küçük sinekkapan'' adı ile anılır. İngilizce olarak ise göğsünde bulunan renklenmeden dolayı ''Red-breasted Flycatcher'' yani ''Kırmızı göğüslü sinekkapan'' adı verilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • TRAKUS. Küçük Sinekkapan » Red-Breasted Flycatcher » Ficedula Parva. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: TRAKUS | Arşiv Bağlantısı
  • TRAKUS. Kızılgerdan » European Robin » Erithacus Rubecula. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: TRAKUS | Arşiv Bağlantısı
  • HBW. Red-Breasted Flycatcher (Ficedula Parva). (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: HBW | Arşiv Bağlantısı
  • e-bird. Red-Breasted Flycatcher. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: e-bird | Arşiv Bağlantısı
  • IUCNRedList. Red-Breasted Flycatcher. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: IUCNRedList | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:41:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8667

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Küçük sinekkapan (Ficedula parva). (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8667
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, May 10). Küçük sinekkapan (Ficedula parva). Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8667
F. Eren, et al. “Küçük sinekkapan (Ficedula parva).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 10 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8667.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Küçük sinekkapan (Ficedula parva).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 10, 2020. https://evrimagaci.org/s/8667.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close