Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir!

3 dakika
15,692
Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir! C/2019 Q4
Gennady Borisov
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son birkaç gündür astronomi dünyasını meşgul eden yeni bir keşif var. Heyecanın merkezindeki nesne, Gennady Borisov isimli, Kırım’da çalışan bir amatör astronomun 30 Ağustos 2019’da keşfettiği gök cismi. Borisov’un 0.65 metrelik kendi teleskobuyla yaptığı ilk gözlemlerinden sonra, cisim Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) Dünya’ya yakın cisimleri tanımladığı NEOCP veri tabanına gb00234 koduyla eklendi. Yaklaşık bir hafta sonra da Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Dünya’ya yakın cisimleri inceleyen NEOCC birimi, Hawaii’deki CFHT teleskobuyla takip gözlemlerinde bulundu. Son olarak da cisme, IAU’nun Harvard’daki asteroit merkezi tarafından C/2019 Q4 ismi verildi.

Gelelim C/2019 Q4'ü heyecan verici kılan özelliğine… Yapılan gözlemler, C/2019 Q4’ün, Güneş sistemi dışından geldiğini gösteriyor! Astronomiyle ilgili okuyucular için bir başka deyişle, cismin yörüngesi hiperbolik ve dışmerkezliliği yaklaşık olarak 3.

C/2019 Q4'ün hiperbolik yörüngesi
C/2019 Q4'ün hiperbolik yörüngesi

Dahası, C/2019 Q4 şu an hala Güneş’e yaklaşmaya devam ediyor! Keşfedildiğinde Güneş’e olan uzaklığı, Dünya’nın Güneş’ten uzaklığının yaklaşık olarak 3 katıydı. Aralık başı gibi Güneş’e, Aralık sonu gibi de Dünya’ya en yakın noktasından geçtikten sonra da Güneş sistemini terk edeceği tahmin ediliyor. Bu, astronomların C/2019 Q4’ü yaklaşık bir yıl boyunca gözlemleyebilecekleri anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan ilk gözlemler, C/2019 Q4’ün geniş bir kuyruğa sahip olduğunu gösteriyor. Bu kuyruk, Güneş'e yaklaşan ve yüzey sıcaklığı artan gök cismindeki buzulların su buharına dönüşmesiyle ortaya çıkan tanıdık bir fiziksel süreç. Bu nedenle C/2019 Q4, ismindeki C harfinden de anlaşılacağı üzere bir kuyruklu yıldız olarak sınıflandırıldı. Elbette, bu sınıflandırma zaman içinde daha fazla veri toplandıkça değişebilir. Aynı şekilde ilk gözlemler, cismin boyutlarının birkaç kilometre uzunlukta olabileceğini gösteriyor. Fakat yine de, C/2019 Q4’ün, üzerine düşen ışığın ne kadarını yansıttığını belirlemeden, boyutları hakkında net bir bilgi vermek pek mümkün değil.

Oumuamua'ya yönelik bir sanatçı çizimi
Oumuamua'ya yönelik bir sanatçı çizimi

C/2019 Q4’ü ilk duyduğunuzda aklınıza, yaklaşık 2 yıl önce keşfedilen ve Güneş sistemi dışından geldiğini bildiğimiz ilk cisim olan Oumuamua gelebilir. Fakat, C/2019 Q4’ün gözlemlenen kuyruğunun aksine, Oumuamua’da herhangi bir kuyruk gözlemlenmemişti. Aynı zamanda, Oumuamua’yı Güneş sistemini terk ederken keşfettiğimiz için, onu yeterince detaylı bir şekilde gözlemleyememiştik.

C/2019 Q4'ün ilk fotoğrafları cisim ufuk çizgisine yakınken çekildiği için, bu ilk gözlemlerin kalitesi henüz C/2019 Q4'ün yörüngesini hassas bir şekilde belirlememizi mümkün kılmıyor. Önümüzdeki aylarda aralıklarla toplanacak yeni veriler, C/2019 Q4’ün yörüngesini çok daha hassas bir şekilde belirlememizi sağlayacak. Daha sonra yapılacak olası tayfsal ölçümler de, C/2019 Q4’ün ne tür elementlerden yapıldığını ve ışığı yansıtma özelliklerini öğrenmemizi sağlayacak.

C/2019 Q4, Güneş sistemi dışından gelen ve detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulacağımız ilk cisim olabilir. Bu sayede diğer yıldız sistemlerinin yapıları ve Güneş sistemine benzerlikleri konusunda daha fazla bilgi edinebileceğiz. Bu arada, C/2019 Q4 yıldızlararası ortamdan gelmiş olsa da, çok büyük bir ihtimalle sıradan bir kuyruklu yıldız ve içinde küçük yeşil adamlar taşımıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Merak Uyandırıcı! 25
  • Bilim Budur! 14
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • İnanılmaz 5
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • SAO/MPC. C/2019 Q4 (Borisov). (13 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2019. Alındığı Yer: SAO/MPC | Arşiv Bağlantısı
  • ESA. Interstellar 2.0. (13 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2019. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 13:11:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7982

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Daylan, et al. Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir!. (14 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7982
Daylan, T., Bakırcı, Ç. M. (2019, September 14). Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7982
T. Daylan, et al. “Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Sep. 2019, https://evrimagaci.org/s/7982.
Daylan, Tansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kırımlı Amatör Astronomun Tespit Ettiği Gök Cismi, Yeni Bir Yıldızlararası Misafir Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 14, 2019. https://evrimagaci.org/s/7982.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close