Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri

Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri Prasad Adusimili
CAR-T hücrelerinin kanser hücrelerine saldırışı.
2 dakika
3,916
Tüm Reklamları Kapat

Vücudumuzun ana silahlarından biri T lenfosit adını verdiğimiz bağışıklık sistemi hücreleridir, bu hücreler tümörlere ve potansiyel kanser hücrelerine saldırır, hücreyi enzimleri ile deler ve apoptoza (programlı hücre ölümüne) yönlendirirler. Peki, biz bu silahları güçlendirip kanser tedavisinde kullanabilir miyiz? 

Kanserin 4 Temel Tedavi Prensibi

Kanserin 4 temel tedavi prensibi vardır: Cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hedefe yönelik ilaçlar. Bilim dünyası bu sayıyı beşe çıkarmaya hazırlanıyor ve karşımıza "immünoterapi’’ seçeneğiyle çıkıyor. İmmünoterapi, vücudumuzun hâlihazırda sahip olduğu bağışıklık sisteminin desteklenmesi veya güçlendirilmesi temeline dayalı yeni bir tedavi. Asıl soru şu: Neden kanser olduğumuzda bağışıklık sistemimizin desteklenmesi gerekir?

Hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve ‘’apoptoz’’ adı verilen hücre ölümünün gerçekleşmemesi durumunda vücudumuzun ‘’yabancı madde’’ olarak algıladığı tümörler ortaya çıkar. Bunun sonucunda bağışıklık sistemimiz tıpkı bir bakteriye verdiği tepki gibi aktifleşir ve bu yabancı hücre topluluğuna saldırır. Fakat kanser hücreleri sahip oldukları mutasyonlar sebebiyle öldürüldüklerinden daha hızlı çoğalırlar, dirençlidirler ve bağışıklık sistemini devreden çıkarmayı başarırlar. İşte ‘’immünoterapi’’ alanında üretilen CAR (chimeric antigen receptor) - T hücreleri bu durumda devreye girip bağışıklık sistemimizin kendi işine daha güçlü olarak geri dönmesini sağlar. 

Tüm Reklamları Kapat

CAR-T Hücreleri Nedir ve Nasıl Üretilir?

CAR-T hücreleri genetiği değiştirilmiş bağışıklık sistemi hücreleridir. Hastanın kendi kanından ‘’lökoferez’’ adı verilen bir yöntemle ayrıştırılan T hücrelerinin alınıp özel merkezlere gönderilmesiyle süreç başlar. Bu laboratuvarlarda toplanan hücrelerin çoğalıp aktifleşmesi için ‘’sitokin’’ adı verilen uyarıcı sinyal molekülleri kullanılır. Daha sonra modifiye edilmiş virüsler (Gammaretrovirus veya Lentivirus) kullanılarak ‘’CAR reseptörü’’ için gerekli genetik dizilim T hücre DNA’sına eklenir ve sentezlenmesi sağlanır. Bu ‘’chimeric’’ (kimerik) reseptörler birden fazla genin birleştirilmesiyle oluşturulan, yeni bir genetik kod kullanılarak sentezlenen özel proteinlerdir. Genetiği değiştirilmiş olan T hücreleri artık canlı ilaçlardır ve tümör hücrelerine özel olan belirli proteinleri hedefleyen ‘’süperaktif’’ bağışıklık sistemi hücrelerine dönüşmüşlerdir! Bu hücreler çoğaltılıp hastaya damar yoluyla verilmeden önce hastanın kendi bağışıklık sistemi hücreleri kemoterapi yoluyla tahrip edilir. Böylece yeni üretilen CAR-T hücrelerinin vücut içindeki etkinliği arttırılır ve sahip oldukları yeni reseptörler sayesinde tümörün yok edilmesini sağlarlar. 

FDA (Food and Drug Administiration) tarafından onaylanan bu tedavi şu an kan kanserlerinde özellikle çocukluk çağı lösemilerindeki ileri dönem hastalarda kullanılmaktadır. Günümüzde immünoterapi yöntemleri, ileri seviye kanser hastaları için yeterli kalmıyor. Cerrahi ve kemoterapi süreçleri ardından destekleyici tedaviler arasında kalıyorlar. Fakat bu durum, immünoterapinin potansiyelini değiştirmez. Gelecekte, bu tedavi yöntemi hakkında ciddi gelişmeler göreceğiz. Klinik araştırmaların devam etmesiyle birlikte geleceğin kanser tedavisi olarak karşımıza kendi hücrelerimiz çıkabilir!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
101
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 5
  • Umut Verici! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 10:49:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7632

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gıda
Hastalıkların Tedavisi
Güve
Yer
Metal
Kozmoloji
İyi
Çeşitlilik
Tedavi
Transkripsiyon
Hafıza
Kan Hastalıkları
Tehdit
Radyoaktif
Fobi
Meyve
Cinsiyet Araştırmaları
Bilimsel
Grip
Yapay
Kalıtım
Türlerin Kökeni
Yok Oluş
Sayı
Küresel Isınma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Köse, et al. Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri. (1 Mart 2019). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7632
Köse, E., Türkoğlu, P. (2019, March 01). Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri. Evrim Ağacı. Retrieved May 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7632
E. Köse, et al. “Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7632.
Köse, Elif. Türkoğlu, Pedram. “Kanser Tedavisinde Canlı İlaçlar: İmmünoterapi ve CAR-T Hücreleri.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 01, 2019. https://evrimagaci.org/s/7632.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close