Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Halid Ziya Uşaklıgil

Halid Ziya Uşaklıgil

1866 yılında İstanbul'da, zengin ve köklü bir ailede dünyaya gelen Halit Ziya, babasının işleri nedeniyle çocukluğunun bir kısmını İzmir'de geçirdi. İyi bir eğitim alması için ailesi tarafından desteklenen Uşaklıgil, Fransızca ve Farsça öğrendi. İzmir'de Fransız misyoner okulunda gördüğü eğitim, Batı edebiyatıyla tanışmasında ve edebi zevkinin şekillenmesinde büyük rol oynadı. Bu dönemde Victor Hugo, Balzac, Flaubert gibi Fransız romancıların eserlerini orijinal dillerinden okuma fırsatı buldu. Halit Ziya'nın edebiyat dünyasına ilk adımları İzmir'de attığı çeviriler ve küçük yazılarla oldu. İzmir'deyken "Hizmet" gazetesinde ve "Nevruz" dergisinde yazmaya başladı. İlk önemli eseri olan "Nemide" romanını bu dönemde kaleme aldı. 1896 yılında İstanbul'a dönmesiyle hayatının ve edebi kariyerinin dönüm noktası yaşandı. Recaizade Mahmut Ekrem'in desteğiyle Servet-i Fünun dergisinin başyazarlığını üstlendi. Bu dergi etrafında toplanan genç sanatçılarla birlikte, "Edebiyat-ı Cedide" (Yeni Edebiyat) akımını başlattılar. Bu akım, Türk edebiyatına Batılı teknikleri, realist ve natüralist anlayışı, bireysel temaları ve estetik kaygıyı getirmeyi amaçlıyordu. Halit Ziya, Servet-i Fünun döneminde yazdığı başyapıtlarıyla modern Türk romanının kurucusu olarak kabul edildi. Romanlarında psikolojik tahlillere, ayrıntılı betimlemelere ve güçlü bir gözleme dayalı gerçekçi anlatıma büyük önem verdi. 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte politikaya atılan Halit Ziya, kısa bir süre sonra Sultan Reşat'ın başkatibi olarak sarayda önemli bir göreve getirildi. Bu dönemde saraydaki gözlemlerini "Saray ve Ötesi" adlı anı kitabında detaylandırmıştır. Cumhuriyet döneminde köşesine çekilerek yaşamını yazmaya ve anılarını kaleme almaya devam etti. 1945 yılında İstanbul'da hayatını kaybeden Halit Ziya Uşaklıgil, Türk romanına kazandırdığı gerçekçi bakış açısı, güçlü karakter analizleri ve edebi diliyle modern Türk edebiyatının gelişiminde bir kilometre taşı olmuştur. Eserleri günümüzde hala okunmakta, araştırılmakta ve birçok dile çevrilmektedir.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Mehmet Halid Ziyaeddin
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
1 Ocak, 1866
Ölüm Tarihi
27 Mart, 1945
Ölüm Yaşı
79 yaşında
Ölüm Sebebi
Kaynaklar, vefatına yol açan hastalığın kesin türünü spesifik olarak belirtmese de, yaşamının son dönemlerinde sağlık sorunları yaşadığı bilinmektedir.
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close