Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica)

2 dakika
3,960
Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica) Pedram Türkoğlu
Yetişkin birey.
Tüm Reklamları Kapat
Krem benekli kaplan güvesi
  • Bilimsel Adı Epicallia villica
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Krem benekli kaplan güvesi
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Cream-spot tiger moth
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

İki farklı zaman diliminde fotoğrafladığımız bu iki canlı, aslında tek bir türe ait. Tırtılı Zonguldak'ın Filyos ilçesinde gözlemledik, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise erişkin halini fotoğraflama şansı elde ettik. Genelde gece uçtukları için, gündüz vakti ufak bir pencerenin köşesinde saklanırken denk geldik.

Tanım ve Genel Bilgiler

Bu tür, eskiden Arctia villica olarak bilinen Epicallia villica türü bir krem benekli kaplan güvesinin yaşam döngüsüne ait. Türkçe literatürde aynı zamanda krem benekli ayı güvesi olarak da geçer. Birçok güve gibi geceleri (noktürnal) Ay ışığını takip ederek uçmayı tercih ederler. Fakat dişiler gündüz de uçarlar.

Yetişkin birey, Çanakkale/Ayvacık.
Yetişkin birey, Çanakkale/Ayvacık.
Elif Karataş

Güvenin beyaz "leke" benzeri ön kanat desenleri oldukça tanı koydurucudur. Arka kanatlar ise sarı/turuncu renklerindedir ve üzerinde siyah noktalar mevcuttur. Karın (abdomen) ise kırmızı/turuncu tonlarındadır. Kelebeklerde ve güvelerde görülen metamorfoz tipi, holometaboldur. Tam başkalaşım anlamına gelen bu tipte, histolojik (dokusal) yeniden oluşum karakterizedir. Yani larvaya ait dokular tamamen yıkılır ve erişkin böcek oluşur. Larva (tırtıl) ile erişkin canlı arasında morfolojik (dış görünüş) benzerlik neredeyse yoktur. Fakat kızböcekleri ve yusufçuklarda görülen hemimetabol (yarı başkalaşım) tipinde, larva ile erişkin canlı birbirine benzer. Yani kabaca larva, erişkin böceğin eşey organlarından ve kanatlarından yoksun hali görünümündedir. Ayrıca holometabol başkalaşım tipinde gerçek bir pupa evresi vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Lepidoptera isimli kelebekler ve güveler takımı içerisinde Erebidae üyesidir. Carl Linnaeus tarafından Systema Naturae 10. baskısında tanımlanmıştır. Evrimsel tarihleri hakkında yeterince araştırma bulunmuyor.

Yetişkin birey, Zonguldak.
Yetişkin birey, Zonguldak.
Pedram Türkoğlu

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Bu tür batı ve doğu Avrupa arasında, Anadolu'nun birçok bölgesinde, İran'da, Batı Sibirya ve Güneybatı Asya ile Kuzey Afrika'da görülebilir. Genelde ormanlık alanları, çalılık ve çimenlik alanları tercih eder.

Davranış ve Etoloji

Tehdit edildiğinde kanatlarını çırparak, karındaki ve arka kanatlardaki parlak renk tonlarını gösterir. Uyarıcı renklenme olarak bilinen bu adaptasyona aposematizm denir. Yani avcılara "Ben zehirliyim, yaklaşmayın." mesajı verir.

Antenlerin yapısından cinsiyetleri anlaşılabilir, dişi birey (solda) ile erkek birey (sağda), Kırklareli.
Antenlerin yapısından cinsiyetleri anlaşılabilir, dişi birey (solda) ile erkek birey (sağda), Kırklareli.
Asrın Akıncıoğlu

Diyet ve Metabolizma

Yaklaşık 65 mm'ye ulaşabilen tırtıl hali siyah tonlarında koyu renklere ve diken benzeri kıllara sahiptir. Kendisi karahindiba, labada, sinir otu gibi çeşitli bitkilerle aylar boyunca beslenir ve depo eder. Ardından pupa haline gelir ve tüm bu enerjiyi kullanarak, yaklaşık 20 gün içerisinde metamorfoz (başkalaşım) geçirir.

Larva (tırtıl) hali, Zonguldak.
Larva (tırtıl) hali, Zonguldak.
Pedram Türkoğlu

Larvalar, başta karahindiba (Taraxacum türleri), muz (Musa türleri), ballıbaba (Lamium türleri), civanperçemi (Achillea türleri), böğürtlen (Rubus türleri), ısırgan (Urtica türleri), peygamberçiçeği (Centaurea) türleri) ve çilekler (Fragaria türleri) olmak üzere çeşitli bitkiler ile beslenmeyi sever.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Steve Ogden. Cream-Spot Tiger Moth & Caterpillar. (1 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2018. Alındığı Yer: Wildlife Insight | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Cream-Spot Tiger Moth. (1 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Allan Larson & Larry S Roberts, et al. (2018). Zooloji: Entegre Prensipler (16. Baskı). ISBN: 9786053555919. Yayınevi: Palme.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:36:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6979

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica). (29 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/6979
Türkoğlu, P. (2020, May 29). Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/6979
P. Türkoğlu. “Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 29 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/6979.
Türkoğlu, Pedram. “Krem benekli kaplan güvesi (Epicallia villica).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/6979.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close