Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar!

3 dakika
3,838
Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar! Envato Elements
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dalgaların altında, bizim bilmediğimiz pek çok olay gerçekleşiyor. Cornell Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, balıkların sesle iletişime normalde düşünülenden çok daha yatkın olduğunu ve kimi balıkların bunu en az 155 milyon yıldır yaptığını ortaya çıkardı. Cornell Ornitoloji Laboratuvarı, K. Lisa Yang Bioakustik Koruma Merkezi'nde araştırmacı olan ve Ichthyology and Herpetology dergisinde yayınlanan Evolutionary Patterns in Sound Production Across Fishes (Balıklarda Ses Çıkarmanın Evrimsel Örüntüsü) başlıklı makalenin baş yazarı olan Aaron Rice şöyle diyor:.[1]

Balıkların ses çıkardığını uzun zamandır biliyoruz. Ancak balıkların çıkardığı seslerin nadiren oluştuğu ve bir anlam ifade etmediği düşünülüyordu. Bu çalışmamızda, 'Bu sesler bir kereye mi mahsus, yoksa balıklarda sesli iletişim daha geniş bir şablona oturtulabilir mi?' sorusuna cevap aradık.

Balık Konuşmasını Dinlemek...

Yazarlar, bu çalışmada ışın yüzgeçli balıklar denen balık türlerini inceledi. Bu balıklar, dünyada bilinen balık nüfusunun %99'unu oluşturan omurgalı balıklar sınıfında yer alıyor. Sesle iletişim yapan veya yapma eğiliminde olan balık türlerinin üçte ikisini içeren 175 familya bulundu. Yazarlar, balıkların soy ağacını inceleyerek sesin ne kadar önemli olduğunu ve milyonlarca yıllık süreçte bu iletişimin en az 33 kez evrimleştiğini ortaya çıkardı. Cornell Tarım ve Yaşam Bilimleri Bölümünde ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü olan yardımcı yazarlardan William E. Bernis, şunları aktardı:

Balıkların evrimsel ilişkileri üzerine yıllardır yürütülen araştırmalar sayesinde yaklaşık 35.000 bilinen balık türü arasında farklı işlev ve davranışların nasıl evrimleştiğine dair birçok soruyu cevaplayabiliyoruz. Merkezine yalnızca insanı alan düşünceden uzaklaşıyoruz. Araştırmadan öğrendiklerimiz bizlere sesli iletişimin unsurlarına ve nasıl evrimleştiğine dair bilgi verebilir.

Bilim insanları, araştırmalarında hâlihazırda ellerinde bulunan ses kayıtları; balık seslerini, balıkların bilindiği kadarıyla anatomisini (belirli kemikler, hava kesesi ve ses çıkarmaya yardımcı kaslar gibi ses çıkarmak için gerekli araçlara sahip olup olmadıklarını) açıklayan bilimsel makaleler ve su altı mikrofonları icat edilmeden önce çıkan 19. yüzyıl edebiyat ürünlerinden referanslar olmak üzere üç kaynaktan yararlandı. Fen Edebiyat Fakültesi Nörobiyoloji ve Davranış Bölümü’nde Horace White unvanlı baş yazarlarımızdan Prof. Andrew Bass şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Balıklar arasında sesli iletişim her ne kadar göz ardı edilse de balıkların omurgalı hayvanlar nüfusunun yarısından fazlasını oluşturduğunu biliyoruz. Bu durumun göz ardı edilmesi büyük ihtimalle balıkları duyup görmenin zorluğundan kaynaklanıyor. Üstelik suyun altında gerçekleşen sesli iletişimler çoğunlukla balinalar ve yunuslara atfediliyor. Ancak balıkların da sesi var.

Balıklar Ne Hakkında Konuşuyor?

Aslında bizim konuştuklarımızdan çok da farklı şeyler konuşmuyorlar: Cinsellik ve yemek. Rice'a göre balıklar, ya eşlerinin dikkatini çekmeye ya bir yemek kaynağını veya bölgeyi korumaya ya da diğer balıklara nerede olduklarını bildirmeye çalışıyorlar. Hatta balıklara verilen yaygın isimlerden bazıları, çıkardıkları sese göre veriliyor. Gargur, davul balığı, domuz balığı, kırlangıç balığı ve zurna balığı gibi türler bunlara verilebilecek örneklerden birkaçı.

Rice, balık türlerindeki keşfedilen sesleri takip etmeye devam etme ve bunları gün geçtikçe büyüyen veri tabanına ekleme niyetinde olduğunu dile getirdi.[1] Kendisi, veritabanını oluşturmaya yardımcı yazarlardan Ingrid Kaatz ve Boston Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Philip Lobel ile birlikte yirmi yıl önce başladı. Rice’ın Cornell Üniversitesi kadrosuna katılmasıyla birlikte çalışmaları devam ederek gelişti. Rice, ayrıca şu sözleri ekledi:

Bu durum sesli iletişimi en başta düşündüğümüzden çok daha fazla gruba ulaştırdı. Balıklar her şeyi yapıyor. Nefes alıyorlar, uçuyorlar, önlerine gelen her şeyi yiyorlar. Şu aşamada balıklar ve onların çıkardıkları seslerin beni şaşırtmayacağını söyleyebilirim.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 14
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Cornell Chronicle | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:34:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11714

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Leonard, et al. Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar!. (5 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11714
Leonard, P., Kayacı, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, May 05). Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11714
P. Leonard, et al. “Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melissa Kayacı, Evrim Ağacı, 05 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11714.
Leonard, Pat. Kayacı, Melissa. Bakırcı, Çağrı Mert. “Konuşan Balıklar: Balıkların Su Altında Çıkardığı Sesler Anlamsız Değil; Birbirleriyle Ses Yoluyla da İletişim Kuruyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melissa Kayacı. Evrim Ağacı, May 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/11714.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close