Kafatası Şeklindeki Gül Bitkisi Gerçek Mi?
İddia
Ölüm Gülü (Rosa calvaria) çok nadir bulunan ve gizemli bir bitki türüdür. Çiçek açarken çok güzeldir; ancak ölürken yaprakları kafatası gibi bir şekle bürünür. Biyologlar halen Ölüm Gülü'nün nasıl bu şekle girdiğini anlayamamaktadır. Bu şekillerin laboratuvar deneylerinde oluşması imkansızdır.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Dünya üzerinde "Ölüm Gülü" diye bir canlı yaşamamaktadır. Ölürken kafatası şekline bürünen bir çiçek yoktur. Rosa calvaria uydurma bir tür ismidir. Fotoğraf da Photoshop ürünüdür.
İddianın Kökeni
Fotoğraf ilk olarak bir Tumblr adresinden yayılmıştır. Ancak hesabın sahibi, foyasının açığa çıkması üzerine başka sitelerden aldığını iddia etmiştir; sonradan da fotoğrafı kaldırmıştır. Dolayısıyla fotoğrafı ilk olarak kimin ürettiği bilinmemektedir.
Bilgiler
Dünya üzerindeki hiçbir tür veritabanı içerisinde Rosa calvaria diye bir tür bulunmamaktadır. Ayrıca Google'ı kullanarak yapacağınız fotoğraf geri taramasında çıkan tüm siteler, aynı mitin tekrar tekrar kopyalanmasından ibarettir. Konuyla ilgili hiçbir araştırma bulunmadığı gibi, türe ait birden fazla açıdan çekilmiş herhangi bir fotoğrafa da rastlanamamaktadır.
FotoForensics isimli, Photoshop ile oynanmış fotoğrafları tespit etmeye yarayan internet sitesi, bariz bir şekilde fotoğrafın sonradan üretildiğini göstermektedir. JPEG türü dosyalarda eğer herhangi bir oynama yapılmadıysa Hata Seviyesi Analizi (ELA) isimli test sonucunda tüm fotoğrafın kabaca aynı renk dağılımına sahip olması gerekir. Ancak eğer ki bir JPEG dosyası ELA testinde bariz farklı renk dağılımları veriyorsa, söz konusu fotoğraf üzerinde manipülasyon var demektir. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz ELA testi sonuçları bariz bir şekilde fotomanipülasyonu göstermektedir.
Rosa cins ismi bildiğimiz gül türlerini kapsayan bir taksonomik gruba aittir. calvaria ise Latincede "kafatası" anlamına gelir ve uydurma bir şekilde bu iki sözcük birbiriyle birleştirilerek bilimsel bir hava katılmıştır.
Pareidolia (sanrı) nedeniyle aslında alakasız olan cisimler birbirine benzetilebilmektedir. Gülgillerden olmasa da Antirrhinum cinsine ait olan ve halk arasında "aslanağzı" olarak bilinen bitkiler, öldükleri zaman kafatasına benzeyen bir şekil alırlar. Buradan bunun örnekleri görülebilir. Ancak elbette bu bitkilerin de kurukafalar ya da kafataslarıyla bir alakası yoktur. Yani buna özellikle benzemeye çalışmazlar; biz sadece bildiğimiz ve delikli, yuvarlak yapısını benzettiğimiz için kurukafa şeklini görürüz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:58:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2322
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.