Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı!

Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı! Zhao Chuang
2 dakika
974
Tüm Reklamları Kapat

Çin'de bulunan yeni fosiller, sincap büyüklüğündeki memelilerin dinozorların üzerindeki ağaçların tepelerinde gezindiğini ortaya koydu! Yeni tanımlanan 3 adet fosil tür, memelilerin sanılandan daha eski zamanlarda ve daha hızlı evrimleştiğini gösterdi.

Haramiyidler olarak bilinen bu canlılar, günümüzden yaklaşık 160 milyon yıl önce Jurassik Dönem'de Çin'de yaşadılar. İnce ve zarif olan bu hayvanların elleri, ayakları ve kavrayıcı kuyrukları üzerinde yapılan analizler ağaçlarda yaşamak üzere özelleştiklerini gösteriyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi paleontologu ve araştırmanın eş yazarlarından olan Jin Meng şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Mezozoik Dönem'de dinozorların gölgesi altında yaşayan, kemirgen benzeri böcek yiyici memeli görüntüsü yeniden çizilmeli. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar erken memelilerin oldukça çeşitli habitatları kapladığını gösterdi. Yerde yürüdüler, yüzdüler, çukurlar kazdılar ve hatta ormanlarda süzüldüler.

Bu ilginç memeliler dişleri ve bir parça çene kalıntılarıyla tanımlanıyordu. Ancak geçtiğimiz sene Meng ve arkadaşları ilk defa bütün halindeki bir haramiyid fosilini ilan ettiler. Haramiyidler şu anda yaşayan hiçbir memeliye tam olarak benzemiyorlar; ancak çoktüberkülatlar olarak bilinen ve soyu tükenmiş olan bir diğer memeli grupla çok yakın akrabalar. Bu memeli grubu isimlerini dişlerinde bulunan karmaşık girintilerden alıyorlar. Aşağıda, bulunan haramiyid fosili gözüküyor:

Yeni bulunan haramiyid fosili; tür adı: Shenshou lui...
Yeni bulunan haramiyid fosili; tür adı: Shenshou lui...
Jin Meng

Yeni araştırmalarında Meng ve katkı sunan ekip arkadaşları 6 yeni haramiyid iskeleti raporluyorlar. Bunlardan 3 tanesi 10 Eylül 2014'te Nature dergisinde yayımlanan makaleyle tanıtıldı. Bu bulgu, Mezozoik Dönem'e ait memeli evrimi görüntüsünü değiştiriyor. Bu zamanlarda dinozorlar karaların efendisiydi. Oklahoma Eyalet Üniversitesi palentologu Anne Weil şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yeni çıkan görüntüye göre memeli evrimi değişik vücut tiplerini daha erken dönemlerden geliştirmeye başlamış. Bugünkü ufak kemirgenlere bakıp fareler ile sincapların tamamen farklı hayvanlar olduğunu görebilirsiniz. Memeliler ile haramiyidler arasındaki bariz farklar bu durumun Mezozoik Dönem'de de geçerli olduğunu gösteriyor.

Bu yeni haramiyidler antik memeli kuzenlerimize bakış açımızı genişletmekle de kalmıyor. Bu uzun zamandır gizemli kalan hayvanlar arasındaki ilişkiler, ilk memelilerin nasıl evrimleştiğine dair de önemli bilgiler sunuyor. Geleneksel görüşe göre memeliler Jurassik Dönem içerisinde bir zamanda evrimleştiler. Kabaca bir memeliye benzeyen haramiyidlerin bu grubun dışında kaldığı düşünülüyordu. Ancak Meng ve arkadaşlarının ortaya koyduğu bu bütün iskeletler, haramiyidlerin de gerçek memeliler olduğunu gösteriyor. Meng şöyle söylüyor: "Bilinen en eski haramiyidlerin yaşı düşünüldüğünde, memelilerin en erken günümüzden 220-201 milyon yıl önce, Geç Triyas Dönem'de evrimleştiği görülüyor."

Weil ise şunları ekliyor:

Bu bulguların çekişme yaratacağı kanaatindeyim. Ancak araştırma, memelilerin nereden geldiğine dair önemli eklemelerde bulunuyor. Bu bulguların bir süredir devam eden bir tartışmaya yeni cepheler açacağı kanısındayım. Öte yandan bu yeni canlılara yöneltilen sorular sayesinde paleontolojinin Mammalia'nın (Memeliler Sınıfı'nın) antikliği hakkında birçok şey öğreneceğini düşünüyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NatGeo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 13:56:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2678

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Switek, et al. Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı!. (14 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2678
Switek, B., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 14). Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2678
B. Switek, et al. “Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 14 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2678.
Switek, Brian. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kazık Dişli Erken Memeli Fosil Buluntusu, Memelilerin Erken Evrimini 60 Milyon Yıl Geriye Kaydırdı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 14, 2014. https://evrimagaci.org/s/2678.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close