Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kafes mantarı (Clathrus ruber)

2 dakika
7,473
Kafes mantarı (Clathrus ruber) Kafes Mantarı (Clathrus ruber)
Gökhan Eren
Tüm Reklamları Kapat
Kafes mantarı
  • Bilimsel Adı Clathrus ruber
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kafes mantarı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Red Cage
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Kafes mantarı olarak bilinen Clathrus ruber, her mevsim gözleyebileceğimiz bir tür olsa da genellikle ekim aylarında gözlemleme ihtimalimiz daha yüksektir. Bu gözlemimiz de 2018 ekim ayı içerisinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit kampüsü içerisinde gerçekleşmiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kafes mantarı (Clathrus ruber), Phallaceae ailesinin ülkemizde bulunan altı türünden biridir. Bu ailenin üyeleri sıradışı renk ve görünümleriyle hayli ilgi çekmektedir. Başlangıçta kirli beyaz renkli, toprağa yarı gömülü bir yumurta görünümündedir. Dışındaki zar çatladıktan sonra çokgen hücreleri olan kırmızı kafes şeklinde göz alıcı bir gövde ortaya çıkar. Kafes mantarı 5-15 cm yüksekliğinde ve 4-10 cm çapındadır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk kez mikolojinin (mantar bilimi) babası sayılan İtalyan botanikçi Pier Antonio Micheli tarafından tarif edilen bu tür, 1801 yılında Christiaan Hendrik Persoon tarafından Clathrus ruber olarak adlandırılmıştır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa (Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya, Türkiye), Kuzey Afrika ve Batı Asya'da yerli tür olarak kabul edilen bu tür ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgesinde, yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlarda (özellikle bu tarz ormanlarda bulunan patika yol kenarlarında), park ve bahçelerde, özellikle kompost (bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmüş hali) yığınlarının üzerinde tek tek ya da küçük kümeler halinde bulunur.

Samsun'dan kafes mantarı (Clathrus ruber) gözlem kaydı.
Samsun'dan kafes mantarı (Clathrus ruber) gözlem kaydı.
Gökhan Eren

Davranış ve Etoloji

Mantarın iç tarafında bulunan siyahımsı sıvı leş kokusu yayar. Bizim de bu mantarla ilk tanışmamız bu koku sayesinde olmuştu. Yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlık alanlarda yürüyüş esnasında böyle bir koku hissederseniz bu türle karşılaşabilirsiniz. Bu koku bizler için kötü olsa da bu koku sayesinde böcekleri üzerine çekerek sporlarının yayılmasını sağlar.

Diyet ve Metabolizma

Phallales ailesi türlerinin çoğu gibi, Clathrus ruber'de saprofittir (cansız veya çürüyen organik maddeden kendi besinini türeten organizma).

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Yenilmeye değer tat ve kokuya sahip olmamakla beraber 1974'ten 2008 yılına kadar İngiltere'de yayınlanan birçok çalışmada genellikle yenmeyen veya zehirli olarak listelenmiştir. Bu türün olgunlaşmadan önceki yumurta evresi bazı ülkelerde tüketilse de ciddi mide rahatsızlığına neden olabileceğine dair çalışmalar da mevcuttur.

Etimoloji

Clathrus, ''kafes'', ruber de ''kırmızı'' anlamına gelir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • first-nature. Clathrus Ruber P. Micheli Ex Pers. - Red Cage Or Lattice Fungus. (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: first-nature | Arşiv Bağlantısı
  • wikipedia. Clathrus Ruber. (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • mushroomexpert. Clathrus Ruber. (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: mushroomexpert | Arşiv Bağlantısı
  • Yakup Erdem. (2018). Phallales (Sinek Çeken Mantarlar). ISBN: 978-605-245-059-8. Yayınevi: Bafra Ofset.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 22:01:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7679

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Kafes mantarı (Clathrus ruber). (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7679
Eren, G., Erdem, B. (2019, March 12). Kafes mantarı (Clathrus ruber). Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7679
G. Eren, et al. “Kafes mantarı (Clathrus ruber).” Edited by Babür Erdem. Evrim Ağacı, 12 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7679.
Eren, Gökhan. Erdem, Babür. “Kafes mantarı (Clathrus ruber).” Edited by Babür Erdem. Evrim Ağacı, March 12, 2019. https://evrimagaci.org/s/7679.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close