Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Yaban

Yaban

Kitap
1932
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1932 yılında Türkçe olarak kaleme alınmış önemli bir romandır. Eser, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminin Anadolu'sunu, kolunu savaşta kaybetmiş, İstanbul'da yetişmiş bir aydın olan yedek subay Ahmet Celal'in gözünden anlatır. Ahmet Celal'in bir Anadolu köyüne yerleşmesiyle başlayan hikaye, aydın kesimin köylü yaşamına ve zihniyetine olan yabancılığını, iki dünya arasındaki derin kopukluğu gerçekçi bir dille gözler önüne serer. Romanda, Ahmet Celal'in köylüler tarafından bir "yaban" olarak algılanışı ve bu durumun yarattığı yalnızlık, Milli Mücadele'nin Anadolu'daki yansımaları ve dönemin toplumsal gerçekleri işlenir. Yaban, Türk aydınının Anadolu ile ilişkisini ve bireyin ait olamama hissini analiz eden, edebi ve sosyolojik açıdan değerli bir eserdir.
Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1932 yılında Türkçe olarak kaleme alınmış önemli bir romandır. Eser, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminin Anadolu'sunu, kolunu savaşta kaybetmiş, İstanbul'da yetişmiş bir aydın olan yedek subay Ahmet Celal'in gözünden anlatır. Ahmet Celal'in bir Anadolu köyüne yerleşmesiyle başlayan hikaye, ay ... Daha fazla göster
Derleyen
Hasan Deniz
Yazar
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1932
Yayınevi
İletişim Yayınları
Son Baskı Sayısı
105
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 214
ISBN-10 9-754-70006-0
ISBN-13 978-9-7547-0006-0
Boyutları 13 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2025-02-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974), Tanzimat'tan Cumhuriyet'e uzanan Türk toplumunun ve aydın kesiminin en önemli gözlemcilerinden ve kaleme alan isimlerinden biridir. Onun hayatı, edebi kişiliği kadar, ülkesinin geçirdiği köklü dönüşümlerle de sıkı sıkıya bağlıdır. Mısırlı köklü bir aileden gelen Yakup Kadri, iyi bir eğitim alarak çok yönlü bir entelektüel kimlik edinmiştir. Fecr-i Ati topluluğunun ilk dönemlerinde edebi hayata adım atmış, ancak asıl olgunluğunu Milli Edebiyat ve Cumhuriyet dönemlerinde yakalamıştır. Bu süreçte özellikle Türkçülük ve Batılılaşma akımları arasındaki gerilimleri ve arayışları kendi düşünce dünyasında sentezlemeye çalışmıştır. Yakup Kadri'nin hayatı sadece yazmakla sınırlı kalmamıştır; o aynı zamanda aktif bir siyasetçi ve diplomat olarak da önemli görevler üstlenmiştir. Milletvekilliği ve çeşitli ülkelerde elçilik yapması, ona farklı kültürleri, insanları ve toplumsal yapıları yakından gözlemleme fırsatı sunmuştur. Bu deneyimler, onun eserlerine derinlik ve gerçekçilik katmasında büyük rol oynamıştır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974), Tanzimat'tan Cumhuriyet'e uzanan Türk toplumunun ve aydın kesiminin en önemli gözlemcilerinden ve kaleme alan isimlerinden biridir. Onun hayatı, edebi kişiliği kadar, ülkesinin geçirdiği köklü dönüşümlerle de sıkı sıkıya bağlıdır. Mısırlı köklü bir aileden gelen Yakup Kadri, iyi bir eğitim alarak çok yönlü bir ... Daha fazla göster
Özet
Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1932 yılında Türkçe olarak kaleme alınan ve Türk romanının temel taşlarından biri kabul edilen bir eserdir. Roman, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında Anadolu'nun gerçeklerini, aydın bir yedek subay olan Ahmet Celal'in gözünden anlatır. İstanbul'da yetişmiş ve Batı kültürüyle yoğrulmuş Ahmet Celal, kolunu savaşta kaybettikten sonra Anadolu'nun ücra bir köyüne yerleşir. Amacı, köylüyle yakınlaşmak, onları anlamak ve Anadolu'ya adapte olmaktır. Ancak köyde karşılaştığı tablo, onun beklediğinden çok farklıdır. Kendi değer yargıları, düşünce yapısı ve yaşam biçimiyle, köylünün dünyası arasında derin bir uçurum olduğunu fark eder. Köylüler onu, kendilerine yabancı, anlaşılmaz bir figür olarak görür ve bu yüzden ona "yaban" derler. Roman, bu aydın-halk kopukluğunu ve aydının Anadolu gerçekliğine ne denli uzak düştüğünü çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer. Ahmet Celal'in iyi niyetli tüm çabalarına rağmen, bu iki dünya arasındaki yabancılaşma giderek derinleşir. Eser, aynı zamanda Milli Mücadele'nin Anadolu'daki yansımalarını, halkın savaşa bakışını ve zorlu yaşam koşullarını da gerçekçi, yer yer acımasız bir dille betimler.
Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1932 yılında Türkçe olarak kaleme alınan ve Türk romanının temel taşlarından biri kabul edilen bir eserdir. Roman, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında Anadolu'nun gerçeklerini, aydın bir yedek subay olan Ahmet Celal'in gözünden anlatır. İstanbul'da yetişmiş ve Batı kültürüyle yoğrulmuş Ahmet ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close