Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!

Yunus-benzeri bir sürüngen olan Cartorhynchus lenticarpus, harika bir ara form örneği!

Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!
2 dakika
4,231
Podcast
3:45
Akın Karahasan
Seslendiren
37
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Yeni ortaya çıkarılan bir fosil, yunus-benzeri ichtyosaurları, amfibik geçmişlerine bağlıyor. Bu fosil, yunus-benzeri ichtyosaurların kara yaşantısından su yaşantısına geçişinin ilk doğrudan örneği oldu ve fosil kaydındaki boşluğu doldurdu. Fosil, Davis'te bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların çabası sayesinde, Japonya'nın Anhui bölgesinde keşfedildi.

Ichtyosaurus (ihtiyozorlar) günümüzden 250 milyon yıl kadar önce dinozorlar çağında yaşamış denizel sürüngenlerdir (deniz sürüngenleridir). Bu bulgudan önce, bu canlıların karalardan sulara geçtikleri zamana ait doğrudan bir fosil örneği bulunmuyordu. Davis'teki Kaliforniya Üniversitesi'nden Yer ve Gezegen Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Ryosuke Motani, şöyle söylüyor:

Birçok yaratılışçı, ihtiyozorları evrimi çürüten bir canlı grubu olarak lanse etmeye çalıştı. Kemik yapılarından yola çıkarak biliyoruz ki ihtiyozorlar sürüngenlerdi ve ataları bir noktada karalarda yaşamıştı; ancak bu canlılar sulara tamamen adapte olmuşlardır. Dolayısıyla yaratılışçılar hep aynı şeyi soruyorlardı: Madem karasal sürüngenlerden evrimleştiler, ara form nerede? Artık bu geçişi gösteren bir fosilimiz var.
Keşfedilen fosilin analizi
Keşfedilen fosilin analizi
Nature

Fosil, 248 milyon yıl öncesine, Triyasik Dönem'e (250-200 milyon yıl öncesi) tarihlendi ve canlının uzunluğu 45 santimetre kadar. Bu yeni ichtyosaur fosili, bugüne kadar tespit edilen ichtyosaur örneklerinden de belli başlı farklılıklar gösteriyor. Örneğin, normalde ichtyosaurların tamamı sadece denizde yaşayabiliyorlar; ancak bu tür hem denizlerde, hem de karalarda rahatlıkla yaşayabiliyor. Ayrıca yeni fosil üzerinde alışık olunmayan büyüklükte yüzgeçler bulunuyor. Bu yüzgeçlerin, karada da harekete izin verdiği düşünülüyor. Ayrıca bilek kemikleri, vücudunun ağırlığını karalarda da taşıyabilecek kadar güçlü; buna diğer ichtyosaur fosillerinde rastlanmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan fosilin bir rekonstrüksiyonu.
Bulunan fosilin bir rekonstrüksiyonu.
Stefano Broccoli

Bunun haricinde yeni keşfedilen amfibik (hem suda, hem karada yaşayabilen) ichtyosaurda bulunan kısa burun, karasal sürüngenlerle benzerlik gösteriyor. Buna karşılık, tıpkı diğer denizel ichtyosaurlardaki gibi uzun ve gaga benzeri bir burna sahip. Yani atalarıyla torunları arasında tam bir geçiş özelliği gösteriyor.

Geçiş özellikleri bunlarla da bitmiyor: Fosilde aynı zamanda genellikle denizel sürüngenlerde görülen kalın setli kemikler bulunuyor. Ancak kemiklerin bu yapısı, karasal ile denizel canlıların kemikleri arasında özelliklere sahip. Bu geçiş sürüngeninde bulunan daha iri kemikler, canlının daha da irileşebildiğini gösteriyor. Bu da, tamamen deniz yaşantısına adapte olacak torunlarından önce, suların karalarla birleştiği sahillerde hayatta kalabildiğine işaret ediyor.

Elde sayısız ara tür olmasına rağmen, evrimsel biyologların ara tür avı hiçbir zaman bitmiyor. Motani şöyle diyor:

Elbette tek bir fosille ihtiyozorların tüm sırlarını açığa kavuşturamayız. Bir önceki evrimsel atayı da keşfetmek istiyoruz: Amfibik olan; ancak karada daha çok zaman geçirmiş olan atayı... Şimdi aradığımız o.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Motani. (2015). A Basal Ichthyosauriform With A Short Snout From The Lower Triassic Of China. Nature, sf: 485-488. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Feltman. Newly Discovered Fossil Could Prove A Problem For Creationists. (5 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 18 Mart 2019. Alındığı Yer: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 14:00:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2956

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!. (6 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2956
Bakırcı, Ç. M. (2014, November 06). Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2956
Ç. M. Bakırcı. “Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Nov. 2014, https://evrimagaci.org/s/2956.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Karasal Sürüngenlerden Denizel Sürüngenlere Geçişteki Ara Form!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 06, 2014. https://evrimagaci.org/s/2956.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close