Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?
Kediniz, Ne Zaman Onunla Konuştuğunuzu (Büyük İhtimalle) Anlıyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Kedi dostlarımızı tanımlamak için "bağımsız" ya da "rahat" gibi olumlu sıfatlardan, "soğuk" ya da "mızmız" gibi olumsuz sıfatlara kadar birçok kelime kullanırız. Kediler; köpekler kadar iyi dinlemiyor gibi görünseler de Animal Cognition dergisinde yayınlanan küçük bir çalışma, kedilerin sahiplerinin kendilerine yönelik bir tonda konuştuğunu duyduklarında davranışlarını değiştirebildiklerini gösteriyor.[1], [2] Ancak sahiplerinin sesi başka bir insanla konuşuyormuş gibi çıkıyorsa pek de oralı olmuyorlar.
16 kedi (dokuz erkek ve yedi dişi) üzerinde yapılan bir araştırma, bazı kedilerin sahipleriyle gerçekten güçlü bağlar kurabildiğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor: Fransa'daki Université Paris Nanterre'den Charlotte de Mouzon ve meslektaşları, kedilerin hem sahiplerine hem de bir yabancıya ait önceden kaydedilmiş seslere nasıl tepki verdiğini araştırdılar. Kayıtlardaki konuşmacılar, hem kediye yönelik ince bir tonda hem de daha derin bir sesle yetişkin bir insanla konuşurcasına bir tonda ifadeler kullandılar.[3]
Kediler Farklı Seslere Nasıl Tepki Veriyor?
Makalenin yazarları üç ayrı durumu inceledi ve dinlenme, kulak hareketi, göz bebeği genişlemesi, kuyruk hareketi ve dahası dahil olmak üzere kedilerin sese tepki olarak sergilediği davranışların yoğunluğunu kaydetti ve derecelendirdi.
İlk durumda, bir yabancının ve kedinin sahibinin seslerini değiştirerek kullandılar. 16 kediden 10'u, kedileri adıyla çağıran bir yabancının üç ses klibini duyduğunda davranış yoğunluğunda bir azalma gösterdi. Kediler sahiplerinin isimlerini söylediğini duyduklarındaysa davranış yoğunlukları önemli ölçüde arttı. Kulaklarını hoparlörlere çevirdiler, odanın içinde daha çok dolaştılar ve hatta göz bebekleri büyüdü. Yazarlar, bu "davranıştaki ani yoğunluğun" kedilerin sahiplerinin sesini bir yabancının sesinden ayırt edebildiğini gösterdiğini iddia ediyor.
İkinci durumda, ses tonunu kediye yönelik konuşmaya değiştirdiler. 10 kedi (sekizi ilk durumdaki deneyde de kullanılmıştı), sahibinin sesinin yetişkinlere yönelik bir tonda konuştuğunu duyduklarında davranışlarının yoğunluğunu azalttı, ancak sahibi daha kediye yönelik bir tonda konuştuğunda davranış yoğunluğunu önemli ölçüde artırdı.
Üçüncü durumda ise yabancı kişiler hem kediye yönelik hem de yetişkin insanlara yönelik tonlamalarla ses kayıtları aldı. Araştırmacılar bu iki durum arasında kedilerin davranış yoğunluğunda bir fark oluşmadığını gözlemlediler.
Bu çalışmada kullanılan 16 kediden oluşan küçük örneklem tüm kedigilleri temsil etmeyebilir; ancak yazarlar, gelecekteki araştırmaların bu bulguların etrafta yabancıların bulunmasına daha çok alışkın olan kedilerde tekrarlanabileceğini öne sürüyor. Ayrıca bulguların, kedilerle olan iletişimimizin konuşmacının sesini deneyimlemeye dayanıyor olabileceğini ve kedilerle insanlar arasındaki birebir ilişkilerin güçlü bağlar oluşturmak için önemli olduğunu gösterdiğini öne sürüyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 41
- 16
- 13
- 8
- 6
- 3
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Reeve, et al. (2022). Responses To Spoken Words By Domestic Dogs: A New Instrument For Use With Dog Owners. Applied Animal Behaviour Science, sf: 105513. doi: 10.1016/j.applanim.2021.105513. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. D. Mouzon, et al. (2022). Discrimination Of Cat-Directed Speech From Human-Directed Speech In A Population Of Indoor Companion Cats (Felis Catus). Animal Cognition, sf: 1-9. doi: 10.1007/s10071-022-01674-w. | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. R. Vitale, et al. (2019). Attachment Bonds Between Domestic Cats And Humans. Current Biology, sf: R864-R865. doi: 10.1016/j.cub.2019.08.036. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:01:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13163
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Popular Science. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.