Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?

1 dakika
4,377
Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?
Tüm Reklamları Kapat

Ne tam olarak mineral, ne de tam olarak kaya... Opal, mineralimsiler (mineraloidler) arasında bulunan, eşsiz yapıdaki bir jeolojik yapıdır. SiO2 x n (H2O) kimyasal formülüyle bilinen opalin kütlece %21 civarı sudur. Bu açıdan bakıldığında opali donmuş bir jel olarak düşünmek akla yatkın gelse de, bu tanım bile kafa karıştırıcı ve hatalı olacaktır.

Bir mineralin belirleyici özelliklerinden olan kristal yapısından yoksun olan opalin içeriğinde, bunun yerine silika kürecikleri bulunur. Her bir kürecik 150 ila 300 nanometre (metrenin milyarda biri) çaptadır. Bu açıdan bakıldığında, ele gelir miktarda opal elde etmek için milyarlarca ve milyarlarca silika küreciğü gerekmektedir. Bu kürecikler, tıpkı bir kutu içerisine rastgele doldurulmuş bilyeler gibi ortama yığılarak opali oluştururlar. Bu küreciklerin arasındaki boşlukları ise su molekülleri doldurur. Bu küreciklerden yansıyan ışık ışınları, görülebilir uzunlukta dalgaboyuna sahip olduğundan, opalin bulunduğu yerlerde minik gökkuşakları oluşabilir. Çapların farklılaşmasından ötürü yansıyan ışığın rengi de kolayca değişebildiğinden opal insanlar arasında çok değerli bir taş olarak bilinmektedir.

Normalde, saf opal renksizdir. Opalin yapısındaki düzensizlikler ona arkaplan rengini kazandırır. Yapıya katılan demir, manganez oksit ve organik karbon opale kremsi, turuncumsu ve siyah renk katabilir. Sütlü opal olarak bilinen taşın içeriğinde ise hava baloncukları bulunur. 

Tüm Reklamları Kapat

Opal, birçok jeolojik çevrede oluşabilir:

  • Genellikle magmatik ya da volkanik kayaçlara ihtiyaç duyar ancak herhangi bir silikat kaya da oluşumuna neden olabilir.
  • Silika kürecikleri kaya-su etkileşim süreçleri sonucu oluşur. Ilık bir su kaynağının bulunması bu süreçleri hızlandırır. Ancak çok yüksek bir sıcaklık da gerekmez. Silika küreciklerinin oluşması için ılık suyun haricinde asidik bir ortam, killerin ortamda bulunması ve hatta bakteriyel yaşam bile yeterli olabilir. 
  • Silika küreciklerini taşıyan bu su kaynakları, kayalardaki yarıklardan, lav içerisindeki kanallardan veya fosilleşen bir ağacın içerisindeki çatlaklardan sızarak buralara birikebilir.
  • Bu oyuk ve yarıklar içerisinde dinginleşen su içerisindeki kürecikler çökerek katı, jelsi katmanlar oluştururlar.
  • Bu çökelme sırasında küreciklerin çapları değişebilir; bu da yansıtılan ışığın renginin değişmesine neden olur. Bu sürecin sonucunda oluşan rengarenk opal taşı, oldukça değerli bir hal alır.

Yapılan hesaplamalara göre Dünya'nın yeryüzünden 40 metre derinliğindeki bölgelerinde, 1 santimetre opal birikimi için tam 5 milyon yıl zaman gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:28:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1010

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?. (22 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1010
Bakırcı, Ç. M. (2013, February 22). Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1010
Ç. M. Bakırcı. “Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/1010.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kayalardaki Gökkuşağı: Opal Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 22, 2013. https://evrimagaci.org/s/1010.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close