Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yakup Kadri, 27 Mart 1889'da Mısır Kahire'de, o dönemde Mısır'da önemli bir konumda olan köklü Karaosmanoğulları ailesinin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Abdülkadir Bey, annesi İkbal Hanım'dır. Çocukluğunun bir kısmını Kahire'de, bir kısmını da Manisa'da geçirdi. Bu erken dönem, ona hem Doğu'nun gizemli atmosferini hem de Anadolu'nun gerçeklerini tanıma fırsatı verdi. Eğitimine İzmir'de Fevziye Mektebi'nde başladı, ancak ailesinin İstanbul'a taşınmasıyla eğitimine burada devam etti. Fatih Mekteb-i Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi) ve Mülkiye Mektebi'nde (Siyasal Bilgiler Fakültesi) okudu. Bu eğitim hayatı, onun hem klasik Türk ve Doğu edebiyatına hakim olmasını sağladı hem de Batı düşüncesiyle tanışmasına zemin hazırladı. Yakup Kadri'nin edebiyata ilgisi genç yaşlarda başladı. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte sanat ve düşünce özgürlüğünün artması, onun edebi çevrelere dahil olmasını hızlandırdı. Özellikle 1909'da kurulan ve "Sanat şahsî ve muhteremdir" ilkesini benimseyen Fecr-i Ati Topluluğu'na katıldı. Bu dönemde Servet-i Fünûn dergisinde şiir ve hikayeleri yayımlandı. Fecr-i Ati döneminde bireysel duygulara, estetiğe ve sembolizme ağırlık veren Yakup Kadri, bu dönemin ardından Milli Edebiyat akımının etkisiyle toplumcu ve gerçekçi bir çizgiye yöneldi. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nın yarattığı derin etkiyle, Yakup Kadri'nin edebiyat anlayışı ve dünya görüşü köklü bir değişim geçirdi. Artık bireysel duyarlılıklar yerine, toplumsal meselelere, Anadolu gerçekliğine ve Türk milletinin kaderine odaklandı. Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin gibi isimlerle birlikte Milli Edebiyat akımının en önemli temsilcilerinden biri oldu. 1934 yılında Tiran elçiliğine atanan Yakup Kadri, 1935'te Prag, 1939'da Lahey, 1942'de Bern, 1949'da Tahran ve 1951'de yine Bern elçiliklerine getirildi. 1955 yılında Bern elçisi iken emekli oldu. Zoraki Diplomat adlı eseri, diplomatlık yıllarının eseri olarak ortaya çıktı. Emekli olduktan sonra kendi vatanına döndü ve gazete, dergi yazılarını sürdürdü. 1957'de Ulus gazetesinin başyazarlığını üstlendi. Siyasal yaşamının son görevi 1961-1965 arasındaki Manisa milletvekili oldu. Bu dönemde İsmet İnönü'den sonra meclisin en yaşlı üyesi olarak Geçici Meclis Başkanı olarak görev yaptı. 1962 yılında partinin Atatürk ilkeleri ile ters düştüğünü iddia ederek CHP’den istifa etti. 1965 yılında politikadan çekildi. 1966 yılında Anadolu Ajansı yönetim kurulu başkanlığına seçildi. 13 Aralık 1974’te Ankara’da tedavi görmekte olduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayatını kaybetti. Cenazesi, İstanbul Beşiktaş’taki Yahya Efendi mezarlığında annesinin mezarı yanına defnedildi.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
27 Mart, 1889
Ölüm Tarihi
13 Aralık, 1974
Ölüm Yaşı
85 yaşında
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close