Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Steven Hiatt

Steven Hiatt

Biografi Eklenmedi. Ekle
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
Eklenmedi. Ekle
Doğum Yeri
Eklenmedi. Ekle
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (0)
Alıntılar (3)
Alıntı & Aforizma
Onur Aydoğdu
Alıntıyı Ekleyen
Polis pozundaki imparatorluğun bu dolaylı yöntemi uygulayacağı ikinci zemin Guatemala’da doğdu. Başkan Jacobo Arbenz 1952 yılı Mayıs ayında bir toprak reformu programı ilan etti. Program en büyüğü Boston merkezli United Fruit Company olan arazi sahiplerinin mülkiyetindeki tarım yapılmayan alanların millileştirmesini içeriyordu. Abraham Lincoln’ün 1862 tarihli Çiftçilik Yasası’ndan esinlenen Arbenz, köylüleri ve yerel tarım işçilerini bağımsız küçük çiftçiler haline koymayı amaçlamıştı. Ama anlaşıldığı kadarıyla, Lincoln’ün idealleri Eisenhoower yönetimi, özellikle de aynı zamanda United Fruit Company yönetim kurulu üyeliği yapan CIA direktörü Alan Dulles için fazla radikal kaçıyordu.
Kaynak: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları - 3, syf. 30. Görüyorsunuz değil mi? Bir Üçüncü Dünya ülkesinde herhangi bir ilerici hareketlenme sezinlenirse (üst merciiler tarafından), bu hareketlenme olumlu sonuçlanmasın diye anında müdahale edilir. Çünkü üst merciiler hegemonyası sonlansın istemez. Ne de olsa yılanın başını çıkar çıkmaz ezmek lazım, değil mi?!
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alıntı & Aforizma
Onur Aydoğdu
Alıntıyı Ekleyen
İran’ın petrol ihracatını engellemek için Basra Körfezi’nin ablukaya alınmasını emretti ve Birleşik Devletler tarafından İran’a karşı başlatılan ticaret boykotuna katıldı. Daha doğrudan bir eyleme girişmek mümkün değildi, ama bir yandan da Kore Savaşı Birleşik Devletler ile Britanya’nın dikkatini bir noktaya yoğunlaştırmıştı ki, bu da Sovyetler Birliği’nin İran’a müdahalesinin tehdit oluşturabileceğiydi. Daha incelikli bir yaklaşım gerektiği anlaşılınca CIA, Kermit Roosevelt tarafından yönetilecek olan Ajax Operasyonu’nu hazırladı. Atılacak ilk adım Musaddık’ın sahip olduğu siyasi desteğin altını oymaktı; CIA da bu doğrultuda laik İslami milliyetçilerin bölünmesini sağlayacak düzmece söylentiler yayma üstüne mesai vermeye başladı. Sonunda ordu 1953 yılı Ağustos’unda harekete geçti, Musaddık tutuklandı, yeni bir başbakan atandı, Şah tekrar tahta getirildi ve petrol sanayi millileştirilmekten çıkartıldı.
Kaynak: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları - 3, syf. 29. Ne kadar ilginç değil mi... CIA ile başa gelen Şah, daha sonra yine CIA ile tahttan kaldırılacak. Birileri istiyor diye bir şeyler yaşanıyor bu hayatta, ve sıradan halkın hiçbir sözü geçerli sayılmıyor. Bir uzaylı olsam "Bu senaryo ancak filmlerde yaşanır" derdim ama işte adına Dünya denilen gezegenin üzerinde yaşayan bir canlıyım ve bu senaryonun bir filmde yaşanmasından öteye geçemeyeceğini söyleme lüksüm yok.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alıntı & Aforizma
Onur Aydoğdu
Alıntıyı Ekleyen
1950’lerde İran, Guatemala ve Mısır’da yaşananlar, Batı politikalarında Üçüncü Dünya olarak anılmaya başlayan yeni bir dönemeci belirliyordu. İran Başbakanı Mıthammed Musaddık 1951 yılında sonradan [British Petroleum (BP)] adını alacak olan Anglo-İran Petrol Şirketi tarafından işletilen petrol sanayini ulusallaştırdı. Demokratik seçimle göreve gelmiş (ve Time'nin 1951’de Yılın Adamı seçtiği) bir milliyetçi olan Musaddık, İran petrolünden gelen kârın %92’sinin AlOC’ye , yani var lığını uzun zamandan beri koruyan ve Britanya’nın İran üstündeki baskın konumunu belirleyen oluşuma akmasına kimsenin hayretle karşılamadığı bir tavırla karşı çıktı.
Kaynak: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları -3, syf. 28-29
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close