Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kalp Kanseri

3 dakika
41,730
Kalp Kanseri Patrick J. Lynch
Tüm Reklamları Kapat

Kanser olan organlarımız saymakla bitmez: idrar kesesi, beyin, meme (hem dişi hem erkeklerde!), bağırsak, yutak, kan, böbrek, karaciğer, akciğer, deri, yumurtalık, penis, vajina, vulva, prostat, pankreas, tiroit bezi, anüs, apandis, adrenal bezler, safra kesesi, çene, ses kutusu, dudak, ağız, burun boşluğu, boyun, göz, kemikler, pelvis, boğaz, her türlü yumuşak doku, mide, omurilik, sinüs boşlukları... Üstelik bunlar çok genel kanser tanımları. Örneğin akciğer kanserinin 4 çeşidi, beyin kanserinin 120 farklı çeşidi, deri kanserinin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Ancak bu organlar arasında hayatî bir organı saymadığımız dikkatinizi çekmiş olabilir: Kalp! Kalp kanseri diye bir şey var mı?

Evet.

Tüm Reklamları Kapat

Kalp kanserinden söz etmeye çalışan birinin muhtemelen en büyük sıkıntısı, "kanser" teriminin anlamını tam olarak bilmiyor oluşudur.

Kanser dediğimiz hastalığın temeli, kontrolsüz hücre bölünmesidir. Latince neoplazi (yeni-oluşumu) denir. Yani "yeni hücrelerin oluşumu" anlamına gelmektedir. Bu şekilde kontrolsüz olarak bölünen hücreler (tümörler) iki büyük kategoride sınıflandırılırlar: İyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign). Halk arasında "kanser" dendiğinde genellikle kötü huylu tümörler kastedilir. Ancak neoplazinin ve bunun sonucunda oluşan tümörlerin her zaman zararlı olmak zorunda olmadığını unutmayınız.

Kalp kanseri konusuna dönecek olursak... Bir organ veya dokuda "neoplazi" olabilmesi için, hücrelerin normalden hızlı ve fazla bölünmesi gerekiyor. Bunun mantığı basittir: Çok bölünen hücrelerde hata olasılığı daha yüksektir. Hücreler kusursuz yapıda olmadığı için, her bir bölünmede hata oluşma ihtimali vardır. Her bir bölünmede p53 ve proto-onkogen gibi faktörler mutasyona uğrama ihtimaline sahiptir. Yani her bir hücre bölünmesi, "kanser" dediğimiz süreci başlatma potansiyeline sahiptir. Dikkat edilecek olursa, halk arasında yaygın görülen kanserlerin genellikle prostat, kolon (bağırsak) ve rahim gibi çok bölünen hücreleri barındıran doku ve organlarda meydana geldiği görülür.

İşte kalp kanseri ile sık sık karşılaşmama nedenimiz, kalp hücrelerinin bölünemez; daha doğru bir değişle "çok az bölünmesinden" ve iyonize radyasyon, viral enfeksiyon gibi dış etkilere çok az maruz kalmasındandir. Kalpte doku iyileşmesi, diğer organlardaki gibi "mitoz bölünme" ile olmak yerine, ağırlıklı olarak "fibroz" denen bir süreçle gerçekleşmektedir.

Buna rağmen, kalp kanserinin oluşma ihtimali vardır. Örneğin kalbin embriyolojik gelişimi sırasında hücreler aşırı hızla bölünürler ve görev yerlerine göç eder. İşte bu noktada eğer ki hataların oluşur ve birikirse, embriyonik dönemde kalbin gelişimi sırasında tümörler oluşabilir. Kimi zamansa eğer ki kalp hücrelerinin bölünmesini durduran faktörleri engelleyen, aşırı nadir mutasyonlar meydana gelirse, kalpte de tümör oluşabilir. Öte yandan yetişkin bir memelide de kalp tümörleri oluşabilir. Zira çok az da olsa kalp hücrelerinde mitoz gerçekleşir. Az olması, kanser olasılığı var demektir. Öte yandan bölünme mekanizması her hücrenin DNA'sında vardır, sadece bir süre sonra inaktifleşir. Tabii kalbin kanserden etkilenmesinin en sık karşılaşılan yolu metastazdır. Yani kanserin, lenf veya damar yoluyla, bir organdan diğerine sıçraması. Genelde ise akciğer tümörlerinin metastazı klinikte karşımıza çıkar... Kalbin primer tümörleri nadirdir; ancak dediğimiz gibi vardır. Kalp kapakçıklarında görülen papiller fibroelastomalar, atriumda (kulakçıkta) görülen miksomalar ya da kalp kasında görülen rabdomiyosarkomlar kalp neoplazilerine örnektir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 03:22:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3222

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Einstein
Siyah
Eğilim
Doku
Hastalık Kontrolü
Lipit
Su Ayısı
Avrupa
Evrim Teorisi
Cinsiyet
Kuantum Fiziği
Ecza
Odontoloji
Dalga
Makine
Aşı
İngiltere
Sars Mers
Antik
Kalori
Acı
Evrim Tarihi
Yas
Teşhis
İmmünoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Kalp Kanseri. (21 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3222
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2015, January 21). Kalp Kanseri. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3222
P. Türkoğlu, et al. “Kalp Kanseri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3222.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kalp Kanseri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 21, 2015. https://evrimagaci.org/s/3222.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close