Köpekleri Vegan Beslemek ile Sahiplerin Köpeklerini Sağlıklı Görmesi Arasında Yeterli İlişki Bulunamadı!
Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bilim insanları, bir zamanlar beslenme açısından sağlıklı bir vegan diyetin "köpekler için en sağlıklı ve en az tehlikeli diyet seçimi" olduğu iddiasını desteklemek için kullanılan verileri yeniden gözden geçirdi. Bu yeni analizden elde edilen bulguların önceki iddiaları desteklediği pek söylenemez. Çalışmaya göre, köpek sahiplerinin köpek sağlığı algıları ile vegan beslenme arasındaki ilişki oldukça zayıftı.[1]
Nisan 2022'de Plos One dergisinde yayınlanan bir önceki araştırmada; köpek sahiplerinin kendileri, köpekleri ve onları besledikleri mama türü hakkında bilgi toplamak için çevrimiçi bir anket kullanılmış; sahiplere köpeklerinin veteriner ziyaret sayısı, ilaç kullanımı gibi sağlık bilgileri ile ilgili ayrıntı bilgiler sorularak köpeklerinin sağlığı hakkında genel görüşleri bildirmeleri istenmişti. Çalışmanın sonuçları, çiğ et ya da vegan diyetle beslenen köpeklerin geleneksel diyetle beslenenlere kıyasla daha iyi durumda olduğunu gösteriyordu.[2]
Ancak, Liverpool Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir analiz daha fazla bilgi sunuyor. Küçük Hayvanlar Tıbbı Profesörü Alex German şöyle anlatıyor:
2022'de bu makaleyi ilk okuduğumda, çalışmanın yalnızca sahiplerle yapılan bir anketin verilerine dayandığı ve gözlemsel olduğu açıktı, bu da diyet türü ile köpek sağlığı arasındaki ilişkilerin yalnızca olası bir korelasyona işaret ettiği ancak nedenselliği göstermediği anlamına geliyordu. Diğer bir deyişle buradan besleyici açıdan dengeli vegan diyetlerin köpekler için en sağlıklı ve en az tehlikeli seçenek olduğu sonucuna varmak doğru değildi. Ayrıca, kullanılan istatistiksel analizlerde köpeklerin yaşı ve ırkı ile sahiplerin yaş, cinsiyet, eğitim ve diyet gibi değişkenleri arasındaki olası karışıkların incelenmemişti.
Liverpool Üniversitesi araştırmacıları, köpek sağlığına ilişkin görüşlerini araştırmak için farklı modelleme teknikleri kullandı ve orijinal çalışmadaki veri setinde daha ileri istatistiksel analizler gerçekleştirdi.
Sahip ve köpek diyetlerinin yanı sıra diğer sahip ve köpek değişkenlerinin etkilerini test ederken bazı modellere veteriner bakımı değişkenleri de dahil edildi. En güçlü ilişki, sahiplerin köpek sağlığına ilişkin görüşleri arasında görülmüşken sahip yaşı, sahip eğitimi ve cins büyüklüğü gibi diğer değişkenler de oldukça önemli olarak bulundu. Veteriner bakımı değişkenleri dahil edildiğinde model uyumunda iyileşme görüldü. Ancak veteriner bakımı değişkenleri olsun ya da olmasın en uygun modellerin tümünde sahiplerin sağlık görüşleri ile vegan köpek mamasıyla beslenme arasındaki ilişki minimum düzeydeydi. Nörofarmakoloji Profesörü Richard Barrett-Jolley bu bulgularla ilgili olarak şunları söylüyor:
Sahiplerinin evcil hayvanlarının sağlığını ne kadar ciddiye aldıklarını biliyoruz. Bu verileri tekrar gözden geçirerek ve daha fazla sorgulayarak daha iyi bilgiler elde edebildik.
Araştırmacılar, köpekler için en iyi diyet türünün hangisi olduğu konusunda kesin bir sonuca varamadıklarını, orijinal veri seti ve çalışma tasarımının doğası gereği bunun mümkün olmadığının altını çiziyor.
Ancak, köpeklere uygulanan diyet dışındaki değişkenlerin, sahiplerinin köpeklerinin sağlığına ilişkin görüşleriyle daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğu sonucuna varabiliriz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ R. Barrett-Jolley, et al. (2024). Variables Associated With Owner Perceptions Of The Health Of Their Dog: Further Analysis Of Data From A Large International Survey. PLOS ONE, sf: e0280173. doi: 10.1371/journal.pone.0280173. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Knight, et al. (2022). Vegan Versus Meat-Based Dog Food: Guardian-Reported Indicators Of Health. PLOS ONE, sf: e0265662. doi: 10.1371/journal.pone.0265662. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 16:29:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17663
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.