Kafkas sincabı (Sciurus anomalus)
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Haçlılarla ilgili özellikler?
- Özgür irade var mıdır? Varsa neden ve nasıl vardır?
- Mitoz bölünmede kalıtsal çeşitlilik neden yoktur? Kalıtsal çeşitlilik yoksa evrime katkısı bulunmaz mı?
- Saçlarımız yağlanıyor. Bu yağın çeşidi nedir? Bu tür lipidlerin adsorbsiyonu ve viskozitesinin sıcaklıkla ilişkisi nasıldır?
- Vücudun enfeksiyon kapmış bölgelerinde nasıl bir tepkime gerçekleşir ve neden normalden daha çok acı hissi yaşatır?
- Başı ve sonu olan bir şey kendi sebebi olabilir mi? Olursa neden, olmaz ise neden?
Paylaş
Bu içerik, Evrim Ağacı'nın Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır. Yaşam Ağacı projesinin amacı, başta Türkiye'de bulunan türleri, Türkiye'deki doğa gözlemcilerimizin özgün fotoğraf ve video içerikleri ışığında, evrimsel akrabalık ilişkilerine uygun bir şekilde filogenetik bir ağaç üzerinde kategorize etmek, nihayetinde ise Dünya'daki tüm türleri yavaş yavaş Yaşam Ağacı'na eklemektir.
Bu yazı, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F75e69d325bc844165bd75823372d5ef9.jpg)
Gözlem Bilgileri
Çanakkale'nin Truva Antik Kenti'nde vücudunu temizlerken gözlemlediğimiz bir Kafkas sincabı (Sciurus anomalus).
Tanım ve Genel Bilgiler
Kendileri kafkas sincabı diye bilinmesine rağmen sadece "sincap" tanımı da çoğu zaman Sciurus anomalus türünü belirtir. Birçok Türkçe kaynakta sadece "sincap" şeklinde tanımlandığını görebilirsiniz. En yaygın görülen sincap türü olduğundan bu şekilde isimlendirilebilir. Diğer adları arasında Kafkas sincabı, İran sincabı ve Anadolu sincabı bulunur.
Vücudu genellikle kahverengi tonlarındadır. Bazı alt türlerinde açık gri veya kahverengimsi gri de olabilir. Alt tarafları açık kahverengi/sarı tonlarındaır. Tırnakları da diğer ağaç sincaplarından kısadır. Kızıl sincap (Sciurus vulgaris) gibi kulak uçlarında püskül bulunmaz. Yaklaşık 13-18 cm uzunluğundaki kuyruklarının da dahil olduğu vücut uzunluğu 32-36 cm civarında olan ufak ağaç sincaplarıdır. Ağırlıkları 250 ile 410 g arasında değişir. Bazen melanizm denilen bir genetik farklılık sonucu melanistik bireyler ortaya çıkabilir. Bu bireylerin melanositleri fazlası ile melanin depoladığı için siyah renkte gözükürler. Yani albinizmin tam tersi. Bu polimorfizm birçok hayvanda gözükebilir; ancak en meşhuru kara panter veya siyah jaguar diye bilinen Panthera cinsine aittir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Taksonun evrimsel tarihini, yaşayan ve soyu tükenmiş yakın akrabalarını, evrimsel tarihindeki ilginç olabilecek bilgileri, evrimsel kökenlerini vb. burada anlatınız. Taksonun filogenetiğiyle ilgili bilgilere (taksonomik tartışmalara, yakın akrabalarına, atalarına, alt ve üst taksonomik gruplara, fosil kaydına, vb.) burada yer verebilirsiniz.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Güney-Batı Asya'da endemik olan türlerdir. En batıda Midilli Adası ve Gökçeada'ya; en güneyde ise İran ve İsrail'e kadar uzanırlar. Akdeniz adalarında yaşayan sadece 2 adet Sciurus türü vardır. Bu bölgelerdeki antik kentleri de severler. Çünkü insanlardan uzak, saklanmak için güzel mekanlardır.
Türkiye'de ve Kafkasya'da yaşayan Sciurus anomalus anomalus alt türüdür. Türkiye'nin güneydoğusundan İran'a uzanan Zagros Dağları'nda yaşayan Sciurus anomalus pallescens alt türüdür. Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail'de yayılım gösteren ise Sciurus anomalus syriacus alt türüdür.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F82c5cc84c5910b33a41a2a2a6992b134.jpg)
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Bern ve Habitats Directive tarafından koruma altında olan türlerdir. Ormanlık alanların azalmasından dolayı İsrail gibi bazı ülkelerde nesilleri fazlası ile azalmıştır. Ne yazık ki sık sık insanlar tarafından vurulurlar.
Davranış ve Etoloji
Diurnal memelilerdir. Yaklaşık 5-14 metre yükseklikte, ağaç ve kayalık tepelerinde yaşarlar. Sık sık yerde de görülebilirler. Bu yüzden kızıl sincaptan (Sciurus vulgaris) daha fazla yere inerler. Diğer birçok memeli gibi dışkı ve idrar ile bölgelerini işaretlerler.
Diyet ve Metabolizma
Otçuldurlar. Bitki tohumları ve sert kabuklu meyveler ile beslenen kemirgenlerdir. Genellikle kestane, fındık, fıstık, meşe ve çam ağaçlarını tercih ederler. Kedilerin, tilkilerin, sansarların, gelinciklerin, yılanların ve yırtıcı kuşların (raptor) sevdiği avlar arasındadırlar.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/12/2019 04:36:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7367
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.