Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kızılgerdan (Erithacus rubecula)

3 dakika
11,490
Kızılgerdan (Erithacus rubecula)
Tüm Reklamları Kapat
Kızılgerdan
  • Bilimsel Adı Erithacus rubecula
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kızılgerdan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı European robin
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
İstanbul'dan bir yetişkin birey.
İstanbul'dan bir yetişkin birey.
Özgür Kocaman

Gözlem Bilgileri

Gözlemlediğimiz kızılgerdan (Erithacus rubecula) veya diğer bir adı ile nar bülbülü. Yetişkinlerde boyun bölgesi kızıl renkli olduğundan dolayı bu isim verilmiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kendilerine "kızılgerdan" denmesinin sebebini anlamışsınızdır. Aynı şekilde bu türlere nar bülbülü de denir. Genelde boyutları 14 cm'ye ulaşan, sırtı açık (sütlü) kahverengi, yüzünün alt bölümü ve göğsü turuncuya çalan kızıl, karnı beyaz olan ufak ötücü kuşlardır. Kanat açıklıkları ise 22 ile 24 cm civarındadır. Gençlerde kızıl boyun henüz oluşmamıştır. Bir nevi kahverengimsi noktalar ile kaplıdırlar.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bu kuşlar, Carl Linnaeus'un taksonomiye kazandırdığı yüzlerce türden birisidir. Kendisi, 18. yy'da yayımladığı Systema Naturae isimli meşhur eserinde anlatıyor. Eskiden karatavukgiller (Turdidae) ailesinde sınıflandırılırken; şimdi ise sinekkapangiller (Muscicapidae) ailesinde sınıflandırlar. Muscicapidae ailesi içerisinde Eski Dünya'da yayılım gösteren böcekçil kuşlar olan Saxicolinae alt familyasına İngilizce "chat" denir. Çok geniş bir alana yayılmalarına rağmen izole olan popülasyonlarda alt tür nadir görülür. Örneğin adalar veya yüksek dağlar gibi radikal coğrafyalarda izole olan popülasyonlarda alt türlerden bahsedebiliyoruz. Sitokrom b sekansında yapılan analizlerde Kanarya Adalar'ına ulaşan türlerin yaklaşık 2 milyon yıl önce filogenetik olarak ayrıldığı anlaşılmış.

Karabük/Safranbolu'da bulunan Kent Ormanı'nda ağzında bir örümcekle gözlemlediğimiz başka birey. Işık eksikliği sebebiyle çözünürlük biraz düşük.
Karabük/Safranbolu'da bulunan Kent Ormanı'nda ağzında bir örümcekle gözlemlediğimiz başka birey. Işık eksikliği sebebiyle çözünürlük biraz düşük.
Pedram Türkoğlu

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Kuzey Avrupa'da ve Orta Doğu'nun bazı kesimlerinde gözlemlenir. Genelde göç mevsimi Kuzey Avrupa'dan Afrika ve Ortadoğu'ya göç ederler. Sık ormanlık alanları ve ağaçlık bahçeleri tercih ederler.

Davranış ve Etoloji

Boyunlarının kızıl olmasının sebebi ağırlıklı olarak cinsel seçilim değil; bölgelerini savunurken göz dağı vermektir. Erkek kızılgerdanlar oldukça agresif ve savunmacıdır. Zira bir kızılgerdan için hayatta kalmanın en büyük avantajı bölgesini korumaktır. Fakat bazen bölge savaşları hırslı bir kavgaya dönüşüp, ölümle sonuçlanabilir. Ölümlerin yaklaşık %10'u bu sebepten ötürüdür. Rakiplerine karşı agresifliklerini ötüşleri ile belli ederler. Rakip buna karşılık vermez ve bölgeyi terketmezse, kendilerini kabartıp, kızıl tüylerini belli ederek rakibi tahrik ederler. Eğer halen rakip aldırış etmezse, gözlerine ve kafasına hedef alarak saldırırlar. Öte yandan ilginçtir ki ebeveyinlik duyguları da kuvvetlidir. Hatta başka kuş türlerini besledikleri dahi görülmüştür.

İngilitere/Derby'de gözlemlediğimiz bir başka yetişkin. Tüylerini şişirip, kendisini büyük göstermeye çalışıyor.
İngilitere/Derby'de gözlemlediğimiz bir başka yetişkin. Tüylerini şişirip, kendisini büyük göstermeye çalışıyor.
Meltem Çetin Sever

Diyet ve Metabolizma

Çeşitli omurgasızlar, böcekler ve larvaları ile beslenirler. Ayrıca birçok gündüz uçan yırtıcı kuşun (raptor) avı olurlar.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

İskandinav mitolojisinde şimşek tanrısı Thor'un kutsal kuşudur. Hristiyanlık'ta ise İsa'ya destek olan kuş olduğuna inanılır. İsa, ölüm döşeğinde iken kafasını kuşun göğsüne koyar ve kuş da İsa'nın kulağına umut dolu güzel sözler söyler. İsa'nın ölümü ardından kanlar kuşun göğsünde kaldığı için kırmızı renk bıraktığına inanılır.

Etimoloji

Kızıl rengini barındıran kuş türlerine İngilizce "robin" deniyor. Örneğin aslında aynı cinste olmamaların rağmen Amerika nar bülbülü (Turdus migratorius) diye bilinen kuş da robin diye anılır. Ayrıca bulunduğu alt familyadaki kuşlar, "chat" diye isimlendirilir. Türkçe nar bülbülü olarak da bilinirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:48:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7292

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Kızılgerdan (Erithacus rubecula). (14 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7292
Türkoğlu, P. (2018, July 14). Kızılgerdan (Erithacus rubecula). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7292
P. Türkoğlu. “Kızılgerdan (Erithacus rubecula).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 14 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7292.
Türkoğlu, Pedram. “Kızılgerdan (Erithacus rubecula).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 14, 2018. https://evrimagaci.org/s/7292.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close