Kalp Kanseri
Kanser olan organlarımız saymakla bitmez: idrar kesesi, beyin, meme (hem dişi hem erkeklerde!), bağırsak, yutak, kan, böbrek, karaciğer, akciğer, deri, yumurtalık, penis, vajina, vulva, prostat, pankreas, tiroit bezi, anüs, apandis, adrenal bezler, safra kesesi, çene, ses kutusu, dudak, ağız, burun boşluğu, boyun, göz, kemikler, pelvis, boğaz, her türlü yumuşak doku, mide, omurilik, sinüs boşlukları... Üstelik bunlar çok genel kanser tanımları. Örneğin akciğer kanserinin 4 çeşidi, beyin kanserinin 120 farklı çeşidi, deri kanserinin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Ancak bu organlar arasında hayatî bir organı saymadığımız dikkatinizi çekmiş olabilir: Kalp! Kalp kanseri diye bir şey var mı?
Evet.
Kalp kanserinden söz etmeye çalışan birinin muhtemelen en büyük sıkıntısı, "kanser" teriminin anlamını tam olarak bilmiyor oluşudur.
Kanser dediğimiz hastalığın temeli, kontrolsüz hücre bölünmesidir. Latince neoplazi (yeni-oluşumu) denir. Yani "yeni hücrelerin oluşumu" anlamına gelmektedir. Bu şekilde kontrolsüz olarak bölünen hücreler (tümörler) iki büyük kategoride sınıflandırılırlar: İyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign). Halk arasında "kanser" dendiğinde genellikle kötü huylu tümörler kastedilir. Ancak neoplazinin ve bunun sonucunda oluşan tümörlerin her zaman zararlı olmak zorunda olmadığını unutmayınız.
Kalp kanseri konusuna dönecek olursak... Bir organ veya dokuda "neoplazi" olabilmesi için, hücrelerin normalden hızlı ve fazla bölünmesi gerekiyor. Bunun mantığı basittir: Çok bölünen hücrelerde hata olasılığı daha yüksektir. Hücreler kusursuz yapıda olmadığı için, her bir bölünmede hata oluşma ihtimali vardır. Her bir bölünmede p53 ve proto-onkogen gibi faktörler mutasyona uğrama ihtimaline sahiptir. Yani her bir hücre bölünmesi, "kanser" dediğimiz süreci başlatma potansiyeline sahiptir. Dikkat edilecek olursa, halk arasında yaygın görülen kanserlerin genellikle prostat, kolon (bağırsak) ve rahim gibi çok bölünen hücreleri barındıran doku ve organlarda meydana geldiği görülür.
İşte kalp kanseri ile sık sık karşılaşmama nedenimiz, kalp hücrelerinin bölünemez; daha doğru bir değişle "çok az bölünmesinden" ve iyonize radyasyon, viral enfeksiyon gibi dış etkilere çok az maruz kalmasındandir. Kalpte doku iyileşmesi, diğer organlardaki gibi "mitoz bölünme" ile olmak yerine, ağırlıklı olarak "fibroz" denen bir süreçle gerçekleşmektedir.
Buna rağmen, kalp kanserinin oluşma ihtimali vardır. Örneğin kalbin embriyolojik gelişimi sırasında hücreler aşırı hızla bölünürler ve görev yerlerine göç eder. İşte bu noktada eğer ki hataların oluşur ve birikirse, embriyonik dönemde kalbin gelişimi sırasında tümörler oluşabilir. Kimi zamansa eğer ki kalp hücrelerinin bölünmesini durduran faktörleri engelleyen, aşırı nadir mutasyonlar meydana gelirse, kalpte de tümör oluşabilir. Öte yandan yetişkin bir memelide de kalp tümörleri oluşabilir. Zira çok az da olsa kalp hücrelerinde mitoz gerçekleşir. Az olması, kanser olasılığı var demektir. Öte yandan bölünme mekanizması her hücrenin DNA'sında vardır, sadece bir süre sonra inaktifleşir. Tabii kalbin kanserden etkilenmesinin en sık karşılaşılan yolu metastazdır. Yani kanserin, lenf veya damar yoluyla, bir organdan diğerine sıçraması. Genelde ise akciğer tümörlerinin metastazı klinikte karşımıza çıkar... Kalbin primer tümörleri nadirdir; ancak dediğimiz gibi vardır. Kalp kapakçıklarında görülen papiller fibroelastomalar, atriumda (kulakçıkta) görülen miksomalar ya da kalp kasında görülen rabdomiyosarkomlar kalp neoplazilerine örnektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 6
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Timothy J. Moynihan, M.D.. Heart Cancer. (21 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2018. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 03:22:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3222
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.