Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Ferenc Molnár

Ferenc Molnár (Franz Molnar)

Ferenc Molnár, 1878'de Budapeşte'de üst orta sınıf Macar-Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Ferenc Neumann olarak dünyaya geldi. Eğitimi sırasında Almanların aşıladığı soyadını Macar Molnár olarak değiştirdi. Kısa bir süre Cenevre'de hukuk okudu ve ardından 1896'da kendisini gazeteciliğe adamak için Budapeşte'ye döndü ve çeşitli Avrupa gazeteleri için feuilletonlar (kültürel köşe yazıları, edebi makaleler ve röportajların bir karışımı) yazdı. Bunların sonucunda Budapeşte'de ün kazandı ve yerel sanat çevrelerinde dolaşmaya başladı. Roman ve kısa öykülerde şansını denedikten sonra 1902'de ilk oyunu Avukat'ı yazdı. İlk popüler başarısı, 1909'da New York'ta biri İngilizce, biri Almanca ve biri Yidiş olmak üzere üç eşzamanlı prodüksiyonu gösteren The Devil ile geldi. Her ne kadar büyük oranda romantik komediler, hicivler ve (misafirhane toplumu, aristokrasi ve aile içi kavgalar hakkında) komediler yazsa da, makalelerinde ve kurgularında açıkça görülen alt sınıfların içinde bulunduğu kötü duruma karşı da duyarlıydı. Eserlerinin türleri sıklıkla Maugham, Wilde, Pirandello ve Shaw ile karşılaştırılır. Oyunlar zaman zaman duygusallıkla renklendirilir ve temel bir insanlık duygusuyla yumuşatılır, ancak asıl güçleri mizahlarıdır.Oyunları, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Budapeşte, Berlin ve Viyana'nın yanı sıra yeniden canlanıp ilk kez sahneye çıktığı New York'ta da büyük beğeni topladı. Molnár, The Good Fairy, Liliom, Olympia, No Greater Glory, One, Two, Three ve The Swann gibi birçok oyununun filmlere uyarlanması veya ilham kaynağı olması nedeniyle Broadway'den Hollywood'a kadar büyük bir geçiş başarısı elde etti. Hem Puccini hem de Gershwin, Liliom'u müziğe ayarlamakla ilgilendiler ancak Molnár reddetti. Sonunda büyük bir başarıyla Rodgers ve Hammerstein'ın Atlıkarıncasına dönüştürüldü. Arthur Miller'ın 1947'deki radyo oyunu The Guardsman ve Tom Stoppard'ın 1985'te sahnelediği Rough Crossing gibi diğer oyunlar da yeni yapımlara uyarlandı. Molnár, Almanya'da yükselen Nasyonal Sosyalizm dalgasından kaçınmak için 1939'da New York'a göç etti ve burada yaşadığı Plaza Otel'de yaşadı ve 1952'deki ölümüne kadar yazmaya devam etti. o zamandan beri orada bir yeniden diriliş yaşadı.
Doğum Adı
Ferenc Neumann
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
12 Aralık, 1878
Ölüm Tarihi
1 Nisan, 1952
Ölüm Yaşı
73 yaşında
Ölüm Sebebi
Kanser nedeniyle ölmüştür.
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close