Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?

Kediniz, Ne Zaman Onunla Konuştuğunuzu (Büyük İhtimalle) Anlıyor!

2 dakika
7,179
Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi? Unsplash
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kedi dostlarımızı tanımlamak için "bağımsız" ya da "rahat" gibi olumlu sıfatlardan, "soğuk" ya da "mızmız" gibi olumsuz sıfatlara kadar birçok kelime kullanırız. Kediler; köpekler kadar iyi dinlemiyor gibi görünseler de Animal Cognition dergisinde yayınlanan küçük bir çalışma, kedilerin sahiplerinin kendilerine yönelik bir tonda konuştuğunu duyduklarında davranışlarını değiştirebildiklerini gösteriyor.[1], [2] Ancak sahiplerinin sesi başka bir insanla konuşuyormuş gibi çıkıyorsa pek de oralı olmuyorlar.

16 kedi (dokuz erkek ve yedi dişi) üzerinde yapılan bir araştırma, bazı kedilerin sahipleriyle gerçekten güçlü bağlar kurabildiğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor: Fransa'daki Université Paris Nanterre'den Charlotte de Mouzon ve meslektaşları, kedilerin hem sahiplerine hem de bir yabancıya ait önceden kaydedilmiş seslere nasıl tepki verdiğini araştırdılar. Kayıtlardaki konuşmacılar, hem kediye yönelik ince bir tonda hem de daha derin bir sesle yetişkin bir insanla konuşurcasına bir tonda ifadeler kullandılar.[3]

Kediler Farklı Seslere Nasıl Tepki Veriyor?

Makalenin yazarları üç ayrı durumu inceledi ve dinlenme, kulak hareketi, göz bebeği genişlemesi, kuyruk hareketi ve dahası dahil olmak üzere kedilerin sese tepki olarak sergilediği davranışların yoğunluğunu kaydetti ve derecelendirdi.

Tüm Reklamları Kapat

İlk durumda, bir yabancının ve kedinin sahibinin seslerini değiştirerek kullandılar. 16 kediden 10'u, kedileri adıyla çağıran bir yabancının üç ses klibini duyduğunda davranış yoğunluğunda bir azalma gösterdi. Kediler sahiplerinin isimlerini söylediğini duyduklarındaysa davranış yoğunlukları önemli ölçüde arttı. Kulaklarını hoparlörlere çevirdiler, odanın içinde daha çok dolaştılar ve hatta göz bebekleri büyüdü. Yazarlar, bu "davranıştaki ani yoğunluğun" kedilerin sahiplerinin sesini bir yabancının sesinden ayırt edebildiğini gösterdiğini iddia ediyor.

Görselde deneye katılan iki kedinin davranış değişimleri görülmektedir. İlk kedi, sesi duymadan önce kendini temizlemekte, sonra donmakta ve en sonda hoparlöre doğru gitmektedir. Alttaki kedi ise önce dinlenmekte, sesi duymaya başladıktan sonra göz bebeklerini büyütmekte ve en sonda kafasını hoparlöre çevirmektedir.
Görselde deneye katılan iki kedinin davranış değişimleri görülmektedir. İlk kedi, sesi duymadan önce kendini temizlemekte, sonra donmakta ve en sonda hoparlöre doğru gitmektedir. Alttaki kedi ise önce dinlenmekte, sesi duymaya başladıktan sonra göz bebeklerini büyütmekte ve en sonda kafasını hoparlöre çevirmektedir.
Popular Science

İkinci durumda, ses tonunu kediye yönelik konuşmaya değiştirdiler. 10 kedi (sekizi ilk durumdaki deneyde de kullanılmıştı), sahibinin sesinin yetişkinlere yönelik bir tonda konuştuğunu duyduklarında davranışlarının yoğunluğunu azalttı, ancak sahibi daha kediye yönelik bir tonda konuştuğunda davranış yoğunluğunu önemli ölçüde artırdı.

Üçüncü durumda ise yabancı kişiler hem kediye yönelik hem de yetişkin insanlara yönelik tonlamalarla ses kayıtları aldı. Araştırmacılar bu iki durum arasında kedilerin davranış yoğunluğunda bir fark oluşmadığını gözlemlediler.

Bu çalışmada kullanılan 16 kediden oluşan küçük örneklem tüm kedigilleri temsil etmeyebilir; ancak yazarlar, gelecekteki araştırmaların bu bulguların etrafta yabancıların bulunmasına daha çok alışkın olan kedilerde tekrarlanabileceğini öne sürüyor. Ayrıca bulguların, kedilerle olan iletişimimizin konuşmacının sesini deneyimlemeye dayanıyor olabileceğini ve kedilerle insanlar arasındaki birebir ilişkilerin güçlü bağlar oluşturmak için önemli olduğunu gösterdiğini öne sürüyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 41
  • Tebrikler! 16
  • Güldürdü 13
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:24:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13163

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Baisas, et al. Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?. (7 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13163
Baisas, L., Selamet, G., Alparslan, E. (2022, November 07). Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13163
L. Baisas, et al. “Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Gökalp Selamet, Evrim Ağacı, 07 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13163.
Baisas, Laura. Selamet, Gökalp. Alparslan, Eda. “Kediler, Sahiplerinin Kendileriyle mi Yoksa Başkalarıyla mı Konuştuğunu Anlayabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Gökalp Selamet. Evrim Ağacı, November 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/13163.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close