Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?

Kargaların Ömrüyle İlgili Bitmek Bilmeyen İddialar ve Gerçekler...

3 dakika
965,797
Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar? Wikimedia Commons
Podcast
Farabi Orhan
Seslendiren 3 Mayıs 2023 4:47
72
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Kargalara saygılı davranmak lazım; birçoğu 200-300 yıl yaşıyor. Sövdüğünüz bir karga dedenizin dedesini tanıyor olabilir!

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Birkaç yüz yıl yaşayabilen tek bir karga türü dahi yoktur. Hatta kargalar, insan ömrünün yarısı kadar bile uzun yaşayamazlar. Bilinen onlarca karga (Corvus cinsi hayvanlar) türünün ve kuzgunların (Corvus corax türü karga) hemen hepsinin vahşi yaşamdaki ömürleri en fazla 15-20 senedir. Bazılarının ömrü sadece 4-8 yıldır. Ancak çok özel bakım altında, 30 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir. Kayıtlar altında bilinen en uzun karga ömrü ise 40 yıldır.

İddianın Kökeni

Ata Demirer, Tek Kişilik Dev Kadro başlıklı stand-up şovunda şöyle diyor:

O kargalara da çok gülüyorum ben, böyle tellerde tünüyorlar gelene geçene sataşıyorlar. Böyle şapkanı alıp gitse, küfür de edemezsin... Biliyorsunuz, kargalar 200 sene falan yaşıyorlar, küfretsen hayvan diyecek: 'Ben senin dedenin dedesini bilirim, Dünya Harbi'nde çarpıştım ben.', aman diyim, dikkat etmek lazım.

Elbette ki bu iddianın orijinal kaynağı meşhur komedyen değildir. Kargaların uzun ömürlü olduğu iddiası, antik zamanlara kadar takip edilebilir. Özellikle de zeki ve gizemli davranışları, insanların onları "bilge, mistik ama tekinsiz hayvanlar" olarak görmeye itmiştir. Bu inanç, nesilden nesle günümüze kadar ulaşmıştır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Kargalar, Dünya'nın dört bir yanındaki medeniyetlerde sık sık mitolojilerin ve dinlerin konusu olmuşlar, haklarında sayısız hikaye yazılmış ve pek çok bilgi uydurulmuştur. Kargalar, koyu renkleri, şaşırtıcı düzeydeki zekaları ve kurnazlıkları ile her zaman "ruhani dünya"nın bir kapısı olarak görülmüş ve kişilere bir mesaj ilettikleri sanılmıştır. Etrafını tam olarak algılayamayan insan türü de, bu kuşları sıklıkla hikayelerinin baş kahramanı yapmıştır. Özellikle kargaların beslenebilmek için çalmaktan çekinmemeleri, her zaman "ölüm" veya "kötü ruhlar" ile bütünleştirilmesine sebep olmuş, hatta popüler kültürde Hollywood filmlerine konu olabilmiştir (bkz: The Crow).

Ne var ki kargalar ve bir tür karga olan kuzgunlar, beyin/vücut büyüklüğü oranı konusunda oldukça ileri türlerdir ve zekalarıyla çoğu zaman insanı şaşırtırlar. Farklı problemlere çok zekice çözümler üretebilir, zor durumalarda oldukça akılcı kararlar alabilir ve bu şekilde vahşi doğada oldukça başarılı bir şekilde hayatta kalabilirler.

Terminolojik olarak "karga" kelimesi, "maymun" kelimesi ile benzerdir (eş olmasa bile) ve sıklıkla belli bir "tür" belirtmek için kullanılarak hata yapılır. Karga, bir cins adıdır, spesifik olarak bir türü belirtmez. Bu cinse ait 40 civarı tür bilinmektedir ve bunlardan biri, örnek olarak "kuzgun" canlısıdır. Karga türlerine buradan erişilebilir.

Konuyla ilgili bir diğer popüler karikatür...
Konuyla ilgili bir diğer popüler karikatür...
Özer Aydoğan

Muhtemelen bu mit, kargaların yüksek zekaya sahip hayvanlar olmasından ötürü halk arasında yaygınlaşmıştır. Ancak Kuşlar Sınıfı içerisinde gerçekten uzun ömür aranıyorsa, kargalara değil, papağanlara bakmak gerekmektedir. Bazı papağanların 80 yıl kadar yaşayabildiği bilinmektedir. Bu uç vakada bile, yüzlerce yıldan söz etmek mümkün değildir. 

Hayvanlar Alemi içerisinde uzun ömürlü olanlar merak ediliyorsa, çoğu zaman 1 numarayı deniz kabukluları alır. Arctica islandica türü çift kabuklu midyeler 410 yıl kadar yaşayabilirler. Eğer ki midyeler sizin için yeterince ilgi çekici değilse, ikinci sırayı genellikle balinalar alır. Grönland Balinası, ortalama 200 yıl kadar yaşayabilir. Ondan sonra yaklaşık 150 yıllık ömürleriyle bazı yılan balığı türleri, 100-200 yıl arası yaşayabilen tuatara isimli Yeni Zelanda kertenkeleleri, 150-200 yıl arası yaşayabilen kaplumbağalar, 200 yıla kadar yaşayabildikleri düşünülen Kuzey Atlantik ve Grönland köpekbalıkları, 200 yıldan uzun yaşayabilen bazı türleriyle Koi balıkları gelir. Tabii ki, pratik olarak ölümsüz olan Turritopsis dohrnii denizanası, yassısolucanlar, vb. hayvanlar ile bakteriler gibi sonsuz yaşamlı prokaryotlar bu etapta göz ardı edilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 43
  • Merak Uyandırıcı! 22
  • İnanılmaz 20
  • Muhteşem! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Bilim Budur! 7
  • Güldürdü 6
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 08:59:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/764

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karar Verme
Gaz
Kamuflaj
Kanıt
Koruma
Karanlık Enerji
Moleküler Biyoloji
Deizm
Pandemik
Öğrenme
Yayılım
Yakınsak Evrim
Freud
Abiyogenez
Sıcaklık
Nöron Hücresi
Fare
Sürüngen
Hafıza
Tekillik
Avrupa
Makina Mühendisliği
Anksiyete
Biyoloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?. (25 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/764
Bakırcı, Ç. M. (2011, October 25). Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?. Evrim Ağacı. Retrieved January 07, 2025. from https://evrimagaci.org/s/764
Ç. M. Bakırcı. “Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2011, https://evrimagaci.org/s/764.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 25, 2011. https://evrimagaci.org/s/764.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close