Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Cesur Yeni Dünya

Cesur Yeni Dünya (Brave New World)

Kitap
1932
EA Puanı
9.7 10
54 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Huxley'in 1932 yılında yazdığı bu eser kimisine göre sonsuz mutluluk vadetmesi nedeniyle ütopik gibi görünse de, aslında distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor. Bu eserde Henry Ford'un "üretim bantlarında" yarattığı yeni insanların düşünmesini, sorgulamasını hatta yaşlanmasını engeller. Kitap, Ford'un yeni dünyasının işleyişini anlatmakta. İngiliz yazar Aldous Huxley’nin 1932 yılında yayımlanan bu eserinde Cesur Yeni Dünya’da eleştirel bakış açısını hayal gücü ve kara mizah ile harmanlıyor. Böylece yazar, eserinde geleceğin modern toplumuna ağır bir insanlık dersi veriyor.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı bu eser kimisine göre sonsuz mutluluk vadetmesi nedeniyle ütopik gibi görünse de, aslında distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor. Bu eserde Henry Ford'un "üretim bantlarında" yarattığı yeni insanların düşünmesini, sorgulamasını hatta yaşlanmasını engeller. Kitap, Ford'un yeni ... Daha fazla göster
Yazar
Aldous Huxley
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Brave New World
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1932
Yayınevi
İthaki Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 272
ISBN-10 9-756-90216-7
ISBN-13 978-9-7569-0216-5
Boyutları 11 x 18 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Aldous Huxley 1894’de Surrey’de doğdu. Genç yaşta yakalandığı bir hastalık sonucu görme yetisini büyük ölçüde yitirince, tıp öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bundan sonra edebiyata yönelen Huxley, daha Oxford’daki öğrencilik yıllarında iki şiir kitabı yazdı. 1920’den itibaren peş peşe romanlar yayımlayan yazar, Batı medeniyetini alaycı bir dille eleştirdiği eserleriyle ün saldı. Deneysel romancılık tekniğiyle insan aklının işleyişini sorguladı ve uyuşturucu kullanımından mistisizme dek birçok konuyla ilgilendi. Başlıca eserleri şunlardır: Crome Yellow, Music at Night, Brave New World, Eyeless in Gaza.
Aldous Huxley 1894’de Surrey’de doğdu. Genç yaşta yakalandığı bir hastalık sonucu görme yetisini büyük ölçüde yitirince, tıp öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bundan sonra edebiyata yönelen Huxley, daha Oxford’daki öğrencilik yıllarında iki şiir kitabı yazdı. 1920’den itibaren peş peşe romanlar yayımlayan yazar, Batı medeniyetini alaycı bir ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (10)
Alıntılar (0)
Gönderiler (1)
Öne Çıkan İnceleme
Üzeyir Yazıcı
İnceleyen 22 Nisan
Bu kitabı İthaki Yayınları, Haziran 2020 baskısından okudum. Kitabın başında Margaret Atwood 'un yaklaşık 12 sayfalık bir sunumu sonrasında Aldous Huxley 'in 10 sayfalık bir önsözü bulunuyor. Yani kitaba geçmeden önce yaklaşık 20-25 sayfa boyunca sizi kitaba hazırlıyorlar. Sonrasında kitap yer alıyor ve en sonda da David Bradshaw' ın son sözü bulunuyor.

Kitabın başlangıcında KŞM (Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi) müdürü bir grup öğrenciye merkezi tanıtıyor. Spermler ile yumurtaların nasıl döllendiğini sonrasında bunların nasıl tomurcuklanarak çoğaldığını, sonrasında bırakın üçüz beşiz insanları tam tamına 96 adet tek yumurta ikizi insan üretebildiklerini anlatıyor. İnsanları ilerde kullanacakları alanlara göre nasıl şartlandırdıklarını ona göre besin, hormon vs. verdiklerini söylüyor. Başlıca üç çeşit insan üretiyorlar bunlar; Gamalar, Deltalar ve Epsilonlar...

Başlangıcı böyle olan bu eserde insanlar hep aynı şekilde cam kavanozlar içinde üretilmeye devam ediliyor ve şartlandırmaları yaşayacakları yaşama göre yapılacağı için herkes yaptığı işten memnun hiçbir şeyi sorgulamayan her şeyi olduğu gibi kabul eden bir toplum oluşturuluyor. Herhangi bir epsilon ben neden gama değilim diye isyan etmiyor çünkü nasıl bir şey olduğunu bilmiyor bildiği tek şey epsilon olmak onunla mutlu. Ha oldu ki düşünceleri karıştı veya üretim aşamasında bir hemşire yanlış bir müdahale ettiği için bazı şeyleri eksik kaldı ve mevcut sisteme aykırı düşünmeye mi başladı. İşte onu da düşünmüşler tüm çalışanlara iş çıkışında soma denilen uyuşturucudan veriliyor ve mutlu olmaya devam ediyorlar.

Bu cesur yeni dünya da doğmak, doğurmak, Anne veya baba olmak tamamen ayıp şeyler. Birine baba demek küfür etmekten daha ayıp. Yine bu yeni dünya da bir kişiye aşık olmak veya sadece bir kişiyle ömür boyu cinsel birliktelik sağlamak da yasak. Yazar boşuna dememiş "Herkes herkese aittir.".

Fahrenheit 451 kitabında olduğu gibi bu kitapta da kitap okumak yasak. Tanrı yasak. Tanrı yerine Ford'ları var. Mesela bu cesur yeni dünya da temizlik Allah'a imandan değil Ford'a imandan geliyor. Bir olaya şaşırınca aman tanrım değil aman fordum diyorlar.

Ulaşım aracı olarak da helikopter ve uçaklar kullanılıyor. Bu nedenle burada otoparklar binaların alt katlarında değil hep çatı katlarında, teraslarda.

Kitabı belki yazıldığı dönemde okusaydım gerçekten güzel hayal edilmiş ve kaleme alınmış ama asla gerçekleşmeyecek olaylar gözüyle bakabilirdim. Ama 2021 yılında okuyan biri adına konuşmak gerekirse bu kitapta yazarlar ilerleyen yıllarda kesinlikle gerçekleşebilir. İnsanlık olarak bunları gerçekleştirecek bilim ve teknolojiye sahibiz. Ama işte asıl mesele şurada acaba bizde vahşi gibi normal bir hayatı mı tercih ederdik? Yoksa uyuşturucu ve şartlandırmalar ile baskılanarak tamamen mutlu olunan bir yaşamı mı?

Günümüzde de baskı altında değil miyiz? Ya 2020 yılına kadar ülkemizde Wikipedia gibi bir online bilgi kaynağı yasaklı değil miydi? Okullar da sürekli aynı şeyleri öğretmiyorlar mı tek taraflı? Haberler desen yine aynı. Aksini söyleyen habere hemen kısıtlama, haberi yapana tutuklama.

Açıkcası ben CESUR YENİ BİR DÜNYA'da yaşamayı tercih ederdim. En azından sadece yüksek kesim insanlar değil, toplu olarak Biz mutlu olurduk.

Kara Dörtleme den okuduğum üçüncü kitap ve şuan favorim kesinlikle, Cesur Yeni Dünya.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
16
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Mehmet Öztürk
İnceleyen10 8 Ocak 2024
Kitabın ilk kısımlarında kendinizi o evrene ait hissetmeyebilirsiniz ancak ilerleyen zamanlarda o evrenin uçsuz bucaksız dünyasına çekiliyorsunuz. Kurgu sevenler kesinlikle kaçırmasın okusun derim.
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10 16 Mart 2023
Kimilerine göre ütopya, kimilerine göre ise distopya niteliğinde bir eser. Aldous Huxley bir açıdan da günümüze ve yakın geleceğe de ışık tutmuş. Okuduktan sonra bir ütopya mı yoksa distopya mı olduğuna siz karar verirsiniz, nitekim eseri okudukça eski dünya ile gelecekteki yeni dünya arasındaki farkları hissedeceksiniz, ki zaten yeri geldiğinde yüce mondumuz "Mustafa Mond" da bunu size anlatacak :)
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan İnceleme
Melisa Arslan
İnceleyen10 1 Temmuz
Geçtiğimiz yıl İthaki Yayınları'ndan 42. baskısını okuduğum bu kitap kesinlikle bana yepyeni bir bakış açısı getirdi. Ümit Tosun'un çevirisi, Margaret Atwood'un 2007 yılında yazdığı 11 sayfalık sunuşu, yazarımız Aldous Huxley'nin kitabın ilk basımından 14 yıl sonra yazdığı 10 sayfalık önsözü ve David Bradshaw'ın 1993'te yazdığı 10 sayfalık sonsözü ile zenginleştirilmiş, okuduktan sonra bile üzerine kafa yormaya devam ettiğim muhteşem eserlerden biri. Çeşitli dizi ve filmlere uyarlanmış olsa da kitabın çok daha farklı bir havasının olduğunu söyleyebilirim. Birebir aynı etkiyi bırakmıyorlar.

Aldous Huxley'nin "Cesur Yeni Dünya" (İngilizce: "Brave New World") adlı eseri, gelecekte totaliter bir toplumda geçen bir distopya romanı. Roman, bilimsel ilerlemelerin ve teknolojik gelişmelerin insan hayatı üzerindeki etkilerini ele alarak, bireyselliğin kaybolduğu ve toplumun tamamının devlet kontrolünde olduğu bir dünyayı tasvir ediyor. Huxley'nin bu eseri, modern toplumun yönelimlerine dair derin bir eleştiri ve uyarı niteliğinde.

Romanın geçtiği dünya, Ford sonrası (AF: "After Ford") olarak adlandırılan bir zaman diliminde ve bu dönemde insanlar biyoteknolojik yöntemlerle üretilmekte ve belirli kast sistemlerine göre yetiştirilmekte. Alfa, Beta, Gamma, Delta ve Epsilon olarak adlandırılan bu kastlar, insanların doğuştan belirlenen sosyal statülerine göre ayrılmasını sağlıyor. Her sınıf, belirli görevler ve roller için yetiştirilir ve eğitilir, bu da toplumda katı bir hiyerarşi yaratıyor.

Toplumda bireyler, henüz bebekliklerinden itibaren çeşitli şartlandırma yöntemleriyle eğitiliyor ve bu yöntemler sayesinde toplumsal düzen korunuyor. Bireylerin özgür iradesi neredeyse tamamen ellerinden alınmış durumda. Soma adı verilen bir uyuşturucu madde, insanların mutsuzluk ve kaygı yaşamalarını engellemek için kullanılıyor. Bu madde, insanların duygusal tepkilerini baskılar ve sürekli bir mutluluk hali yaratıyor.
Romanın geçtiği dünyada, geleneksel aile yapısı tamamen ortadan kaldırılmış. Aile, sevgi ve ebeveynlik kavramları topluma yabancı hale gelmiş. Cinsel özgürlük teşvik edilir ve bireyler arasında duygusal bağların oluşması engelleniyor. Aşk ve sadakat gibi kavramlar, toplumun genel düzeni ve istikrarı için tehlikeli görülmekte.

Kısacası bu eserin etik değerlerin sorgulanması, bireyselliğin yok olması ve devlet kontrolü gibi konuları ele aldığını söyleyebiliriz. Eserde devletin her yerde gözünün oluşu, 1984 eseri ile olan benzerliğinin bir kanıtıdır. Aynı yayınevinin BilimKurgu Klasikleri'nden Fahrenheit 451 ile de ortak yönleri olan bir eser.

En çarpıcı söz ise "Herkes herkes içindir." Mutlaka okunmalı.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İrem Kaplan
İrem Kaplan
130K UP
İnceleyen 27 Mart
Ütopyaların aksine, distopya lar bir toplumun mümkün olan en kötü hali olarak hayal edilir. Distopik düşünceden bahsederken, genellikle baskıcı, totaliter ve insanların mutsuz olduğu bir toplumun kastedilir. Noktan ütopya ve distopya kavramlarının birbiriyle zıt olduğu söylenebilir.
Bu kitap bir distopya örneğidir, eleştirirken göz önünde bulundurulması gerekir.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Buse Çakmak
@buselawliet
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close