Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!

3 dakika
5,885
Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İlk insanların, köpekleri en yakın arkadaşları olarak evcilleştirmesinin sebebini anlamak kolaydır. Evcil köpekler, avcılara ve yabancılara karşı koruma sağlayabilir, malzeme taşıyabilir, kızak çekebilir ve soğuk gecelerde sıcaklık sağlayabilir. Fakat bu avantajlar, evcilleşmeden sonra gelir. Yüz yıldan fazladır süregelen araştırmalara rağmen bilim insanları, evcilleştirme işlemini ilk olarak neyin tetiklediğini anlamakta zorluk çekiyorlar.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni bir teori, omnivor sindirim sistemleri çok fazla protein tüketimini önleyen avcı-toplayıcıların artan etleri kurtlarla paylaşma ihtimali olduğunu öne sürüyor.[1] O artıklar, evcilleştirmeye yönelik ilk adımı başlatmış olabilir.Finlandiya Gıda Kurumu'nda kıdemli bir araştırmacı ve Finlandiya Doğa Tarihi Müzesi'nde misafir akademisyen olan baş yazar Maria Lahtinen şöyle diyor:

Köpeklerin evcilleştirilmesi konusunda ekolojik bir açıklamamızın olduğunu ilk zaman budur. Ben kişisel olarak, köpek evcilleştirilmesinin arkasında basit ve kolay bir cevap olduğuna inanmıyorum. Fotoğrafın tamamını ve sürecin karmaşıklığını görmemiz gerektiğine inanıyorum.
Gri kurtların bir golden retriever ile etkileşimi.
Gri kurtların bir golden retriever ile etkileşimi.
Don Johnston Alamy

Lathinen, en başında aslında uzun süredir devam eden bir köpek gizemini çözmek için yola çıkmadı. Onun yerine, Arktik bölgelerde ve yarı Arktik Avrasya'da Geç Buzul Çağı (Pleistosen) döneminde yaşayan avcı-toplayıcılarının diyetlerini çalışıyordu. O zamanlarda, yani yaklaşık 15,000-20,000 yıl önce, Dünya son buzul çağının en soğuk dönemi içinde kaybolmuştu. Çok soğuk ortamlarda insanlar, şimdiki gibi, yiyeceklerinin çoğunluğunu hayvanlardan sağlama yönelimindeydi. Beslenme eksiklikleri, protein azlığından ziyade, yağ ve karbonhidratların yokluğundan geliyordu. Gerçekten de insanlar çok fazla et tüketirse genellikle ishal ortaya çıkar ve haftalar içinde protein zehirlenmesi oluşabilir ve hatta ölebilirler. Lahtinen şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Biz insanlar karnivor beslenmeye tam olarak adapte olmadığımız için, proteini yeteri kadar iyi bir şekilde sindiremeyiz ve bu yüzden aşırı et tüketimi, çok kısa süre içinde çok ölümcül olabilir.

Son buz devrinin en soğuk yıllarında özellikle sert arktik ve yarı arktik bölgelerin kışlarında ren geyikleri, vahşi atlar ve diğer av hayvanları neredeyse yağdan yoksun ve çoğunlukla yağsız, zayıf kaslara sahip oldukları bir süreç geçiriyorlardı. Lahtinen ve takım arkadaşları, daha önce yayınlanmış erken fosil kayıtlarını kullanarak o dönemlerde arktik ve yarı arktik bölgelerde yaşayan insanlar tarafından yakalanan av etinin güvenle tüketebileceklerinden çok daha fazla protein sağlayacağını hesapladı.

Daha uygun şartlar altında kurtlar ve insanlar aynı av hayvanları için yarışıyor olabilirdi. Fakat arktik ve yarı arktik bölgelerdeki buz devri döneminin sert koşullarında fazladan eti köpekler ile paylaşmak insanlara hiç bir şey kaybettirmezdi. Kurtların bu tarz bağışlardan faydalanan ataları, iyi ayaklı hayırseverlere karşı daha fazla uysal olabilirlerdi ve ilk evcilleştirilmiş köpek türü unvanını kazanabilirlerdi. Yazarın da işaret ettiği üzere, en eski paleolitik köpek keşiflerinin öncelikle o zamanlar çok soğuk olan bölgelerden geldiğini söyleyen bu teori, yalnızca ekolojik olarak değil ayrıca coğrafi olarak da anlamlı gelmektedir. Duke Üniversitesinde evrimsel antropolog olan ve çalışmaya dahil olmayan Brian Hare şöyle diyor:

Bu yeni çalışma, yağsız proteinin insanların atacağı bir gıda olduğu ancak kurtların arktikte kış aylarında güvenebileceği bir gıda olduğu hakkında büyüleyici bir fikir sunuyor. Bu çalışmanın, insan-köpek ortaklığının başlangıçta nasıl körüklendiğine dair başka bir hayati ipucu sunduğunu düşünüyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:00:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9992

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Nuwer, et al. Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!. (23 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9992
Nuwer, R., Dağılgan, Ö. F., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 23). Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9992
R. Nuwer, et al. “Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Faruk Dağılgan, Evrim Ağacı, 23 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9992.
Nuwer, Rachel. Dağılgan, Ömer Faruk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpeklerin Evcilleştirilmesi, Paleo İnsanlarının Orijinal Paleo Diyetini Sindirememesi Sebebiyle Başlamış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Faruk Dağılgan. Evrim Ağacı, January 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/9992.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close