Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yoshua Bengio

Yoshua Bengio

Yoshua Bengio, Kanadalı bilgisayar bilimci ve yapay zeka uzmanıdır. Derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla bilinmektedir. Université de Montréal Bilgisayar Bilimi ve Operasyon Araştırmaları Bölümü'nde profesördür ve Montreal Öğrenme Algoritmaları Enstitüsü'nün (MILA) bilimsel direktörüdür. Bengio, derin öğrenme sahasındaki çalışmalarından dolayı diğer 2 öncü bilgisayar bilimci ile birlikte "bilgisayar biliminin nobel ödülü" olarak da anılan prestijli 2018 ACM A.M. Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Bengio ve ödülü paylaştığı diğer 2 isim (Geoffrey Hinton ve Yann LeCun), "Yapay Zekanın Babaları" ve "Derin Öğrenmenin Babaları" olarak anılır. 2024 yılında TIME Dergisi, Bengio'yu Dünyanın en etkili 100 kişisinin yıllık listesine dahil etmiştir. Ekim 2024 itibarıyla akademik başarı için bir ölçüt olan "h-indeksi"ne göre yaptığı çalışmalar ve araştırmalara dünyanın en çok atıf alan bilgisayar bilimcisidir. Özellikle GPT-4 gibi dönüştürücü yapay zeka modellerinin geliştirilmeye başlanmasının ardından yapay zekadaki artan hızlı ilerlemelere yönelik olarak "yapay genel zeka" üzerine yaptığı güvenlik tehlikesi uyarılarını artırmıştır. Bengio; Temmuz 2023'de, GPT 4'ün piyasaya sürülmesinden yalnızca birkaç ay sonra, ABD Senatosu'nda alanın önde gelen başka bir ismi Stuart Russell ile birlikte vermiş olduğu resmi ifadede yapay zeka güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgulamıştır. Halen resmi kurum ve yetkililere yapay zeka güvenliği konusunda ciddi uyarılarda bulunmaya devam etmektedir. Yapay zeka güvenliğinin yasalarca düzenlenmesi ve teknoloji şirketlerinin yaptığı yapay zeka araştırmalarının güvenliğinin denetlenmesinin önemi konusunda basına demeçler vermekte, çeşitli bildiriler hazırlamakta ve de imzalamaktadır.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Yapay Zekanın Babası, Derin Öğrenmenin Babası
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
5 Mart, 1964
Doğum Yeri
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (0)
Alıntılar (1)
Alıntı & Aforizma
Mücahid Köse
Alıntıyı Ekleyen 23 Ağustos
Şirketlerin kendi ödevlerini kendilerinin değerlendirmesine izin veremeyiz ve öylece kulağa hoş gelen güvencelerle yetinemeyiz. İlaç, havacılık ve gıda güvenliği gibi diğer teknolojilerde bunu kabul etmiyoruz. Yapay zekaya neden farklı muamele gösterilsin?
Kaynak: Yapay zeka alanında dünya çapında önde gelen uzmanlardan biri olarak tanınan, derin öğrenme konusundaki öncü çalışmalarıyla bilinen ve bu çalışmaları ona "Bilgisayar Biliminin Nobel Ödülü" olarak da anılan 2018 A.M. Turing Ödülü'nü kazandıran Yoshua Bengio, yapay zeka güvenliği üzerine The Fortune dergisinde yazdığı köşe yazısında bu sözü söylemiştir. (Fortune)
8
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close