Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Geoffrey Hinton

Geoffrey Hinton

Geoffrey Everest Hinton, yapay sinir ağları üzerindeki çalışmalarıyla tanınan İngiliz-Kanadalı bilgisayar bilimci, bilişsel bilimci ve bilişsel psikologdur. Yapay zeka alanında sinir ağı modelleri üzerine yaptığı çalışmalarla devrim yaratmıştır. Geri yayılım, Boltzmann makineleri, dağıtılmış temsiller ve zaman gecikmeli sinir ağları alanlarındaki yeni içgörüler ve temel keşiflerle yapay zeka araştırmalarına önemli katkılarda bulunmuştur. Kariyerinin çoğunu yapay zekayı ilerletmekle geçirmesine rağmen Hinton, 2023'de bu teknolojinin açık sözlü bir eleştirmeni haline gelmiş ve potansiyel zararlarını vurgulamaya başlamıştır. Ayrıca Hinton, 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Hinton, şu an itibariyle Kanada'da Toronto Üniversitesi'nde profesörlük yapmaktadır. 2013'ten 2023'e kadar Google'ın "Google Brain" adlı Ar-Ge'sinde görev almış ancak Mayıs 2023'de yapay zekanın potansiyel riskleri hakkındaki endişelerini dile getirerek Google'dan ayrıldığını kamuoyuna duyurmuştur. David Rumelhart ve Ronald J. Williams ile birlikte Hinton, çok katmanlı sinir ağlarını eğitmek için geri yayılım algoritmasını popülerleştiren, 1986'da yayımlanmış olan ve çok atıf alan bir makalenin ortak yazarıydı. Hinton, yaptığı ve katkı sağladığı çalışmalarla derin öğrenme komünitesinde önde gelen, önemli bir isim olarak kabul edilmektedir. Öğrencileri Alex Krizhevsky ve Ilya Sutskever ile "ImageNet Challenge 2012" için beraber tasarladığı AlexNet'in görüntü tanıma kabiliyeti, bilgisayar görüşü alanında büyük bir atılım olarak görülmektedir. Hinton, derin öğrenme konusundaki çalışmalarından dolayı Yoshua Bengio ve Yann LeCun ile birlikte, sıklıkla "Bilgisayar Biliminin Nobel Ödülü" olarak anılan 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Kimi zaman bu üçlü, "Derin Öğrenmenin ve Modern Yapay Zekanın Babaları" olarak anılmaktadır. Hinton, modern yapay zekanın temellerini oluşturan öncü çalışmalarından ötürü, 9 Ekim 2024'de Amerikalı fizikçi John Hopfield ile birlikte 2024 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Hinton, Mayıs 2023'de "yapay zekanın riskleri hakkında özgürce konuşabilmek" için Google'dan istifa ettiğini duyurmuştu. Yapay zekanın kötü niyetli aktörler tarafından kasıtlı olarak kötüye kullanımı, yapay zekadan kaynaklı işsizlik ve yapay genel zekanın varoluşsal risk potansiyeli gibi konularda endişelerini dile getirmiştir ve halen bu doğrultuda ciddi uyarılarda bulunmaya devam etmektedir.
Doğum Adı
Geoffrey Everest Hinton
Takma Adı
Yapay Zekanın Babası (İngilizce: Godfather of AI), Derin Öğrenmenin Babası (İngilizce: Godfather of Deep Learning)
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
6 Aralık, 1947
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (0)
Alıntılar (3)
Söz
Mücahid Köse
Alıntıyı Ekleyen 10 Ekim
Evet, bir fark yaratacağını düşünüyorum. Umarım bu [Nobel Ödülü], bu şeylerin [yapay zeka] gerçekten ne dediklerini anladıklarını söylediğimde daha inandırıcı olmamı sağlar. Chomsky'den gelen bir dilbilim ekolü var ki, bu şeylerin anladığını söylemenin tamamen saçma olduğunu, dil işlemenin bizimle aynı şekilde yapılmadığını düşünüyor. Bu ekolün yanlış olduğunu düşünüyorum. Artık yapay sinir ağlarının, Chomsky Dilbilim Ekolü'nün ürettiği her şeyden çok daha iyi dil işlediği açık. Ancak bu konuda, özellikle dilbilimciler arasında hâlâ büyük bir tartışma var.
Kaynak: "Yapay zekanın babası" olarak da bilinen, 2018 ACM A.M. Turing Ödülü (Bilgisayar Biliminin Nobel'i olarak anılır) ve 2024 Fizik Nobel Ödülü sahibi Geoffrey Hinton, bu sözleri Nobel Ödülünü veren kuruluşun internet sitesi için yaptığı telefon röportajında şu soruya istinaden söylemiştir: "Örneğin büyük dil modelleriyle ilgili olarak, sanırım korkularınıza katkıda bulunan şey, bu modellerin anlama konusunda birçok insanın söylediğinden çok daha ileri olduklarını hissetmeniz. Nobel Ödülü'nün bu alandaki etkisiyle ilgili olarak, bir fark yaratacağını düşünüyor musunuz?.. İnsanların sizi ciddiye almadığından endişe ediyor musunuz?" (Nobel Prize Interview)
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Mücahid Köse
Alıntıyı Ekleyen 10 Ekim
Kendini tam olarak hangi alanda olduğunu bilmeyen, ancak beynin nasıl çalıştığını anlamak isteyen biri olarak tanımlarım. Beynin nasıl çalıştığını anlamaya yönelik çabalarımda, beklenmedik derecede iyi çalışan bir teknoloji yaratmaya yardımcı oldum.
Kaynak: "Yapay zekanın babası" olarak da bilinen, 2018 ACM A.M. Turing Ödülü (Bilgisayar Biliminin Nobel'i olarak anılır) ve 2024 Fizik Nobel Ödülü sahibi Geoffrey Hinton, bu sözleri Nobel Ödülünü veren kuruluşun internet sitesi için yaptığı telefon röportajında şu soruya istinaden söylemiştir: "Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Bilgisayar bilimcisi mi yoksa bu çalışmayı yaparken biyolojiyi anlamaya çalışan bir fizikçi mi olduğunuzu söylerdiniz?" (Nobel Prize Interview)
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Mücahid Köse
Alıntıyı Ekleyen 10 Ekim
Bence bu durum [yapay zeka], iklim değişikliğinden oldukça farklı. İklim değişikliğinde, ne yapılması gerektiğini herkes biliyor. Karbon yakmayı bırakmamız gerekiyor. Bu sadece bunu yapma siyasi iradesine sahip olmak ve büyük şirketlerin kârlarından vazgeçmek istememesi meselesi. Ama ne yapılması gerektiği belli. Burada ise ne olacağını ve bununla nasıl başa çıkılacağını çok daha az biliyoruz. Keşke, şunu yaparsanız her şey yoluna girer, diyebileceğim basit bir reçetem olsaydı, ama yok. Özellikle bu şeylerin kontrolden çıkıp hâkimiyeti ele geçirme tehdidi konusunda, tarihin bir dönüm noktasında olduğumuzu düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu tehditle başa çıkmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Şu anda insanların bu konuyla ilgili, kontrolü nasıl elde tutacağımız konusuna odaklanmaları çok önemli. Bu konuda çok fazla araştırma çabası harcamalıyız. Hükümetlerin yapabileceği bir şey, büyük şirketleri kaynaklarının çok daha fazlasını güvenlik araştırmalarına harcamaya zorlamaktır.
Kaynak: "Yapay Zekanın Babası" olarak da bilinen, prestijli 2018 ACM A.M. Turing Ödülü (Bilgisayar Biliminin Nobel ödülü olarak anılır) ve 2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi Geoffrey Hinton, bu sözleri Nobel Ödülü'nü veren kuruluşun internet sitesi için yaptığı telefon röportajında şu soruya istinaden söylemiştir: "Sanırım özellikle de teknolojinin getirebilecekleri konusunda oldukça açık bir şekilde dile getirdiğiniz endişeler var. Siz ve diğerlerinin ifade ettiği korkuları gidermek için ne yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?" (Nobel Prize Interview)
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close