Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!

Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!
2 dakika
2,255
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
3:49
26
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Mars'a tek bir tuğlayı taşımanın maliyetinin yaklaşık 2 milyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor.[1] Bu da gelecekte bir Mars kolonisinin inşasını aşırı derecede pahalı hale getiriyor. Yani Mars kolonicileri, inşaat malzemelerini yanlarında götüremeyebilirler. Buna bağlı olarak, inşaat ve barınak için sahada elde edebilecekleri kaynakları kullanmak zorunda kalacaklar. Buna, yerinde kaynak kullanımı (İng: "in-situ resource utilisation" veya kısaca "ISRU") denir ve tipik olarak gevşek kaya, Mars toprağı ("regolit") ve seyrek su birikintilerinin kullanımına odaklanır.

Materials Today Bio'da yayınlanan araştırmaya göre insan kanında bulunan albümin isimli bir protein; idrar, ter veya gözyaşında bulunan bir bileşikle bir araya getirildiğinde, Ay veya Mars'ta bulunana benzer toprağı birbirine geleneksel betondan bile güçlü bir şekilde yapıştırabiliyor. Bu da dünya dışı ortamlarda inşaat işleri için oldukça uygun bir malzeme olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta ortaya çıkan ve AstroCrete olarak adlandırılan yeni malzeme, 25 MPa (Megapaskal) kadar yüksek basınç dayanımlarına sahip. Bu, sıradan betonda görülen 20-32 MPa ile hemen hemen aynı. Bununla birlikte, bilim insanları, bu ürettikleri betona vücudun ürettiği idrar, ter ve gözyaşı yoluyla dışarı attığı biyolojik bir atık ürünü olan ürenin eklenmesinin, en iyi performans gösteren malzemenin, neredeyse 40 MPa'lık bir basınç dayanımına sahip olması ve sıradan betondan önemli ölçüde daha güçlü olmasıyla, basınç dayanımını %300'ün üzerinde artırabileceğini buldular.

Projede çalışan Manchester Üniversitesi'nden Dr. Aled Roberts, yeni tekniğin Ay ve Mars'ta önerilen diğer birçok inşaat tekniğine göre önemli avantajlara sahip olduğunu söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Mars yüzeyinde beton benzeri malzemeler üretmek için uygulanabilir teknolojiler geliştirmeye çalışıyor, ancak cevabın her zaman içimizde olabileceğini düşünmekten asla vazgeçmedik.

Bilim insanları, altı astronottan oluşan bir ekip tarafından Mars yüzeyinde iki yıllık bir görev boyunca 500 kg'dan fazla yüksek mukavemetli AstroCrete üretilebileceğini hesapladılar. Kum torbaları veya ısıyla kaynaşmış regolit tuğlalar için harç olarak kullanılırsa, her mürettebat üyesi, ek bir mürettebat üyesini desteklemek için habitatı genişletmek için yeterli AstroCrete üretebilir ve birbirini izleyen her görevde mevcut konutu ikiye katlayabilir.

Aslında hayvan kanı geçmişte de harç için bir bağlayıcı olarak kullanılmıştır. Dr. Roberts şöyle diyor:

Uzay çağının büyük bir zorluğunun çözümünü ortaçağ teknolojisinden ilham alarak bulmuş olması heyecan verici.

Bilim insanları, altta yatan bağlanma mekanizmasını araştırdılar ve kan proteinlerinin, malzemeyi sıkıca bir arada tutan "beta tabakaları" olarak bilinen etkileşimlerle uzun bir yapı oluşturmak için denatüre olduğunu veya "kıvrıldığını" buldular. Dr. Roberts şöyle diyor:

Konsept, kelimenin tam anlamıyla kan donduruyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Jordan Kenny
  • University of Manchester

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 23
  • Tebrikler! 14
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 18:32:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10981

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!. (22 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10981
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 22). Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10981
S. Akman, et al. “Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10981.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kozmik Beton (AstroCrete): Uzay Tozu ve Astronot Kanı Kullanarak Geleneksel Betondan Güçlü Yapı Malzemeleri Üretebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 22, 2021. https://evrimagaci.org/s/10981.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close