Köpekgiller, Kedigiller, İnsangiller ve Taksonomik İsimlendirmeler
Kurt öfkesi... Kurtlar Kuzey Amerika, Avrasya, ve Afrika'nın kuzeyi, doğusu ve batısında yaşayan köpekgillerdir. Kurtlara "köpekgil" demek biraz tuhaftır, zira köpekler kurtlardan Doğal ve Yapay Seçilim yoluyla evrimleşmiş canlılardır. Ancak bu durum, bize taksonomik isimlendirmelerimiz hakkında hoş bir gerçeği göstermektedir: Her konuda olduğu gibi, bu konuda da taraflıyız.
Taksonomide canlılar gruplandırılırken ve isimlendirilirken, insanlar bunu kendi tercihlerine göre yaparlar. Doğa için "köpekgil", "insan", "kurt" gibi tanımlar yoktur. Bütün canlılar, ortak bir yaşam ağacının dallarıdırlar ve bir bütündürler. Elbette ayrı ayrı özellikleri vardır; ancak her biri evrim sayesinde var olduğu için, evrim de sürekli işleyen ve canlıları şekillendiren bir doğa yasası olduğundan, "tür" diye bir tanımı evrensel olarak yapmamız mümkün olamamaktadır. Bu da, son birkaç asırdır bilim camiası içerisinde devam eden "Bir türü nasıl tanımlarız?" kavgasının özünde yatan konudur. Sorunun kısa cevabı şudur: türleri tanımlayamayız; çünkü her biri ortak ataları paylaşan, devamlılık halinde olan varlıklardır. Ancak bilim insanları yine de ellerinden geleni yaparak, iletişim kolaylığını sağlayacak bazı tanımlar ve terimler geliştirmişlerdir. Evrimsel biyoloji ve moleküler biyolojinin yükselişi sayesinde son birkaç on yıldır bu tanımlar giderek kolaylaşmaktadır.
Yine de, gruplara verdiğimiz isimleri büyük oranda "kafamıza göre" seçeriz. Bu "kafamıza göre"den kasıt, hangi tür bize daha yakınsa, taksonomik grup o hayvanın adıyla anılır. "Köpekgiller" (Canidae), "Kedigiller" (Felidae), İnsangiller (Hominidae), Gülgiller (Rosaceae) hep bunun örnekleridir. Köpekgiller içerisinde köpekler, kurtlar, tilkiler, çakallar ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Köpekler, bunlar arasında en son evrimleşmiş, doğaya en yabancı olan türlerdir; ancak bize yakınlıkları nedeniyle koca bir aileye isimlerini vermişizdir. Kedigiller içerisinde kaplanlar, aslanlar, jaguarlar, leoparlar, kar leoparları, pumalar, çitalar, vaşaklar, oselotlar, bizim evcil kediler ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Ancak bunca hayvan arasından gruba ismini vermeye layık görülen, bizim ufaklıklardır. İnsangiller içerisinde şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar, insanlar ve bunların soyu tükenmiş bütün ortak ataları ve kuzenleri bulunur. Bilin bakalım gruba ismini veren neden insanlar olmuştur?
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:45:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3592
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.