Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler

1 dakika
8,424
Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler
Tüm Reklamları Kapat

Kurt öfkesi... Kurtlar Kuzey Amerika, Avrasya, ve Afrika'nın kuzeyi, doğusu ve batısında yaşayan köpekgillerdir. Kurtlara "köpekgil" demek biraz tuhaftır, zira köpekler kurtlardan Doğal ve Yapay Seçilim yoluyla evrimleşmiş canlılardır. Ancak bu durum, bize taksonomik isimlendirmelerimiz hakkında hoş bir gerçeği göstermektedir: Her konuda olduğu gibi, bu konuda da taraflıyız.

Taksonomide canlılar gruplandırılırken ve isimlendirilirken, insanlar bunu kendi tercihlerine göre yaparlar. Doğa için "köpekgil", "insan", "kurt" gibi tanımlar yoktur. Bütün canlılar, ortak bir yaşam ağacının dallarıdırlar ve bir bütündürler. Elbette ayrı ayrı özellikleri vardır; ancak her biri evrim sayesinde var olduğu için, evrim de sürekli işleyen ve canlıları şekillendiren bir doğa yasası olduğundan, "tür" diye bir tanımı evrensel olarak yapmamız mümkün olamamaktadır. Bu da, son birkaç asırdır bilim camiası içerisinde devam eden "Bir türü nasıl tanımlarız?" kavgasının özünde yatan konudur. Sorunun kısa cevabı şudur: türleri tanımlayamayız; çünkü her biri ortak ataları paylaşan, devamlılık halinde olan varlıklardır. Ancak bilim insanları yine de ellerinden geleni yaparak, iletişim kolaylığını sağlayacak bazı tanımlar ve terimler geliştirmişlerdir. Evrimsel biyoloji ve moleküler biyolojinin yükselişi sayesinde son birkaç on yıldır bu tanımlar giderek kolaylaşmaktadır.

Yine de, gruplara verdiğimiz isimleri büyük oranda "kafamıza göre" seçeriz. Bu "kafamıza göre"den kasıt, hangi tür bize daha yakınsa, taksonomik grup o hayvanın adıyla anılır. "Köpekgiller" (Canidae), "Kedigiller" (Felidae), İnsangiller (Hominidae), Gülgiller (Rosaceae) hep bunun örnekleridir. Köpekgiller içerisinde köpekler, kurtlar, tilkiler, çakallar ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Köpekler, bunlar arasında en son evrimleşmiş, doğaya en yabancı olan türlerdir; ancak bize yakınlıkları nedeniyle koca bir aileye isimlerini vermişizdir. Kedigiller içerisinde kaplanlar, aslanlar, jaguarlar, leoparlar, kar leoparları, pumalar, çitalar, vaşaklar, oselotlar, bizim evcil kediler ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Ancak bunca hayvan arasından gruba ismini vermeye layık görülen, bizim ufaklıklardır. İnsangiller içerisinde şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar, insanlar ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Bilin bakalım gruba ismini veren neden insanlar olmuştur?

Tüm Reklamları Kapat

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 20:42:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3592

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Galaksi
Göğüs Hastalığı
Genetik Değişim
Farmakoloji
Stephen Hawking
Karbondioksit
İklim Değişimi
Göz
Sosyal Medya
İnsan
Kontrol
Kütleçekimi
Mit
Sivrisinek
Tespit
Kimyasal
Kalıtım
Güneş
Biliş
Süt
Kimya
Yavru
Savunma
Yatay Gen Transferi
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler. (2 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3592
Bakırcı, Ç. M. (2015, May 02). Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3592
Ç. M. Bakırcı. “Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3592.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 02, 2015. https://evrimagaci.org/s/3592.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close