Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!

2 dakika
24,820
Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!
Tüm Reklamları Kapat
Bir karınca kendi ağırlığının 50 katını kolaylıkla kaldırabilir. Yani bir insan boyutlarında olsaydı, 4 tonu rahatlıkla kaldırabilirdi!

Bu tür kıyaslamaları sıklıkla duyarsınız. Bir diğer popüler versiyonu, pirelerin kendi boylarının 100 katını sıçrayabilmeleriyle ilgilidir mesela... 1.80 metre bir insanın 180 metre sıçramasıyla eşdeğer görülür. Bir diğer meşhur örnek, yine pirelerin ağrılıklarının 160.000 katını çekebilmesiyle ilgilidir. Dolayısıyla 80 kilogramlık bir insanın 12.800 tonu çekebilmesine denk geldiği söylenir bunun... Teknik olarak doğrudur, basit matematik, değil mi? Lisede gördüğümüz gibi oran orantı... Ancak doğa malesef bu kadar motomot çalışmıyor. Boyutların büyütülmesi veya küçültülmesi, doğru orantıyı takip etmiyor. Birçok sistemin evrimi, canlının boyutlarına göre belirleniyor. Bu boyutlar ise, canlının bulunduğu çevreye adapte olması sırasında geçirdiği değişimlerle sınırlanıyor. Dolayısıyla bir karıncayı öyle istediğimiz gibi insan boyutlarına çıkarıp, tüm özellikleriyle birebir yaşayabileceğini varsayamıyoruz. Çünkü karıncanın kendi ağırlığının 50 katını kaldırabiliyor olması (ki bu sayı aslında 10 kat civarındadır), karıncanın o boyutlarda olmasıyla ilgili bir durumdur. Bunu bizlerin boyutlarına uyarlayarak, doğru orantı yapamazsınız.

Bu gerçeği en net şekilde ortaya koyan ilk kişi, Dünyaca ünlü evrimsel biyolog, 1926 yılında "Doğru Büyüklükte Olmak Üzerine" (On Being The Right Size) isimli makaleyi yazan, J.B.S. Haldane'dir. Haldane, bilim tarihi için müthiş öneme sahip olan, çok parlak bir dehadır. Söz konusu makalesi de, adeta 21. yüzyıla ışık tutar vaziyettedir; öyle ki Dünyaca ünlü fizikçi Richard Feynman, daha ortada nanoteknolojinin izleri bile yokken mikro elektro-mekanik sistemleri tanımlarken, bu büyük evrimsel biyologa bol miktarda atıfa bulunmuştur. Fırsatınız olursa, mutlaka okumanızı tavsiye ettiğimiz bir makaledir (buraya tıklayarak sitemizden Türkçe olarak okuyabilirsiniz). 

Canlıların boyutlarını en, boy, yükseklik şeklinde örneğin 3 katına çıkarırsanız, hacimleri bir anda 27 katına çıkar. Ancak yüzey alanı sadece 9 katına çıkar. Neredeyse her canlı, hacmini oluşturan organ, doku ve yapıları, yüzey alanından aldığı besin ve oksijenle besler. Boyutlar arttıkça, hacmin artışı, yüzey alanının artışından çok daha fazla olur. Çünkü bir yapının hacmi, belli bir karakteristik uzunluğunun (örneğin eninin) 3. dereceden kuvvetiyle (kübüyle) artarken, yüzey alanı sadece 2. dereceden kuvvetiyle artar (karesiyle). Bu da, cismin kısa sürede kendi hacmini besleyemeyeceği kadar irileşmesi demektir. 

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla bir karınca, bir insan boyutlarına çıkarılacak ve tüm özellikleri olduğu gibi tutulacak olsa, bu hacmi besleyebilmesi, dolayısıyla kaslarını aynı şekilde kullanabilmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle insan boyutlarındaki bir karınca, hiçbir şeyi kaldırmaya zaman bulamadan, basitçe, ölür. O boyutlara ulaşabilecek kadar evrimleşmiş bir karıncaysa, artık "karınca" değildir. Bambaşka bir tür olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/10/2024 15:18:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2804

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Newton
İklim Değişimi
Stres
Astronomi
Ağız
Evrimsel Psikoloji
Sendrom
Anatomi
Dna
Risk
Astrofizik
Patlama
Endokrin Sistemi
Şüphecilik
Ara Tür
Element
Yıl
Işık
Depresyon
Koaservat
Fizik
Molekül
Editör Seçkisi
Komplo
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!. (10 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2804
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 10). Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!. Evrim Ağacı. Retrieved October 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2804
Ç. M. Bakırcı. “Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2804.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Karıncalar ve Ağırlık Kaldırma Becerileri: İnsan Boyunda Karınca!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/2804.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close