Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir!

Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir! Flickr
2 dakika
784
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, nakledilecek organdaki kan damarlarını kaplamak için özel bir polimer kullanarak bir nakil sonrasında organ reddini azaltmanın bir yolunu buldular.

UBC tıp profesörü Dr. Jayachandran Kizhakkedathu ve Kan Araştırmaları ve Yaşam Bilimleri Enstitüsü'ndeki ekibi tarafından geliştirilen polimer, SFU ve Northwestern Üniversitesi'ndeki ekip tarafından test edildiğinde, farelerde nakil reddini önemli ölçüde azalttı. Dr. Kizhakkedathu şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu atılımın bir gün nakil hastalarının yaşam kalitesini artıracağından ve nakledilen organların ömrünü uzatacağından umutluyuz.

Bulgular Nature Biomedical Engineering'de yayınlandı.[1] Keşif, nakil alıcılarının bağışıklık sistemlerinin yabancı bir nesne olarak yeni bir organa saldırmasını önlemek için güvendiği (ve genelde ciddi yan etkileri olan) ilaçlara ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahip. Dr. Kizhakkedathu bu sorunun nasıl ortaya çıktığını şöyle açıkladı:

Organlarımızdaki kan damarları, bağışıklık sisteminin tepkisini bastıran özel tip şekerlerden oluşan bir kaplama ile korunur, ancak organ nakli için tedarik sürecinde bu şekerler zarar görür ve artık mesajlarını iletemezler.

Dr. Kizhakkedathu'nun ekibi, bu şekerleri taklit etmek için bir polimer sentezledi ve bunu kan damarlarına uygulamak için kimyasal bir süreç geliştirdi. UBC kimya profesörü Dr. Stephen Withers ve çalışmanın yardımcı yazarları, doktora adayı Daniel Luo ve yakın zamanda kimya doktorası yapan Dr. Erika Siren ile çalıştı. Dr. Siren'in hücre yüzeyi mühendisliği hakkındaki düşüncesi, bir BC Nakil tesisine yaptığı ziyaretten ilham aldı. Şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çözeltide duran bir organ gördüğümü ve "Bu, doğru düzgün bir şey tasarlamak için harika bir fırsat!" diye düşündüğümü hatırlıyorum. Organın vücudun dışında olduğu bu güzel dört saatlik pencereye sahip olduğunuz ve terapötik fayda için doğrudan düzenleyebileceğiniz çok sayıda durum yoktur.

Simon Fraser Üniversitesi'nden Dr. Jonathan Choy ve Winnie Enns'in çalışması, bu şekilde kaplanmış ve daha sonra nakledilen bir fare arterinin, iltihaplanma ve reddedilmeye karşı güçlü, uzun vadeli direnç göstereceğini doğruladı. UBC'den Dr. Caigan Du ve Northwestern Üniversitesi'nden Dr. Jenny Zhang, fareler arasında yapılan böbrek naklinden benzer sonuçlar aldı. UBC ve BC Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Megan Levings, yeni nesil bağışıklık hücrelerini kullanarak bu bulguları doğruladı. SFU'da moleküler biyoloji ve biyokimya profesörü Dr. Choy şöyle diyor:

Çalışmalarımızda denediğimiz bu yeni teknolojinin organ nakli reddini önleme yeteneğine hayran kaldık. Dürüst olmak gerekirse, bu derecede koruma olması oldukça beklenmedikti.

Prosedür şimdiye kadar farelerde sadece kan damarlarına ve böbreklere uygulandı. İnsanlarda yapılan klinik deneyler hala birkaç yıl uzakta olabilir. Yine de araştırmacılar, akciğerler, kalpler ve diğer organlar üzerinde eşit derecede iyi çalışabileceği konusunda iyimserler. Bu, bağışlanan organların olası alıcıları için harika bir haber olurdu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 23:48:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10819

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir!. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10819
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 13). Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10819
S. Akman, et al. “Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10819.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kan Damarlarını Kaplayan Yeni Bir Teknoloji, Organ Nakillerinde Görülen Organ Reddi Sorununu Azaltabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10819.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close