Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii)

Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii)
4 dakika
3,410
Tüm Reklamları Kapat
Kırmızı damarlı yusufçuk
  • Bilimsel Adı Sympetrum fonscolombii
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kırmızı damarlı yusufçuk
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Red-veined darter
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Obelisk duruşu sergileyen, kırmızılaşmaya başlamış genç bir erkek.
Obelisk duruşu sergileyen, kırmızılaşmaya başlamış genç bir erkek.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Balıkesir'de gözlemlediğimiz kırmızı damarlı yusufçuklar (Sympetrum fonscolombii). Karınlarını (abdomen) havaya kaldırarak, yüzey alanlarını azaltıyorlar. Dolayısıyla sıcak günlerde Güneş'ten gelen ışığı (solar radyasyonu) da azaltmış oluyorlar. Böylece vücut sıcaklıklarını korumuş oluyorlar.

Tanım ve Genel Bilgiler

Yaşam döngülerinin belli bir dönemini suda nimf olarak geçirirler. Kafalarının büyük bölümü gözdür. Bu yüzden görüş alanları çok geniştir. Havada asılı kalabilen ve geri geri uçabilen nadir böceklerden biridirler. Vücudu 38-40 mm uzunluğu bulabilir. Cinsel dimorfizm, yani cinsiyetler arası görünüş farkı belirgindir. Erkeklerin abdomeni (karın) diğer birçok Sympetrum türünden kırmızıdır. Toraks (göğüs) bölgesinin bir kısmı da kırmızıdır. İsmini, kanatlarındaki damar benzeri kırmızı renklenmeden alır. Pterostigma denilen kanat bölgesi açık sarı renkte, siyah çizgilere sahiptir.

Dişiler ise erkeklerin aksine yeşil/sarı tonlarındadır. Vücudun yanlarında iki belirgin siyah çizgi vardır. Her iki cinsiyette bacaklar, siyah ve biraz sarıdır. Çoğu zaman kızıl yusufçuk (Crocothemis erythraea) ile karıştırılırlar. Çünkü her iki türün erkekleri fazlası benzerdir. Fakat kızıl yusufçuğun bacaklarında ve kafasında siyahlık yoktur. Vücudu da daha geniştir. Ayrıca üreme davranışları da farklılık gösterir. Kızıl yusufçuk (Crocothemis erythraea) kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Parlayan kanat köşeleri pterostigma bölgesidir.
Parlayan kanat köşeleri pterostigma bölgesidir.
Pedram Türkoğlu

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Libellulidae (skimmers & perchers) ailesine üye olan Sympetrum cinsi yusufçulara İngilizce darter denir. Fakat genetik ve etolojik araştırmalar gösteriyor ki Sympetrum fonscolombii türü, diğer Sympetrium cinsi üyelere evrimsel olarak uzak akrabadır. Muhtemelen ileri analizlerle yeni bir cinse atanacaktır. İki farklı alt takım olan yusufçuklar ile kızböcekleri sürekli karıştırılır. Temelde Anisoptera takımına üye olan yusufçuklar, konduklarında kanatlarını yere paralel bir şekilde tutarken; Zygoptera ailesine üye olan kızböcekleri kanatlarını yere dik bir şekilde arkalarına kapatır. Bu konu hakkında hazırladığımız kısa belgesele buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Yusufçuk benzeri Meganeuropsis permiana türü 245 milyon yıl önce yaşamış, 71 cm'lik kanat açıklığı ile şimdiye kadarki bilinen en büyük böcektir. Aslında böcekler, uçma ilk evrimleştiğinde başka hiçbir organizma tarafından yaşam şekli olarak kullanılmamaktaydı. Bu nedenle rekabete girebilecek başka hayvan grupları olmadığından uyumsal başarıları da engellenememiştir. Böylece apeks ekolojik nişleri uzun zaman korunmuştur. Çünkü birtakım amfibiler dışında Dünya'da onları eleyebilecek başka bir tür yoktu. Böylece sayıları artmış ve yanında bitkilerin çeşitliliğini getirmişlerdir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'nın çoğu kesimine yayılmışlardır. Asya'da Sri Lanka'ya kadar güneyde izlemek mümkündür. Avrupa'da ise genellikle Akdeniz ülkelerini severler. Çoğunlukla tatlı su kaynaklarına yakın bölgeleri tercih etseler de yağmur sonrası ıslanmış kurak bölgelerde bile yaşayabilirler.

Obelisk postürünün arkadan görünüşü. Bacaklarındaki sarı renklenmeye dikkat.
Obelisk postürünün arkadan görünüşü. Bacaklarındaki sarı renklenmeye dikkat.
Pedram Türkoğlu

Davranış ve Etoloji

Sıcak yaz aylarında sık sık, abdomenlerini yukarı kaldırarak obelisk (dikili taş) davranışı sergilerler. Güneş'in yükselmesi ile abdomenlerinin (karın) ucunu Güneş'e doğrulturlar. Sonuçta yüzey alanları azalacağı için etki edecek ışık miktarı da azalacaktır. Böylece termoregülasyon sağlayacaklar ve vücut sıcaklıklarını korumuş olacaklar. Laboratuvar ortamında 250 watt'lık lamba ile test edilmiş ve 30 türün sıcaklık artınca lambaya doğru karınlarını kaldırdıkları tespit edilmiş. Bu davranışı çeşitli kızböceği ve yusufçuk türleri sergileyebilir. Duruşları dikili taşa (İng: Obelisk) benzediği için bu isim verilmiştir.

Öte yandan Pachydiplax longipennis türü mavi yusufçuklar, bölgelerini korumak amaçlı da diğer erkeklere karşı bu pozisyonu sergileyebilirler. Örneğin Diastatops intensa yusufçuk türünün kanatları siyah olduğundan ötürü, bu davranış için abdomenlerinden ziyade, kanatlarını Güneş'e yönlendirmeyi tercih eder. Bu sayede siyah kanatları ile absorbe edeceği ışık miktarını azaltırlar. Ayrıca unutulmamalıdır ki yusufçuklar ve kızböcekleri güneşlenmek almak zorundadır. Böylece uçuş kasları sıcak kalacak ve uçabileceklerdir. Mesela kanatlarını Güneş ışığını kendilerine yansıtmak için kullanabilirler. Sadece aşırı sıcak günlerde ve yaz aylarında fazla ısınmamak için obelisk duruşuna geçerler. Genelde Mayıs ve Ekim arası uçarlar. Bu türler diğer Sympetrum türlerinin aksine 1 yılda birkaç kere ürerler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Diyet ve Metabolizma

Etçil böceklerdir. Bu yüzden sinek gibi diğer uçan böceklerle beslenirler. Hatta bazen kızböceklerini ve başka yusufçukları da avlandıkları gözlemlenmiştir. Genelde yumuşak vücutlu uçan böcekleri tercih ederler. Hatta uçarken bile beslenebilirler.

Etimoloji

Sympetrum cinsi yusufçuklara İngilizce "darter" denir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 09:13:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7366

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii). (18 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7366
Türkoğlu, P. (2018, August 18). Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii). Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7366
P. Türkoğlu. “Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 18 Aug. 2018, https://evrimagaci.org/s/7366.
Türkoğlu, Pedram. “Kırmızı damarlı yusufçuk (Sympetrum fonscolombii).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 18, 2018. https://evrimagaci.org/s/7366.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close