Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?

Top mu, Peluş Oyuncak mı?

2 dakika
7,083
Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?
Podcast
Ekin Baran Sunar
Seslendiren 2 Ekim 2019 4:34
25
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırma köpeklerin, koku yoluyla algıladıkları nesnelerin zihinsel temsilini yarattığını ve sürdükleri iz sonunda buldukları nesnenin, bulmayı bekledikleri nesneden farklı olduğunu gördüklerinde şaşırdığını gösteriyor.


Yukarıda test odalarının bir şeması verilmiştir.
Yukarıda test odalarının bir şeması verilmiştir.
Juliane Braeuer ve Julia Belger

Köpeklerin mükemmel koku alma duyusu, gerek insan arama gerekse kaçak madde arayışları bağlamında iyi bilinmektedir. Ancak köpeklerin koku duyularıyla algıladıkları şeyin ne olduğunu nasıl anladıkları büyük ölçüde bilinmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Journal of Comparative Psychology’de yayınlanan bir çalışmada, Jena Friedrich Schiller Üniversitesi'ndeki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü ve Psikoloji Enstitüsünün Genel Psikoloji ve Bilişsel Nörobilim Bölümünden bilim insanları bu soruyu araştırdılar ve köpeklerin bir koku izi izlediklerinde hedefin "zihinsel bir temsilini" yarattıklarına dair kanıtlar buldular. Başka bir deyişle, köpeklerin sürdükleri iz sonunda ne bulacaklarına dair beklentileri vardır.

Araştırma direktörü Dr. Juliane Bräuer ve ekibi, 25'i polisler veya bir arama kurtarma timi tarafından eğitilmiş, 23'ü özel eğitim görmeyen aile köpeği olmak üzere toplam 48 köpeği teste tabi tuttu. Testler, Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünün Köpek Çalışmaları grubundaki İsviçre Albert Heim Vakfının mali desteği ile gerçekleştirildi.

Köpekler öncelikle bir ön testten geçirildi ve bu testte her bir köpeğin geri getirmekten hoşlandığı iki oyuncak belirlendi. Esas testte her bir köpeğin bu iki oyuncaktan biriyle çizilen koku izini takip ettiği dört tur yapıldı. Yolun sonunda köpekler ya kokusu yardımıyla izini sürecekleri oyuncağı (normal durum) ya da diğer oyuncağı (sürpriz durum) buldu. İlk turdaki köpeklerin yarısına normal durum, diğer yarısına sürpriz durum verildi. Tüm test çalışmaları boyunca köpeklerin davranışları filme alındı. Dr. Bräuer çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi:

Diğer çalışmalardaki deneyimlerime dayanarak, köpeklerin sürpriz durumda normal durumdakilerden daha farklı davranacağını beklediğim için sürprizin ölçülebilir olacağını varsaydım. Aslında, birçok köpek, sürpriz durumun özellikle ilk turunda 'tereddüt’ diye adlandırdığımız ilginç davranışlar gösterdi: Köpekler oyuncağı açıkça fark etmiş olsalar da muhtemelen koku izini sürmek için kullanılmış olan oyuncağı bulmak amacıyla koklayarak arama yapmaya devam ettiler.

Fakat bu "sürpriz etkisi" sonraki test çalışmalarında ortadan kayboldu. Bunun nedeni köpeklerin hangi oyuncağı bulduğuna bakılmaksızın oyun oynama ile ödüllendirilmeleri veya oda temizlenmiş olmasına rağmen daha önceki test çalışmalarından gelen oyuncakların hala kokuyor olması olabilir.

Bräuer'in değerlendirmesine göre, ilk test turunun sonuçları her halükarda köpeklerin bir kokuyu takip ederken hedef nesneyi zihinsel olarak temsil ettiğinin göstergesidir, bu da hedefe yönelik somut bir beklentiye sahip oldukları anlamına gelir. Dr. Bräuer eğitimli köpekler ile aile köpekleri arasındaki ayrımın da ilginç olduğunu ekliyor. Polis ve kurtarma köpeklerinin atılan cisimleri aile köpeklerinden daha hızlı bir şekilde bulup geri getirmesi beklendiği ve ilk turda bu beklenti doğrulandığı halde dördüncü turun sonunda iki grup da atılan cisimleri aynı hızda geri getirdi. Koku algılama, arama davranışı ve biliş arasındaki bağlantının açığa kavuşması için daha fazla çalışma gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:09:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5392

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. MPSHH, et al. Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?. (23 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5392
MPSHH, -., Ağacı, E., Birinci, F. (2018, April 23). Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5392
-. MPSHH, et al. “Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?.” Edited by Fatih Birinci. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 23 Apr. 2018, https://evrimagaci.org/s/5392.
MPSHH, ---. Ağacı, Evrim. Birinci, Fatih. “Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?.” Edited by Fatih Birinci. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, April 23, 2018. https://evrimagaci.org/s/5392.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close