Köpekler Kokladıklarını Şeyin Ne Olduğunu "Biliyorlar" mı?
Top mu, Peluş Oyuncak mı?
Yeni bir araştırma köpeklerin, koku yoluyla algıladıkları nesnelerin zihinsel temsilini yarattığını ve sürdükleri iz sonunda buldukları nesnenin, bulmayı bekledikleri nesneden farklı olduğunu gördüklerinde şaşırdığını gösteriyor.
Köpeklerin mükemmel koku alma duyusu, gerek insan arama gerekse kaçak madde arayışları bağlamında iyi bilinmektedir. Ancak köpeklerin koku duyularıyla algıladıkları şeyin ne olduğunu nasıl anladıkları büyük ölçüde bilinmiyor.
Journal of Comparative Psychology’de yayınlanan bir çalışmada, Jena Friedrich Schiller Üniversitesi'ndeki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü ve Psikoloji Enstitüsünün Genel Psikoloji ve Bilişsel Nörobilim Bölümünden bilim insanları bu soruyu araştırdılar ve köpeklerin bir koku izi izlediklerinde hedefin "zihinsel bir temsilini" yarattıklarına dair kanıtlar buldular. Başka bir deyişle, köpeklerin sürdükleri iz sonunda ne bulacaklarına dair beklentileri vardır.
Araştırma direktörü Dr. Juliane Bräuer ve ekibi, 25'i polisler veya bir arama kurtarma timi tarafından eğitilmiş, 23'ü özel eğitim görmeyen aile köpeği olmak üzere toplam 48 köpeği teste tabi tuttu. Testler, Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünün Köpek Çalışmaları grubundaki İsviçre Albert Heim Vakfının mali desteği ile gerçekleştirildi.
Köpekler öncelikle bir ön testten geçirildi ve bu testte her bir köpeğin geri getirmekten hoşlandığı iki oyuncak belirlendi. Esas testte her bir köpeğin bu iki oyuncaktan biriyle çizilen koku izini takip ettiği dört tur yapıldı. Yolun sonunda köpekler ya kokusu yardımıyla izini sürecekleri oyuncağı (normal durum) ya da diğer oyuncağı (sürpriz durum) buldu. İlk turdaki köpeklerin yarısına normal durum, diğer yarısına sürpriz durum verildi. Tüm test çalışmaları boyunca köpeklerin davranışları filme alındı. Dr. Bräuer çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi:
Diğer çalışmalardaki deneyimlerime dayanarak, köpeklerin sürpriz durumda normal durumdakilerden daha farklı davranacağını beklediğim için sürprizin ölçülebilir olacağını varsaydım. Aslında, birçok köpek, sürpriz durumun özellikle ilk turunda 'tereddüt’ diye adlandırdığımız ilginç davranışlar gösterdi: Köpekler oyuncağı açıkça fark etmiş olsalar da muhtemelen koku izini sürmek için kullanılmış olan oyuncağı bulmak amacıyla koklayarak arama yapmaya devam ettiler.
Fakat bu "sürpriz etkisi" sonraki test çalışmalarında ortadan kayboldu. Bunun nedeni köpeklerin hangi oyuncağı bulduğuna bakılmaksızın oyun oynama ile ödüllendirilmeleri veya oda temizlenmiş olmasına rağmen daha önceki test çalışmalarından gelen oyuncakların hala kokuyor olması olabilir.
Bräuer'in değerlendirmesine göre, ilk test turunun sonuçları her halükarda köpeklerin bir kokuyu takip ederken hedef nesneyi zihinsel olarak temsil ettiğinin göstergesidir, bu da hedefe yönelik somut bir beklentiye sahip oldukları anlamına gelir. Dr. Bräuer eğitimli köpekler ile aile köpekleri arasındaki ayrımın da ilginç olduğunu ekliyor. Polis ve kurtarma köpeklerinin atılan cisimleri aile köpeklerinden daha hızlı bir şekilde bulup geri getirmesi beklendiği ve ilk turda bu beklenti doğrulandığı halde dördüncü turun sonunda iki grup da atılan cisimleri aynı hızda geri getirdi. Koku algılama, arama davranışı ve biliş arasındaki bağlantının açığa kavuşması için daha fazla çalışma gerekmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:09:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5392
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.