Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Aldous Huxley

Aldous Huxley

Aldous Leonard Huxley, 26 Temmuz 1894 tarihinde, Surrey, İngiltere’de dünyaya geldi. Pek çok bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiş olan köklü İngiliz ailesi Huxley’e mensup olan Aldous Huxley’in babası okul müdürü ve yazar olan Leonard Huxley, annesi ise Prior’s Field School adlı okulun kurucusu olan Julia Arnold’dı. Hillside adını taşıyan, annesinin öğretmeni olduğu bir okulda eğitim hayatına başlayan Huxley, annesinin hastalığı yüzünden öğretmenlik mesleğine devam edememesi yüzünden okulunu değiştirerek Elton College’a yazıldı. 1908 yılında annesini kaybeden Huxley, 1911 yılında, gözünde oluşan bir rahatsızlık yüzünden okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Kendisini neredeyse tamamen kör eden ve üç yıl süren bu rahatsızlık sebebiyle, I. Dünya Savaşı’nda askere alınmadı. Gözündeki hastalığın iyileşmesinin ardından girdiği Balliol College’de İngiliz Edebiyatı eğitimi alan Huxley, 1916 yılında başarıyla mezun oldu.1919 yılında, Belçika’lı bir epidemiyolojist olan Maria Nys ile evlenen Huxley, bu evliliği karısının 1955 yılıdaki vefatına kadar sürdürdü..Çiftin 1920 yılında, Matthew adlı bir çocukları dünyaya geldi. 1920’li yılların bir kısmında, karısı ve çocuğu ile beraber İtalya’da ikamet eden Huxley, 1937 yılında, vefatına kadar kalacağı Kaliforniya’ya yerleşti. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Amerikan vatandaşlığına defalarca başvuru yapsa da, savaş durumunda silah altına girmeyeceğini söylemesi nedeniyle bu başvuruları kabul edilmedi. Yazarın ilk yayınlanan romanı Krom Sarısı, 1921 tarihini taşıyordu ve dünya savaşına doğru giden bir yolun haritasını çizmiş olan Viktorya Çağı dünyasına yapılan yoğun bir eleştiriydi. 1932 tarihini taşıyan Brave New World (Cesur Yeni Dünya) ve 1962 tarihini taşıyan Island (Ada), kar peşinde koşan sistemin ve kapitasit düzen içinde eriyen bireyin bir eleştirisi olmakla beraber, Yevgeni Zamyatin’in Biz’i ve George Orwell’ın 1984’ü ile beraber ilk anti ütopya örnekleri arasında yer alıyordu.
Doğum Adı
Aldous Leonard Huxley
Takma Adı
Ogie
Boyu
1,95 m
Doğum Tarihi
26 Temmuz, 1894
Doğum Yeri
Ölüm Tarihi
22 Kasım, 1963
Ölüm Yaşı
69 yaşında
Ölüm Sebebi
Huxley, gırtlak kanseri sebebi ile vefat etmiştir.
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (2)
Alıntılar (8)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close